IIHF-interjú a magyar hokis sportdiplomatával

2012.10.02. 11:36

Volt játékos, jelenlegi csapatvezető és elnökségi tag szemszögéből segítené a női jégkorongot nemzetközi szinten Kolbenheyer Zsuzsanna, akit egy hete választottak be a nemzetközi szövetség (IIHF) vezető testületébe, a tanácsba.

A 35 éves, jogász végzettségű, három gyermekes Kolbenheyerrel kedden közölt nagy interjút az IIHF honlapja. Ebben a magyar sportdiplomata elmondta, hogy nem a férfi, hanem reményei szerint a női hoki fejlesztésében és a fiatalok fejlődésében tud segédkezni, ez a fő célja.

Kolbenheyer volt Magyarországon az első igazolt női játékos, a válogatottban 55-ször szerepelt, később pedig a felnőtt, illetve az U18-as nemzeti csapat menedzsere lett, idén márciusban pedig beválasztották a magyar szövetség elnökségébe.

Az interjúban elmondta: kicsit meglepte, hogy ilyen fiatalon bekerült az IIHF tanácsába, és nagyon bízik benne, hogy meg tud felelni az elvárásoknak.

Szóba került a magyar U18-as válogatott sikersorozata, amely révén a csapat a világ legjobb nyolc válogatottja közé jutott. Kolbenheyer jelezte: ez egy hosszú, többéves folyamat eredménye. Vannak tehetséges játékosok, akik mellett jó edzők dolgoznak, és most egyszerre minden összejött.

Lényegesnek tartja, hogy a kis országokban, mint például Magyarország, a lányokat - amíg ez nem jelent veszélyt számukra - a lehető legtovább a fiúkkal együtt kell szerepeltetni, mert sokat tudnak tanulni. Ilyen probléma például Kanadában vagy az Egyesült Államokban nincs, mert ott sok jó női csapat van már utánpótlásszinten is.

Kolbenheyer remek kezdeményezésnek tartja a "Női hokisok világhétvégéje" nevű programot. Magyarországon márt két ilyen akció volt, és sok fiatal lánnyal sikerült ekkor megszerettetni a sportágat.