Gyenge csapat ellen is jól teljesített a hokiválogatott

2006.04.26. 19:23
A franciaországi divízió-1-es jégkorong-világbajnokság második napján könnyed játékkal, 8-0-ra győzte le Izraelt a magyar válogatott.

Kedd helyett szerdán játszott egymással Izrael és Magyarország jégkorong-válogatottja a franciaországi Amiens-ben, a divízió-1-es világbajnokság szünnapján. A másik négy csapat pihent, mert az izraeliek a torna rajtjakor jöttek rá, a kedd gyásznap országukban, a holokauszt áldozataira emlékeznek, és ezért nem akartak az előre meghatározott időpontban játszani Pat Cortina együttesével. A szervezők, a nemzetközi jégkorongszövetség véleményét kikérve, helyet adtak a kérésnek, a magyar csapatvezetés az időpontot határozhatta meg szerdán. Többen úgy vélték, a módosítással és ezáltal a pihenőnap előrehozásával az izraeliek nagyobb esélyt akartak maguknak teremteni az esetleges győzelemre.

Sikerült felpörögni

Öt perc telt el az első magyar gólig, amikor Vas Márton talált be és gyorsan kiderült, Ocskay Gáborék nem esnek abba hibába, hogy nem pörögnek fel a láthatóan gyengébb ellenfél ellen. Az hoki második vonalába idén felkerült izraeliek nem voltak egy kategóriában a mieinkkel, így a tét egyre inkább az lett, hogy sikerül-e jobban legyőzni őket, mint a németeknek. Az A-csoportból kiesett gárda 11-2-re verte Eizemannékat, vagyis kilencnél nagyobb különbség jól jöhetne, ha a magyar csapat - meglepetésre - versenyben lenne az első osztályú tagságért.

Az első húsz percben még egyszer Vas és Fekete János talált be, és a játék képe nem változott a folytatásban sem. A második harmadban sikerült a bravúr, emberhátrányból újra Vas volt eredményes. Peterdi Imre távoli bombája jelentette az 5-0-s vezetést.

A sok gól ellenére jó kapus

Az izraelieknél kiemelkedett a kapus Jevgenyij Guszin, akinek a kapujára nagyon sok lövés zúdult: a honosított orosz hokis bravúrokat mutatott be, egy kijátszás végén pedig emlékezetesen hárított végletesen kiszolgáltatott helyzetben.

A záróharmadban Guszin lement, és az őt váltó Amromint tizenkét percig nem sikerült felavatni (7-0) a már kevésbé motiváltan játszó magyar csapatnak. A végére még maradt egy szép találat egy Ocskay-Palkovics-Gröschl Tamás összjáték után.

Most jön a neheze

Nem sikerült kilenc góllal legyőzni az izraelieket, maradt a 8-0, de Budai Krisztiánék igen meggyőzően játszottak második amiens-i vébémeccsükön. Csütörtökön a házigazda Franciaország következik, az a csapat, amely kedden nagyon nehezen, 1-0-ra tudta csak legyőzni a magyarok által könnyen vert briteket. Az utolsó két találkozón a japánokkal és a németekkel találkozik a válogatott.

Jegyzőkönyv
Magyarország-Izrael 8-0 (3-0, 3-0, 2-0)
gól: Vas (6., 14., 26.), Kovács (7.), Peterdi (28.), Szélig (35.), Palkovics (53.), Gröschl (56.)