Amerikai tornász lehet magyar válogatott

2018.04.05. 12:31

Ryan Sheppard amerikai tornász tagja lehet a magyar válogatottnak a hazai szövetség (MATSZ) elnöke, Magyar Zoltán szerint, írta az MTI.

A MATSZ csütörtöki híre szerint, ha a nagymamája révén 2015 óta magyar állampolgársággal is rendelkező Sheppard egészséges, a magyar válogatottat erősítheti augusztusban a glasgow-i Európa-bajnokságon, és októberben a dohai világbajnokságon. A 22 éves tornász először három éve ezelőtt szerepelt Magyarországon, amikor versenyen kívül indult az országos bajnokságon.

Sheppard a Stanford Egyetemen tanult, általában összetettben indul, kedvenc szere a lólengés. Magyar Zoltán hozzátette, a felnőtt férfiaknál jelenleg hat fő alkotja a válogatottat: Berki Krisztián, Babos Ádám, Kardos Botond, Boncsér Krisztián, Kállai Zoltán és Vecsernyés Dávid.

"Ragaszkodunk ahhoz, hogy csak az lehet kerettag, aki minőségi tornát mutat be, ez pedig azt jelenti, hogy összetettben 77 pontot kell teljesítenie" - szögezte le.

Sheppard az amerikai szövetség honlapja szerint 2015-ben és 2016-ban érte el eddigi legobb eredményét, amikor az egyetemi bajnokságban, csapatban kétszer is ezüstérmes lett.

A MATSZ elnöke hozzátette, továbbra is van rá esély, hogy a vállműtétje után gyógyuló olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián részt vesz az őszi világbajnokságon, de nem sürgetik, hiszen a lényeg, hogy ott legyen a 2020-as tokiói olimpián.

"Minden a terveknek megfelelően halad, egyre jobban vagyok, az elmúlt három hónapban szépen javult a vállam, már fel tudom emelni a kezemet a fejem fölé fájdalom nélkül - nyilatkozta Berki - Még járok gyógytornára, hiszen bizonyos mozgástartományokon javítanom kell, de az erősítés mellett már a lólengésre is újra hangsúly kerül."

Az UTE sportolója kifejtette, már negyven páros kört is meg tud csinálni egy edzésen.