Hat kapott góllal nem lehet továbbjutni

2012.11.12. 14:33
Hiába volt a magyar jégkorong-válogatott a budapesti olimpiai előselejtező esélyese, nem sikerült a továbbjutás a jövő februári, dániai utolsó körbe. Hollandia hosszabbítás után, szétlövéssel győzte le a mieinket.

A valódi okokat nem lehet tudni, de számos olyan problémát lehet felvetni, ami végül a bukáshoz vezetett. Felesleges a szerencsét idevenni, de tény, nem megy a hosszabbításos meccs ilyen sorsdöntő találkozókon a Papp László Arénában. 2011-ben  - csakúgy, mint a mostani tornán – egy 13 gólos sikerrel vártuk a mindent eldöntő, olaszok elleni rangadót, amelyet akkor hirtelen halálban veszítettünk el. Akkor is 1-3-ról sikerült felállni és úgy tűnik, a többgólos hátrányból történő egyenlítés nem feloldja, hanem erősíti azokat az idegi terheket, amelyek alatt megremeg a kéz.

A hollandok elleni meccs második szünetében Mihály Árpád is említette, nem tett jót a válogatottnak a horvátokkal szembeni tizenhárom gólos siker. Sokkal jobban használt volna, ha szorosabb csatára késztette volna az ellenfél a mieinket és így mehettünk volna neki a döntő meccsnek. Az pozitívumként említhető és ez a válogatott erejét is mutatja, hogy egy pillanatig sem adtuk fel és 1-3-ról, majd 2-4-ről is sikerült a fordítás. Viszont bosszantó, hogy kétszer is a harmadok utolsó másfél percében kaptunk gólokat.

Nagyon sok gólt kaptunk Hollandiától, hat kapott gól bárkitől túl sok, egy ilyen kiélezett találkozón meg egyenesen végzetes. Főleg úgy, hogy azoktól a hollandoktól kaptunk fél tucatot,   akiktől 2005 óta nem szenvedtünk vereséget és ennyi találatnak 1999 óta nem örültek.

A jégkorong nagyon gyors játék, ahol a csatároknak is ugyanolyan kötelességük a védekezés, mint a hátvédeknek. Ez a játékelem csapnivalóra sikeredett a hollandok ellen, és nem ez volt a kapus Bálizs Bence élete meccse. Kaptunk távoli gólt, kétszer pedig olyat, amikor kapusunkról pattant ki a korong és közelben nem volt védő, aki takarított volna.

Nehéz lenne ennek a tényszerűségét megállapítani, de 2-4-nél egy kapuscsere nem lett volna indokolatlan.

Bár Diego Scandella jól ismerte a válogatottat, egészen biztos, hogy nem tett jót a csapatnak a torna előtti kapitánycsere. Ahogy a szakvezető elmondta, sokkal több idő kellett volna a közös munkára, a sorok összecsiszolására. Bár előre senki sem számított arra, hogy Kevin Primeau távozik a Fehérvártól, majd ennek hatásaként a válogatott éléről is, talán korábban kellett volna szövetségi kapitányról gondoskodni.

„Sok hibánk volt, és ezt könyörtelenül kihasználta a holland csapat. Azt reméltük, hogy megnyerjük a budapesti tornát, és februárban folytatjuk az olimpiai selejtező-sorozatot. Csalódott vagyok az eredmény miatt. Volt esélyünk a győzelemre, de rontottunk. Nem lehet egy vagy két személyt bűnbaknak kikiáltani, mindenki felelős! Az biztos, hogy a csapatvédekezést hatékonyabbá kell tenni" - mondta az MTI-nek az ideiglenesen megbízott kapitány.

Selejtezők és az olimpiai csoportok

  A csoportok

D csoport (Bietigheim-Bissingen): Németország (10. a világranglistán), Ausztria (15.), Olaszország (16.), Hollandia (24.)

