Ez a korszak lezárult, újat kell kezdeni

2013.02.18. 13:55
A Salzbrugtól elszenvedett vereséggel matematikailag is biztossá vált, hogy a Fehérvár ebben a szezonban nem jut az EBEL rájátszásba. Ha csak azt nézzük, hogy a klub eddigi hat szezonjából négyszer nem élte túl az alapszakaszt egy nagyon erős hokiligában, akkor nagy tragédia nem történt. Azonban az előző évben mutatott teljesítmény, és a várakozás ennél sok jobb eredményt sejtetett.

Rosszul indult az idény. Még a holtszezonban távozott az utóbbi évek egyik legjobb idegenlégiósa, Derek Ryan. A körülötte kialakult hercehurca megviselte a vezetők és a szurkolók idegeit is. A tavaly 50 meccsen 25 gólt és 24 gólpasszt jegyző csatár élő szerződése ellenére aláírt a Villachhoz. Majd sportpolitikai döntés született, elengedték a kanadait, aki ebben a szezonban 52 meccsen 65 pontnál jár, nemegyszer a Fehérvárt is megszórta.

Szeptemberben úgy kezdődött az idény, hogy a SAPA Fehérvár az első hónapban nyolc meccsből kettőt nyert meg, volt közte egy negatív rekordot döntő hazai 2-9 a Salzbruggal szemben. Akkor még a sok sérült miatt könnyebb volt megmagyarázni a csapnivaló idénykezdetet.

Októberben egy 7-2-es széria következett, közben pedig egy edzőváltás is. Menesztették a magyar válogatottnál is dolgozó Kevin Primeau-t, helyette Jan Neliba érkezett, de az alapcélt, vagyis a rájátszásba kerülést vele sem tudta végrehajtani a klub. Ocskay Gábor a klub honlapján elmondta, talán a legnagyobb hibát ott követték el, hogy nem a szezon elején váltottak szakvezetőt.

A szakosztály-igazgató azt is hozzátette, hogy sem az újonnan érkező idegenlégiósok, sem pedig a csapattól várt támadójáték nem felelt meg a várakozásnak. Bár a játékosértékelés még hátravan, az szinte biztos, hogy a következő idényt más kerettel kezdi a Volán.

A Fehérvár alacsony költségvetése miatt az NHL lockoutja idején képtelen volt versenybe szállni a gazdagabb klubokkal, akik sorban hozták Európába a tengerentúli hokisokat. Ocskay elismerte, hogy anyagilag képtelenek voltak kimagasló idegenlégióssal segíteni az edzők munkáját, illetve, Eric Johanssonra célozva megjegyezte, olyanok érkeztek, akiknél azért van lényegesen jobb játékos is. A végére pedig a Sapa nemcsak fizikálisan és mentálisan, de mint csapat is elfogyott.

Ocskay még hozzátette, a cél egy olyan csapat kialakítása, amelyben fiatal és a klub iránt elkötelezett magyar hokisok adják a magot, és 6-7 nagyon jó idegenlégióssal kiegészülve harcba szállnak a playoffért. Idővel pedig beérik az akadémiába befektetett munka, ahol jelenelg több mint 250 gyerek sportol.

A fehérvári hokiklub 2007-ben csatlakozott az osztrák ligához, az EBEL-hez. 1-1,2 millió euróval a liga egyik legalacsonyabb költségvetésű klubja. Az első szezonban 21,43, egy évvel később már 39,81 százalékos teljesítményt nyújtott, de egyik sem ért rájátszást. Előbb az alapszakasz 10., majd a kilencedik helyén zárt. 2010-ben sikerült először a továbbjutás, a negyeddöntő akkor is a szezon végét jelentette, míg 2011-ben megint lemaradt a klub a playoffról.

A SAPA Fehérvár tavaly produkálta legjobb idényét. Az alapszakasz végén a felsőházba jutott és a Linz és a Medvescsak mögött a harmadik lett. Azonban a negyeddöntőben alulmaradt az Olimpia Ljubljanával szemben úgy, hogy egyszer 7-2-re, egyszer pedig 8-1-re verte el Székesfehérváron a szlovénokat.