A kínai hús van, akinek dopping, van, akinek nem

2017.04.10. 10:35

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) a múlt héten azért támadták, mert nem indított eljárást olyan jamaicai futók ellen, akiknek 2008-as mintáiban doppingszert találták. A NOB most még kínosabb helyzetbe kerülhet, mert ugyanazért a szerért egy lengyel kajakos kétéves eltiltást kapott, írja az Insidethegames.

A jamaicaiaknál kis mennyiségű klenbuterolt találtak, de fel sem merült, hogy tudatosan doppingoltak volna, mert az állati tápokba is kevert szer húsfogyasztással is bekerülhet a szervezetbe. A NOB ezzel érvelt.

A kajakos Adam Seroczyński is klenbuterollal bukott meg, de őt két évre el is tiltotta a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség. A lengyel sportoló ételszennyezettsége hivatkozva fellebbezett, de a NOB fegyelmi bizottsága elutasította. A bizottságot ekkor éppen a mostani NOB-elnök, Thomas Bach vezette. 

Seroczyński szerint botrányos a NOB kettős mércéje, de újra megpróbálja bizonyítani ártatlanságát. Kártérítést akar. A NOB és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség eddig nem volt partner ebben, a lengyelek hiába kérték 2016 júniusában, hogy teszteljék le újra Seroczyński pekingi mintáját, nem kaptak semmilyen választ.