Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Májusig eldől az NHL-esek szereplése az olimpián

2013.02.15. 10:15

Legkésőbb májusig eldől, hogy az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) sztárjai szerepelnek-e az egy év múlva esedékes szocsi téli olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF), az NHL és a játékosok érdekvédelmi szervezetének (NHLPA) New York-i tanácskozásán az első nap után biztatóan nyilatkoztak a felek, de döntés még nem születetett.

Az NHL több megjelenési jogot akar (videók, fotók, internet) megszerezni a NOB-tól, illetve az IIHF-től, valamint a klubtulajdonosok szeretnék, ha az általuk busásan fizetett játékosok balesetbiztosítása rendeződne. Ráadásul az NHL most szeretné visszaállítani megtépázott hírnevét tengerentúli rajongói előtt, hiszen a 2012/13-as idény bérvita miatt nem októberben, hanem a múlt hónapban indult be.

A szocsi olimpián érdekelt válogatottak szövetségei szeretnék, ha májusig tudnák, számíthatnak-e az NHL-ben érdekelt játékosaikra, így legkésőbb addig el kell dőlnie, tart-e kéthetes szünetet a profiliga vagy sem.

Az NHL orosz sztárjai - például Alekszandr Ovecskin, Ilja Kovalcsuk vagy Pavel Dacjuk - már korábban jelezték: ők mindenképpen szeretnének hazai közönség előtt szerepelni az olimpián, és ezért mindenre hajlandóak. A tengerentúlon játszó sztárok 1998 óta lépnek pályára a téli olimpián.