Piroska
-1 °C
5 °C

Felőrölte a magyar válogatottat a német

2006.04.29. 22:35
A franciaországi divízió I-es világbajnokság favoritja, az olimpiai tizedik Németország két harmadon keresztül hátrányban volt a magyar válogatottal szemben, aztán a hajrában a maga javára fordította a mérkőzést. A gyorsabb, erősebb és képzettebb németek ötven perc után darálták be a hősiesen és messze erő felett, fegyelmezetten küzdő magyar csapatot. A mieink a bronzéremért Japánnal mérkőznek vasárnap délután.
A magyar jégkorong-válogatott a franciák elleni bravúros döntetlenje után szombaton még nehezebb riválist kapott a divízió I-es világbajnokságon, hiszen a februári torinói olimpián tizedik helyet elérő, ám tavaly az elitosztálytól váratlanul búcsúzó németekkel mérte össze erejét.

A németek ellen két felkészülési meccset is játszott a magyar csapat, és mindkétszer egy találattal kapott ki. A németek azóta tovább erősödtek, hiszen a bostoni NHL-légiós, Marco Sturm csapata kiesése után a válogatott rendelkezésére állt.

A még pontveszteség nélkül álló német válogatott kimagaslott a mezőnyből, az izraeliek ellen ugyan kaptak két gólt, de azt már akkor, amikor kilenccel vezettek, amúgy a japánok, és a britek ellen is érintetlen maradt a hálójuk.

ELSŐ HARMAD: Csoda a jégen

Két és fél perc telt el a meccsből az első német helyzetig, akkor Schutz jól érkezett egy kapu mögül visszaadott korongra, de szemből mellélőtt. Az ötödik percben aztán hatalmas meglepetésre előnybe került a magyar csapat. Goc nem pontos visszapassza után védőtársától elpattant, erre Feil Arnold villámgyoran lecsapott, majd a felzárkózó Jánosi Csabához játszott, aki öt méterről Müller kapus füle mellé bombázott. Védhetetlen gól volt, külön dicsérendő, mert a Ferencváros csatára sérült vállal játszik.

A gólra azonnal válaszolhattak volna, de Szuper a helyén volt, ha pedig nem, akkor a kapuvas segítette ki, egy kijátszott helyzet után Busch lövésekor a fél kapu üres volt. A magyarokat kétszer is a büntetőpadra "száműzte" a holland játékvezető, de egyik előnyös helyzetüket sem sikerült gólra váltani a németeknek, mert vagy Szuperben akadt el a korong, vagy nem koncentráltak kellőképpen a nagy helyzeteknél.

MÁSODIK HARMAD: Újra vezet a magyar csapat

A második játékrészben a mieink is végre előnyben játszhattak, de a németeknek lett belőle két lövése, ugyanakkor két magyar sor sem tudott felállni és helyzetet teremteni. Nem úgy, mint a németek, akik azonnal veszélyes helyzetet alakítottak ki, de Szuper elképesztő védései után maradt a magyar vezetés.

Szuper bravúrjai után Gogullában felment a pumpa, szabálytalanul akadályozta a magyar kapust, így megint létszámfölényes magyar helyzet adódott, Gröschl azonban nem tudta a rövid sarokra beerőlködni a korongot. Aztán egy korongvesztés után Barta még hátrányból egyenlített.

Szuper Levente volt a mezőny legjobbja

A magyar kapu nagy nyomás alá került ezek után, de Szuper minden helyzetben hárítani tudott, a szerencse is mellé szegődött több esetben. Aztán még az első gólnál is váratlanabb találatot ért el a hősiesen küzdő magyar társulat. Ocskay a kék vonal közeléből, szélről eresztett meg egy lövést, a korong pedig Müller lábai között a kapuba vágódott. A kapust igencsak megzavarta, hogy Gröschl leheletfinoman beleért a kísérletbe.

Az egyenlítésre most nem kellett sokáig várni, Goc lövésébe Boos - emberelőnyben - beleért és a korong védhetetlenül csapódott a bal felső sarokba. Válaszként Ladányi fonákja - tökéletesen szerzett korongot a németek harmadában - centikkel ment a kapu mellé. A harmad hátralévő perceiben már nem esett gól, így döntetlennel kezdődhetett a mindent eldöntő záróharmad.

HARMADIK HARMAD: Elfogyott az erő, négy lett a különbség

A befejező húsz percben a negyedik perc után ismét sziporkáztak a német lövések a magyar kapura, Felski bombája pedig becsúszott a magyar hálóőr lábai között. Kevéssel a gól után Ladányi újra gólt lőhetett volna, de Müller nagy bravúrral védett.

A következő előnyös helyzetnél az egyre fáradtabb magyar védők nem értek oda a Szuperről kipattanó korongra, és Seidenberg bepasszírozta a kapuba. Pár perc múlva az eseménysor megismétlődött, ismét a hátvéd volt eredményes, háttal a kapunak, a lábai között húzta a kapuba a pakkot. A kegyelemdöfést néhány másodperccel később Ancicka adta meg.

A magyar csapat, amíg erővel bírta, becsülettel tartotta magát, vasárnap Japán ellen a bronzérem lesz a tét, döntetlen esetén Pat Cortina legénysége szerzi meg a harmadik helyet. Fölényes győzelem esetén még második is lehet, de erre kevés az esély. A feljutásról a német-francia találkozó dönt.

A mérkőzés jól szolgálhatta a 2011-es A-csoportos kandidálást.

Jegyzőkönyv, nyilatkozat:
Németország-Magyarország 6-2 (0-1, 2-1, 4-0)
gól: Barta (31.), Boos (39.), Felski (46.), Seidenberg (50., 55.), Ancicka (55.), illetve Jánosi (9.), Gröschl (36.)

A kapitány, Pat Cortina így értékelt az MTI-nek: "Két harmadon át remekül játszottunk, de sajnos a harmadikban több védelmi hibát is elkövettünk. Nem feltétlenül írnám ezt a fáradtság számlájára. Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy kiszorítsanak bennünket a saját kapunk elől. A záró játékrészben túl sok közeli lövést engedélyeztünk a németeknek, akik ezt könyörtelenül kihasználták. A támadásban sem tudtunk sokat veszélyeztetni, agresszívebbnek kellett volna lennünk. Ezekkel együtt dicséret illeti a csapatot, de nem elég csak két harmadon át jól játszani."