Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már biztos lesz magyar érem a pingpong Eb-n

2018.09.22. 11:57

Póta Georgina és svéd játékostársa, Matilda Ekholm bejutott az elődöntőbe női párosban, így már biztosan érmet szerez az alicantei asztalitenisz Európa-bajnokságon, írta az MTI.

Azt már a párosítás ismeretében tudni lehetett, hogy nagy csatára van kilátás a negyeddöntőben. Póta - aki 2008-ban Tóth Krisztinával lett a kontinens legjobbja - és Ekholm ugyanis első kiemeltként, a másik oldalon a német Sabine Winter pedig a szám kétszeres bajnokaként lépett asztalhoz, 2013-ban ugyancsak mostani párjával, Petrissa Soljával, két éve, Budapesten pedig Kristin Silbereisennel nyerte meg az Eb-t.

Az első szett fordulatos csatát hozott. Váltott vezetéssel jutottak el a felek 9-9-ig, majd a 36 éves Ekholm szervája után a magyar, svéd duó jutott játszmalabdához. A skandináv játékos második adogatásával - és némi szerencsével, egy hálóról lecsorgó labdával - Pótáék éltek is a lehetőséggel, így szűk tíz perc alatt előnybe kerültek. A második felvonás az elsőhöz hasonlóan alakult azzal a különbséggel, hogy 6-6 után a németek elléptek, s 10-7-nél könyörtelenül kihasználták első szettlabdájukat, ami egyenlítést ért.

A harmadik játszma minden addiginál szorosabb küzdelmet hozott, de a végén ismét a magyar, svéd kettős örülhetett, amely harmadik szettlabdáját értékesítve újra előnybe került. Az öröm és a vezetés azonban nem tartott sokáig, a 26 esztendős Winter és nála két évvel fiatalabb játékostársa 5-re nyerve a negyedik szakaszt villámgyorsan egyenlíteni tudott, és a lendületük a folytatásban is kitartott. Az ötödik szett 1-4-gyel, majd 2-5-tel indult Pótáék szempontjából, s miután két nagyszerű labdamenet megnyerésével sikerült felzárkózniuk, időt kértek a németek. Ez jót tett nekik, 7-4-re elhúztak, de ezután ismét Póta és Ekholm pillanatai következtek, fordítottak, s az újabb játszma begyűjtésével egy lépésre kerültek a legjobb négy közé jutástól.

A hatodik szettet is sokáig ők uralták, már 7-4-re és 8-5-re is vezettek, az életben maradásért küzdő riválisok azonban egyenlíteni tudtak, sőt a végén ők jutottak játszmalabdákhoz, s a másodikat kihasználva ismét kiegyenlítették az állást.

A döntő szettben végig Pótáék vezettek, de 8-5-nél most nem jött a német egyenlítés, előbb 9-7, majd 10-8 lett, és már az első meccslabdát sikerült értékesíteni. A találkozó 1 óra 6 percig tartott.

A délutáni (16.15 óra) elődöntőben a Sofia Polcanova, Jana Noszkova osztrák, cseh kettős lesz Póta és Ekholm ellenfele. A finálét vasárnap rendezik.

Magyar részről már csak a 33 éves Póta van versenyben az Eb-n, 11.45-től az egyes nyolcaddöntője vár rá, ellenfele ugyancsak korábbi berlini klubtársa, Petrissa Solja lesz.

Női páros, negyeddöntő:

  • Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd, 1.)-Sabine Winter, Petrissa Solja (német, 7.) 4-3 (9, -7, 10, -5, 9, -10, 8)
  • Női egyes, nyolcaddöntő: Petrissa Solja (német, 15.)-Póta Georgina (8.) 4-0 (8, 5, 10, 12)

Később:

  • Női páros, elődöntő: Póta, Ekholm-Sofia Polcanova, Jana Noszkova (osztrák, cseh, 10.) 16.15