A kazahok szégyellik, mi nem szállunk el

2013.04.18. 10:31

Sporttörténelmi győzelmet aratott a magyar hokiválogatott Kazahsztán ellen a budapesti világbajnokságon (2-1), amellyel megmaradt a továbbjutás esélye az A-csoportos világbajnokságra. Még a nemzetközi szövetség hivatalos honlapja is sporttörténelemről ír vezető cikkének a címében.

A magyar válogatottban szinte mindenki kimagasló teljesítményt nyújtott, Rich Chernomaz kapitány remekül készítette fel a társaságot a meccsre. A másik oldalon már nem volt ilyen vidám a hangulat. A kazah csapatmenedzser az ellenfél lebecsüléséről és szégyenről beszélt a szerdai találkozó után.

Kangyal Balázs, korábbi válogatott hokisunk úgy értékelt a meccs után, hogy egy sportolónak sosem szabad úgy állni a dolgokhoz, mint egy szurkolónak. Így a Dél-Korea elleni vereség után se szabadott összetörni, de ezt a sikert is a helyén kell kezelni. „Az a lényeg, hogy mi az, amire képesek vagyunk, és azt megtesszük-e. Ez a 22 sportoló, aki a sikert elérte, rengeteget dolgozott, és az eredmény sokszor nem is számszerűsíthető, a lényeg, hogy örömöt okozzon a szurkolóknak, akik ma megint büszkék lehettek arra, hogy magyarok.”

A meccs egyik hőse Szuper Levente volt. A kapus a 40 kazah lövésből 39-et megfogott, nemegyszer óriási bravúrral kellett hárítania. „A siker nem az enyém, hanem a 21 csapattársamé is, hiszen együtt harcoltuk ki. A közönség pedig egészen fantasztikus volt. A koreai meccs után nem mentünk túlságosan mélyre, most pedig nem szabad túl magasra menni. Az olaszok ellen egészen másképpen kell majd játszani, ha realitások talaján maradunk és ugyanígy küzdünk, bármi lehet.”

Természetesen egészen másképp nyilatkozott Rich Chernomaz kapitány is, aki a csodálatos közönség mellett Szuper Leventét és Magosi Bálintot emelte ki. „Okosan és fegyelmezetten játszottunk, hatalmas volt a különbség a koreai meccshez képest. Szupert emelném ki és az utolsó emberelőnyünket, amikor Magosi háromszor is a korong elé feküdt, ezért nem tudtak gól lőni a kazahok – ilyen dolgok vezettek a sikerünkhöz. A csatáraink is remekül védekeztek, megzavarták a korongkihozatalokat. Egy ilyen technikás csapatnak nem szabad jégterületet hagyni és ezt mi tökéletesen végrehajtottuk.” A kanadai szakember hozzátette, hogy esélyt adtunk magunknak a feljutásra, de ez csak akkor jöhet össze, ha ugyanilyen alázattal és igyekezettel játszunk a folytatásban is.

A győztes gólt Tokaji Viktor szerezte, a magyar csapat kapitánya így mesélt a meccsélményéről: „Nagyon kemény meccs volt, az volt a legfontosabb momentum, hogy kétszer is meg tudtuk szerezni a vezetést. Sok energiát elvettek az emberhátrányos helyzetek, de a csapat fantasztikusan teljesített.”

Szégyellik magukat

A kazah kapitány természetesen a gratuláció után saját csapata hibáiról beszélt. „Mi sajnos nem tudtuk megvalósítani azt, amit elterveztünk. Jó lecke volt ez számunkra, legalábbis remélem. Két meccsünk van még, amelyen javíthatunk, de ehhez sokkal koncentráltabban kell majd játszani.”

Ennél sokkal tovább ment a kritikákban a csapat menedzsere, Szimi Babajev, aki szerint a válogatottjuk lebecsülte a magyarokat és az edző üzenetei nem jutottak el a játékosokhoz.  „Nem szeretném arra fogni a vereséget, hogy nem volt szerencsénk, mert ez nem lehet kifogás. Szerintem lebecsültük az ellenfél játékosainak képességeit. Nagyon fájdalmas vereség ez. Gyerekes hibákat követtünk el, amelyeket nem engedhetünk meg, ilyen rosszul még nem játszottunk. Elemezni fogjuk, mi lehetett ennek az oka. Szégyelljük magunkat” – mondta a sports.kz hírportálnak.