Győztesek kellenek az A csoporthoz

2013.02.07. 13:03

NHL-s múlt, világbajnoki bronzérem Kanadával, német bajnoki cím edzőként. Elszánt és kiváló szakemberrel kezdi meg felkészülését az áprilisi budapesti vb-re a jégkorong-válogatott.

A magyar csapat szövetségi kapitánya, Rich Chernomaz 51 meccset játszott az NHL-ben a Colorado Rockiesben, majd a franchise költözése után a New Jersey Devilsben, valamint a Calgary Flamesben és a Toronto Maple Leafsben.

Játékos-pályafutása nagy részét alacsonyabb ligákban, az AHL-ben és az IHL-ben töltötte, majd 1995-ben Németországba költözött és négy szezonon át a Schwenningen hokisa volt. Kevesen tudják róla, hogy tagja volt az 1995-ben világbajnoki bronzérmet nyert kanadai válogatottnak is, nyolc meccset játszott és három gólpasszt adott.

Karrierje után is Németországban maradt, és több DEL-ben (a német hokibajnokság elnevezése) szereplő klubnál vállalt edzői munkát, Kölnben, Frankfurtban, 2013-ig pedig Ingolstadtban dogozott. A Frankfurttal német bajnok lett

Chernomaz élete a hoki, és ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy hazájában, Kanadában saját klubja van, amelynek tulajdonosa. A BCHL-ben szereplő junior klubjából az Alberni Valley Buldogsból három olyan játékos került ki, aki eljutott az NHL-ig.

Nagyon kemény és céltudatos edzőnek ismerik, így nem is volt meglepetés, hogy a hétvégi torna előtt tartott sajtótájékoztatón kijelentette, az A csoportba való feljutás az elsőszámú cél, azaz a budapesti divízió I-es vb-n az első két hely valamelyikét célozza meg csapatával.

„Az idősebb játékosok lassan-lassan kiöregszenek. A fiatalok hozzák a sebességet, az energiát, természetes, hogy néha hibáznak, de a mostani lengyelországi torna nekik remek lehetőség a tapasztalatszerzésre. Eddig mindenki nagyon jó benyomást tett rám" - mondta Chernomaz. Hozzátette: számára a csapat teljesítménye mindennél előrébb való, ezért olyanokra számít majd a vb-n, akikkel például az olasz vagy a kazah válogatott legyőzhető.

Míg a Tychyben csütörtökön kezdődő tornán a román, a koreai és a lengyel válogatott lesz az ellenfél, az április vb-n már sokkal keményebb csatákra kell számítani.

A két ázsiai – a japán és a dél-koreai – válogatott közül utóbbival szemben már Lengyelországban lemérhetjük, hol tartunk.

A két legnehezebb ellenfél olimpiai selejtezőt játszik, az olaszok és a kazahok. Előbbi a holland, az osztrák és a német válogatottal, míg a kazahok egy másik csoportellenfelünkkel, a britekkel, valamint a franciákkal és a lettekkel szerepelnek egy csoportban. Így a hétvégére gyakorlatilag az összes vb-ellenfelünkről képet kaphatunk.

A keretet tekintve Gyenes Dávid, Gőz Balázs és Pavuk Attila személyében három újoncot avatnak az EIHC-tornán. Ami örvendetes még, hogy a 28 fős utazó keretben 12 olyan hokis van, aki 1990-ben vagy később született, azaz 23 éven aluli, ami jól mutatja azt az irányt, amit Chernomaz is képvisel. A fiataloknak lehetőségük lesz a bizonyításra, ugyanis a legnehezebb meccsen, az utolsó, lengyelek ellenin már nem lesznek ott a fehérváriak, akik az EBEL-meccsre készülve pihenőt kapnak.

Az utazó keret:

Kapusok: Bálizs Bence (SAPA Fehérvár AV19), Gyenes Dávid (Miskolci Jegesmedvék), Rajna Mikós (SAPA Fehérvár AV19)

Hátvédek: Gőz Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Hegyi Ádám (Miskolci Jegesmedvék), Hetényi Péter (SAPA Fehérvár AV19), Kiss Dániel (Dab.Docler), Láda Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Orbán Attila (SAPA Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (SAPA Fehérvár AV19), Szélig Viktor (Briancon), Szirányi Bence (Miskolci Jegesmedvék), Tokaji Viktor (SAPA Fehérvár AV19)

csatárok: Bartalis István (Troja/Ljungby), Benk András (SAPA Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Hajós Roland (SAPA Fehérvár AV19), Hári János (Modo), Kovács Csaba (SAPA Fehérvár AV19), Ladányi Balázs (Bolzano), Magosi Bálint (SAPA Fehérvár AV19), Pavuk Attila (Dab.Docler), Sikorcin Ladislav (SAPA Fehérvár AV19), Sofron István (SAPA Fehérvár AV19), Somogyi Balázs (Dab.Docler), Szappanos Dávid (Dab.Docler), Vas János (Dijon), Vas Márton (SAPA Fehérvár AV19)