E csoport (Riga): Lettország (11.), Franciaország (14.), Kazahsztán (17.), Nagy-Britannia (21.)

F csoport (Vojens): Dánia (12.), Fehéroroszország (13.), Szlovénia (18.), Ukrajna (20.)

  A csoportok első helyezettjei jutnak ki az olimpiára.

Az olimpiai csoportbeosztások

A csoport: Oroszország (1.), Szlovákia (6.), Egyesült Államok (7.), a februári selejtezők továbbjutója közül a legalacsonyabb világranglistás helyezésű csapat

B csoport: Finnország (2.), Kanada (5.), Norvégia (8.), a februári selejtezők továbbjutója közül a második legjobb világranglistás helyezésű csapat

C csoport: Csehország (3.), Svédország (4.), Svájc (9.), a februári selejtezők továbbjutója közül a legjobb világranglistás helyezésű csapat

Mivel a klubok életében sokkal gyorsabban változnak a dolgok, nem ártana egy független kapitányt kijelölni. Ha a vb után váltott volna a szövetség, könnyen elképzelhető, hogy most egy összeszokottabb csapat szerepelt volna.

Nagy tragédia nem történt, de a magyar jégkorong fejlődésének – még akkor is, ha a dániai tornán a szoros meccs is bravúr lett volna a dán, a szlovén, vagy a fehérorosz válogatottal szemben – nagyon jót tett volna a továbbjutás. Februárban három erős válogatottal készülhettünk volna az áprilisi, divízió 1-es világbajnokságra. Jövő április 14. és 20. között Olaszország, Kazahsztán, Nagy-Britannia, Japán és Dél-Korea érkezik Budapestre.

Olimpiai selejtező, Budapest

1. forduló

Magyarország–Litvánia 5-1 (2-0, 3-1, 0-0)

Gólszerző: Benk (Kóger, 2:48), Vas Márton (Sofron, Ladányi, 14:10), Hári (Tokaji, Sikorcin, 21:29), Hári (Bartalis, Mihály, 31:06), Vas Márton (Ladányi, Sofron, 33:18), ill. Kuliesius (Zidkovas, 26:15)

2. forduló

Magyarország–Horvátország 13-0 (6-0, 3-0, 4-0)

Gól: Bartalis (Hári, Vas János, 04:08, emberelőny), Vas Márton (Ladányi, Horváth, 09:02, emberelőny), Mihály (Hári, Hegyi, 11:01), Sofron (Ladányi, Vas Márton, 12:15), Sofron (büntetőből, 15:39), Sikorcin (Kovács, 16:23), Kovács (Bartalis, Vas Márton, 31:13), Ladányi (Sofron, 35:04), Sikorcin (Pozsgai, Ladányi, 39:58), Ladányi (Vas Márton, Horváth, 47:48), Vas János (Szélig, 48:21), Magosi (Orbán, 50:14), Mihály (Hári, 55:05).

3. forduló

Magyarország–Hollandia 6-7 (1-3, 3-1, 2-2, 0-0, 0-1)

Gól: Hári (Sikorcin, Tokaji, 08:17, emberelőny), Sikorcin (Hári, Tokaji, 21:19), Mihály (Vas J., Hegyi, 31:03), Vas M. (Ladányi, Sofron, 36:28), Vas J. (Hári, Kóger, 54:44), Ladányi (Vas M., 55:04), ill. Postma (Joly, Kars, 11:59), van den Heuvel (Bastings, van Oorschot, 15:38), K. Bruijsten (M. Bruijsten, Demelinne, 19:16), Joly (Postma, 23:00), de Jong (Joly, 48:50), van Oorschot (Demelinne, Willemse, 58:30). Szétlövés: Hári (kihagyta), Kovács (kihagyta), ill. Postma (kihagyta), Hagemeijer (belőtte), Kars (belőtte).

A végeredmény

1. Hollandia 8 pont, 2. Magyarország 7, 3. Litvánia 3, 4. Horvátország 0