Februárban dönthet az orosz atléták ügyében az IAAF

2016.12.01. 21:25

Legkorábban februárban dönthet az orosz atléták felfüggesztésének megszüntetéséről a sportág nemzetközi szövetsége, az IAAF).

Az IAAF eseti munkacsoportja csütörtöki ülésén jónak értékelte az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolással vádolt oroszok közelmúltbeli törekvéseit és intézkedéseit. Mivel februárig nem születik döntés az ügyben, az ország atlétái addig továbbra sem vehetnek részt nemzetközi versenyeken.

A munkacsoportot vezető Rune Andersen kifejtette: több területen haladást tapasztaltak, de sok kérdés tisztázására továbbra is szükség van. Az orosz szövetség (VFLA) egy ideje már hajlandó együttműködni a bűnügyi hatóságokkal, a parlament döntése értelmében pedig börtönbüntetést is kaphatnak azok az edzők és szakemberek, akik doppingolásra kényszerítik a sportolókat.

"Az egyik legfontosabb probléma továbbra is fennáll: hogyan bizonyítják az IAAF és az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) számára, hogy a vizsgálatokat képesek lesznek beavatkozás nélkül elvégezni. Ez kulcsfontosságú kérdés a felfüggesztés megszüntetéséhez" - tette hozzá Andersen, aki azt is elárulta, hogy a munkacsoport januárban Moszkvába látogat.

A döntésben komoly szerepet játszik majd Richard McLaren jelentésének második része, amelyet jövő pénteken Londonban hoz nyilvánosságra. A kanadai jogászprofesszor annak a független bizottságnak a vezetője, amelyet a 2014-es szocsi téli olimpián történtek kivizsgálásával bízott meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), és a többi között azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények leplezését szolgáló rendszert, írja az MTI.