Hatalmas pingpongbravúr az Eb-selejtezőn

2018.08.28. 23:14

A magyar férfi asztalitenisz-válogatott 3-2-re legyőzte kedden a jóval esélyesebb, vendég osztrákokat a jövő évi csapat Európa-bajnokság selejtezőjében, a Marczibányi téri Ormai László Csarnokban, írta az MTI.

Az első meccsen a világranglistán 99. Majoros Bence bravúros győzelmet aratott a magyarból osztrákká lett Gárdos Róbert (49.) ellen, majd a magyar csapat közel volt ahhoz, hogy megduplázza meccselőnyét, a folytatásban ugyanis Szudi Ádám (164.) már 2-0-ra vezetett Daniel Habesohnnal (53.) szemben. Végül aztán a második párban érvényesült a papírforma, Habesohn fordítani tudott, de a harmadik találkozó - újabb bravúrral - ismét a hazaiaké lett.

Ezen Ecseki Nándor (129.) ötszettes, nagy küzdelemben meg tudta verni Stefan Fegerlt (52.), s ezzel felcsillant a remény a magyar győzelemre. Következett Majoros és Habesohn mérkőzése, amely azonban hazai siker helyett az egész párharc legegyoldalúbb küzdelmét hozta, az osztrák ugyanis három sima szettben nyert, s ezzel ismét egyenlített.

A döntő meccsen Szudi és Gárdos nézett egymással farkasszemet, s fordulatos küzdelem után 2-2-re alakult az állás. A döntő szettben aztán Szudi irányított, 4-1-re, majd 9-4-re vezetett, 10-6-nál pedig négy meccslabdához jutott. Kettőt ezek közül elrontott, a harmadikat azonban már sikerült értékesítenie, így Magyarország váratlan, de megérdemelt sikert aratott a 2015-ös Eb győztese ellen.

Európa-bajnoki selejtező, férfiak, A osztály, 1. csoport:

Magyarország-Ausztria 3-2

  • Majoros Bence-Gárdos Róbert 3-1 (5, -8, 6 ,7)
  • Szudi Ádám-Daniel Habesohn 2-3 (7, 6, -9, -4, -7)
  • Ecseki Nándor-Stefan Fegerl 3-2 (-9, 9, -10, 7, 9)
  • Majoros-Habesohn 0-3 (-9, -6, -6)
  • Szudi-Gárdos 3-2 (-9, 6, 7, -7, 8)

A csoport korábbi mérkőzésein:

  • Portugália-Magyarország 3-1
  • Ausztria-Portugália 3-0

A magyar válogatott legközelebb október 2-án lép asztalhoz, akkor a portugálokat fogadja.

A magyar női és férfi csapat is a legmagasabb, A osztályban szerepel a selejtezőben. Ebből az osztályból nemenként a hat csoport első és második helyezettjei egyből kijutnak a 24 csapatos nantes-i Eb-re - a házigazda franciák, valamint a 2017-es csapat Eb győztesei, a férfiaknál a németek, a nőknél a románok automatikusan ott lesznek a kontinensviadalon -, a harmadik helyezettek pedig rájátszásban küzdhetnek meg a fennmaradó tíz helyért, mégpedig a B osztály csoportjainak első és második helyezettjeivel. A nantes-i csapat Eb-t 2019 szeptemberében rendezik.