A riói olimpia óta csak pusztul a brazilok legnagyobb stadionja

2017.01.13. 07:59

Alig több mint négy hónap telt el a riói olimpia és paralimpia vége óta, máris kiderült, hogy nem igazán fenntarthatóak a létesítmények.

A már a 2014-es futball-vb-re is 600 millió dollárból felújított Maracana Stadion egyre jobban lepusztul, és a Deodoro olimpiai parkkal sem tudnak mit kezdeni a brazilok.

A Maracanával az a legnagyobb baj, hogy nincs gazdája. A stadion állami kézben van, egy külön céget is létrehoztak a működtetésére, de nem foglalkoznak a pusztuló arénával, mert indoklásuk szerint a károkat a riói olimpiai szervezőbizottságának kell helyrehoznia és a finanszíroznia. Az olimpia szervezői viszont azt állítják, használható állapotban adták vissza az arénát.

A stadionban borzasztó körülmények uralkodnak, a futballpálya talaja kiszáradt, a gyep kikopott. A lelátók 80 ezer székéből 7 ezer hiányzik. A hibás, törött ülések egy része a stadionban van fölhalmozva, de elszállításukra már nincs pénz és akarat. A Maracanát a vandálok és tolvajok is megtaláltak, amennyire lehetett, kibelezték.

Kitépték a rézvezetékeket a falakból, tűzoltókészülékeket és tévéket loptak el, de elvitték a stadion névadójának, Mario Filhónak mellszobrát is.

De nemcsak a kárenyhítéssel van gond, hanem az üzemeltetéssel. Például éjjelente takarékoskodásból lekapcsolják a stadion világítását.

A stadionból éppen az olimpiai újjáépítés miatt a futballcsapatok is kiszorultak, pedig a Flamengo, a Fluminese és a Vasco is a Maracanában szokta játszani a nagyobb meccseit. A riói futballszövetség vezetője szerint a vb és az olimpia jól odavágott a brazil focinak, mert három szinte teljesen kiesett, és most csak nagy költségből lehet újraindítani a futballt a stadionban. Utoljára rendes meccset októberben játszottak ott, igaz a Chapecoense emlékére rendezett gálameccset is ott tartották. Arra legalább a füvet lenyírták.