Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Sok edző nem érti, hogyan lehet doppingolás nélkül dolgozni

2017.02.07. 14:30

Hétfőn a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) úgy határozott: fenntartja az orosz tagszövetség felfüggesztését, így atlétái idén augusztusban, a londoni világbajnokságon sem indulhatnak orosz színekben. A sportért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes, Vitalij Mutko beszélt a jelenlegi helyzetről, írja az MTI.

Mutko az R-Sport hírügynökségnek kedden elismerte, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Rusada) a múltban sok visszaélést, szabályszegést követett el, és bár az elmúlt évben sokat tettek az oroszországi helyzet javítása érdekében, az IAAF döntése várható volt.

A sportolók megszegték a szabályokat, sok edző nem érti, hogyan lehet doppingolás nélkül dolgozni, így ideje őket partvonalra állítani"

– mondta. 

A miniszterelnök-helyettes úgy véli, hogy Oroszországgal szemben most egy általános tendencia nyilvánul meg, és az IAAF nem akart úttörő lenni a szankciók feloldásában. Mutko hangsúlyozta a versenyzőiket rendszeresen ellenőrzik, a válogatottnál és a doppingellenes ügynökségnél is új vezetés dolgozik.

Az IAAF januárban új feltételrendszert alakított ki azoknak az orosz versenyzőknek, akik indulni szeretnének nemzetközi versenyeken. Ez alapján az ország atlétáinak kérvényt kell benyújtaniuk ahhoz, hogy független színekben részt vehessenek a versenyeken. Eddig ezt 35-en tették meg.