Aliz
6 °C
14 °C

Világsiker, de önmagában értéktelen

2013.04.18. 22:30
Nem egészen negyvennyolc órával azután, hogy kétségbe estünk, akár még ki is eshetünk, szerda éjjel már arról beszéltünk, akár fel is juthatunk a budapesti jégkorong-világbajnokságról a sportág elitmezőnyébe, a jövő évi minszki vébére. Sporttörténelmi vereséget sporttörténelmi győzelem követett, de újabbra lenne szükség, pénteken az olaszok ellen. Ha nem nyerünk, nagyon fog fájni a Koreának ajándékozott két pont.

A magyar jégkorong-válogatott szerda éjjel az elmúlt évek egyik legjobb játékával 2-1-re győzte le Kazahsztánt a divízió I/A-s világbajnokságon. Ez nemcsak azért óriási siker, mert erre korábban soha nem volt példa, hanem azért is, mert egy, a világ elitjébe tartozó csapatot sikerült legyőzni, ilyen nagyon régen történt legutóbb.

Azt már megtapasztalta a csapat, milyen egy velünk közel azonos képességű, és azt is, milyen egy nálunk gyengébb válogatott ellen játszani. Szerencsére már odáig fejlődött a magyar jégkorongsport, hogy azzal a taktikával, amellyel éveken át mi készültünk meglepni a nálunk sokkal erősebbeket, most ellenünk játszanak csapatok.

Dél-Koreának ez be is jött: míg a nyitómeccset még nyögvenyelősen behúzta a magyar csapat a britek ellen, hétfőn, ha csak büntetőkkel is, kikaptunk Koreától (ahogy a kazahok elleni győzelem, úgy ez vereség is sporttörténelmi volt). Ezután azonban nem apátia szállta meg a keret tagjait, hanem a küzdeni és a bizonyítási vágy. Most sem nagyon érhető és magyarázható az ázsiai csapat elleni vereség, de az kódolható, hogy éppen azzal vertek meg minket, amivel mi tudtuk felülmúlni Kazahsztánt.

Hétfőn a gyors és korai gólok utáni biztos előny okozta magabiztosság átcsapott nagyképűségbe. Ahogy Ladányi Balázs a Jégkorongblognak elmondta, lebecsülték az ellenfelüket, nem kúsztak-másztak, nem vetődtek bele a korongok útjába, és az összpontosítással is komoly gondjaik akadtak. Egy ilyen mentálisan szétesett csapattól már nem volt elvárható, hogy a hosszabbításban, vagy a szétlövésben meg tudja fordítani a meccset, így törvényszerű volt a vereség.

Egy olyan válogatottat, mint a kazah, csak hihetetlen elszántsággal, össszpontosítással, és persze nem kevés szerencsével lehet legyőzni. Egyiknek sem volt híján szerda este a válogatott, a centik ezúttal velünk voltak.

Mihály Árpád góljánál éppen csak annyi hely volt a kapufa és a kapus között, amelyen egy nyolccentis korong át tudott férni, a Fehérvár hokisa mégis megtalálta az utat. Az utolsó harmadban az addig egész parádésan védő, a 40 kapura lövésből 39-et megfogó Szuper Levente egyszer már verve volt. Hat perccel a vége előtt Roman Sztarcsenko lövése túljutott a kapuson, de a kazah csatár néhány centit tévesztett, és a kapuvas mentett Szuper helyett.

A nagy siker azonban a végső cél, a feljutás szempontjából csak akkor ér valamit, ha még egy nagyon nagy lépést képesek lesznek megtenni a mieink. A csütörtöki szünnap után pénteken az eddig százszázalékos olasz válogatott következik.

 Rangsor  Csoportállás  Pontszám  Gólkülönbség
1. Olaszország 9 +11
2. MAGYARORSZÁG 7 +2
3. Kazahsztán 6 +7
4. Japán 3 -5
5. Dél-Korea 2 -4
6. Nagy-Britannia 0 -11

Számolgat mindenki, számoljunk mi is.

Hogyan juthatunk a legjobbak közé?

  • Ha hatvan perc alatt legyőzzük az olaszokat, azaz három pontot szerzünk, akkor a szombati, Japánok elleni meccstől függetlenül – 2009 után ismét – feljutunk a legjobbak közé, és 2014-ben, a fehérorosz Minszkben az elitben szerepelünk.
  • Ha hosszabbításban nyerünk az olaszok ellen, és a papírformának megfelelően Kazahsztán legyőzi Dél-Koreát, akkor szombaton a japánok ellen három pont kell, és akkor is megvan a feljutás a legjobbak közé.
  • Ha az olaszoktól hosszabbításban kapunk ki, akkor Olaszország biztosan feljut, így az utolsó napon, a Kazahsztán elleni meccsen nekik már belefér egy vereség is, ami viszont a mi kiesésünket jelentené. De történhet fordítva is, a lényeg: ekkor már nem a mi kezünkben van a sorsunk. Ha az olaszok legyőzik Kazahsztánt, vagy akár hosszabbítást harcolnak ki, akkor is mi leszünk a másodikak.
  • Ha rendes játékidőben szenvedünk vereséget Olaszországtól, akkor az olasz–kazah-meccsen olasz győzelem, vagy hosszabbítás utáni olasz siker jelentheti a mi továbbjutásunkat. Természetesen az utóbbi két esetben muszáj 60 perc alatt verni Japánt szombaton. A helyzetünk annyiban tisztább lesz, hogy a magyar-japánt az olasz-kazah után játsszák, vagyis akkor már biztosan tudhatjuk, kell-e még hajtani, vagy sem.

Az olaszokkal eddig 31-szer találkoztak a magyarok, ebből a vb hivatalos honlapjának adatai szerint 9-szer nyertek, 16-szor kikaptak, 6-szor döntetlen született. A 100 lőtt gól mellett 135 kapott áll a statisztikában.

A legutóbbi két, egyaránt 2011-es meccset az olaszok nyerték, de csak hosszabbításban. Különösen az előbbi vereség volt fájó, mert 2011. április 23-án, az ugyancsak a Papp László Arénában rendezett divízió I-es torna döntőjében azon dőlt el, hogy ők jutottak fel a legjobbak közé. Azt megelőzően 2009-ben játszott a magyar és az olasz csapat, az Euro Ice Hockey Challenge sorozatban Székesfehérváron 6-1-re nyert a magyar válogatott.

Kikre lehet számítani a leginkább?

A mostani világbajnokságon három forduló után a pontlistán Vas Márton a második (1 gól, 4 gólpassz), Sikorcin Ladislav pedig az ötödik (2+2). Előbbi a gólpasszt adók között első, utóbbi a góllövőlistán holtversenyben negyedik, korongelhozatalban ötödik.

A kiállításpercekben Benk András vezet (8 perc). A közel egy év kihagyás után ismét parádézó Szuper Levente két mérkőzése alatt 60 lövésből 57-et védett – szerdán 40-ből 39-et –, ez 95 százalékos teljesítmény, amivel a harmadik a kapusok rangsorában.

A további program

Péntek, 4. forduló:
Kazahsztán-Koreai Köztársaság 12.30
Japán - Nagy-Britannia 16.00
Olaszország-Magyarország 19.30
Szombat, 5. forduló:
Nagy-Britannia - Koreai Köztársaság 12.30
Olaszország-Kazahsztán 16.00
Magyarország-Japán 19.30

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?