Kornélia
-1 °C
15 °C

Kanadai lehet az új magyar hokikapitány

2013.01.17. 14:05

Egyhangú döntés után a kanadai Rich Chernomazt kéri fel szövetségi kapitánynak a Magyar Jégkorong Szövetség. Ha az 50 esztendős trénerrel sikerül megállapodni, ő vezeti majd a válogatottat az áprilisi divízió I-es világbajnokságon.

A szakember komoly játékos-, és edzői karrierrel büszkélkedhet, előbbiként megjárta az észak-amerikai profi ligát (NHL) is. Játszott a New Jersey Devils, a Calgary Flames és a Toronto Maple Leafs csapatában is, edzőként pedig többször irányította a kanadai válogatottat, a Frankfurt Lionsszal német bajnok lett. Az elmúlt három évet a szintén német élvonalban szereplő Ingolstadt Panthernél töltötte.

Ha Chernomaz aláírja a kinevezését - a szövetség reménye szerint egy héten belül -, akkor a február 7-9. közötti lengyelországi tornán debütálhat.

A jelenleg Németországban tartózkodó kanadai megköszönte a lehetőséget, hogy a magyar válogatottat vezetheti, nyilatkozata alapján biztosnak tűnik a megállapodás.

„Úgy tervezem, hogy a következő pár hónapban csak a magyar válogatott világbajnoki felkészülésére fordítom minden energiámat, mert szeretném minél jobban megismerni a számításba vehető valamennyi játékost" - mondta a tréner az MJSZ-nek. A budapesti vb rendezése kiváló lehetőséget és kihívást biztosít a céljaink eléréséhez, ami akár a 2014-es A csoportos világbajnokságra való kijutást is jelentheti."

Kovács Csaba, a szövetség szakmai alelnöke elárulta, nagyon sok kiváló edzőből választották ki Chernomazt.

Azért nyerte el a bizalmunkat, mert felszabadult az Ingolstadtnál, így teljes mértékben erre a munkára tud majd koncentrálni. A nemzetközi bajnokságokat jól ismerő, sikerre éhes edzőt találtunk, és reméljük, a legjobb helyezést érjük el vele a hazai rendezésű világbajnokságon. Szeretnénk napokon belül megállapodni vele a szerződésével kapcsolatban, hogy a lengyelországi Négy Nemzet Tornán már ő vezethesse a válogatottat."

A válogatott április 7. és 9. között a vb-felkészülési meccsen, Budapesten fogadja Japánt és Lengyelországot. A divízió I-es vb április 14. és 20. között lesz a Papp László Budapest Sportarénában.

A szövetség októberben menesztette a kanadai Kevin Primeau-t, akit honfitársa, Diego Scandella váltott, de irányításával novemberben sikertelenül zárult a budapesti, olimpiai selejtező. Scandella már akkor jelezte, rá legfeljebb másodedzőként számítsanak.