Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Világsiker, de önmagában értéktelen

2013.04.18. 22:30
Nem egészen negyvennyolc órával azután, hogy kétségbe estünk, akár még ki is eshetünk, szerda éjjel már arról beszéltünk, akár fel is juthatunk a budapesti jégkorong-világbajnokságról a sportág elitmezőnyébe, a jövő évi minszki vébére. Sporttörténelmi vereséget sporttörténelmi győzelem követett, de újabbra lenne szükség, pénteken az olaszok ellen. Ha nem nyerünk, nagyon fog fájni a Koreának ajándékozott két pont.

A magyar jégkorong-válogatott szerda éjjel az elmúlt évek egyik legjobb játékával 2-1-re győzte le Kazahsztánt a divízió I/A-s világbajnokságon. Ez nemcsak azért óriási siker, mert erre korábban soha nem volt példa, hanem azért is, mert egy, a világ elitjébe tartozó csapatot sikerült legyőzni, ilyen nagyon régen történt legutóbb.

Azt már megtapasztalta a csapat, milyen egy velünk közel azonos képességű, és azt is, milyen egy nálunk gyengébb válogatott ellen játszani. Szerencsére már odáig fejlődött a magyar jégkorongsport, hogy azzal a taktikával, amellyel éveken át mi készültünk meglepni a nálunk sokkal erősebbeket, most ellenünk játszanak csapatok.

Dél-Koreának ez be is jött: míg a nyitómeccset még nyögvenyelősen behúzta a magyar csapat a britek ellen, hétfőn, ha csak büntetőkkel is, kikaptunk Koreától (ahogy a kazahok elleni győzelem, úgy ez vereség is sporttörténelmi volt). Ezután azonban nem apátia szállta meg a keret tagjait, hanem a küzdeni és a bizonyítási vágy. Most sem nagyon érhető és magyarázható az ázsiai csapat elleni vereség, de az kódolható, hogy éppen azzal vertek meg minket, amivel mi tudtuk felülmúlni Kazahsztánt.

Hétfőn a gyors és korai gólok utáni biztos előny okozta magabiztosság átcsapott nagyképűségbe. Ahogy Ladányi Balázs a Jégkorongblognak elmondta, lebecsülték az ellenfelüket, nem kúsztak-másztak, nem vetődtek bele a korongok útjába, és az összpontosítással is komoly gondjaik akadtak. Egy ilyen mentálisan szétesett csapattól már nem volt elvárható, hogy a hosszabbításban, vagy a szétlövésben meg tudja fordítani a meccset, így törvényszerű volt a vereség.

Egy olyan válogatottat, mint a kazah, csak hihetetlen elszántsággal, össszpontosítással, és persze nem kevés szerencsével lehet legyőzni. Egyiknek sem volt híján szerda este a válogatott, a centik ezúttal velünk voltak.

Mihály Árpád góljánál éppen csak annyi hely volt a kapufa és a kapus között, amelyen egy nyolccentis korong át tudott férni, a Fehérvár hokisa mégis megtalálta az utat. Az utolsó harmadban az addig egész parádésan védő, a 40 kapura lövésből 39-et megfogó Szuper Levente egyszer már verve volt. Hat perccel a vége előtt Roman Sztarcsenko lövése túljutott a kapuson, de a kazah csatár néhány centit tévesztett, és a kapuvas mentett Szuper helyett.

A nagy siker azonban a végső cél, a feljutás szempontjából csak akkor ér valamit, ha még egy nagyon nagy lépést képesek lesznek megtenni a mieink. A csütörtöki szünnap után pénteken az eddig százszázalékos olasz válogatott következik.

 Rangsor  Csoportállás  Pontszám  Gólkülönbség
1. Olaszország 9 +11
2. MAGYARORSZÁG 7 +2
3. Kazahsztán 6 +7
4. Japán 3 -5
5. Dél-Korea 2 -4
6. Nagy-Britannia 0 -11

Számolgat mindenki, számoljunk mi is.

Hogyan juthatunk a legjobbak közé?

  • Ha hatvan perc alatt legyőzzük az olaszokat, azaz három pontot szerzünk, akkor a szombati, Japánok elleni meccstől függetlenül – 2009 után ismét – feljutunk a legjobbak közé, és 2014-ben, a fehérorosz Minszkben az elitben szerepelünk.
  • Ha hosszabbításban nyerünk az olaszok ellen, és a papírformának megfelelően Kazahsztán legyőzi Dél-Koreát, akkor szombaton a japánok ellen három pont kell, és akkor is megvan a feljutás a legjobbak közé.
  • Ha az olaszoktól hosszabbításban kapunk ki, akkor Olaszország biztosan feljut, így az utolsó napon, a Kazahsztán elleni meccsen nekik már belefér egy vereség is, ami viszont a mi kiesésünket jelentené. De történhet fordítva is, a lényeg: ekkor már nem a mi kezünkben van a sorsunk. Ha az olaszok legyőzik Kazahsztánt, vagy akár hosszabbítást harcolnak ki, akkor is mi leszünk a másodikak.
  • Ha rendes játékidőben szenvedünk vereséget Olaszországtól, akkor az olasz–kazah-meccsen olasz győzelem, vagy hosszabbítás utáni olasz siker jelentheti a mi továbbjutásunkat. Természetesen az utóbbi két esetben muszáj 60 perc alatt verni Japánt szombaton. A helyzetünk annyiban tisztább lesz, hogy a magyar-japánt az olasz-kazah után játsszák, vagyis akkor már biztosan tudhatjuk, kell-e még hajtani, vagy sem.

Az olaszokkal eddig 31-szer találkoztak a magyarok, ebből a vb hivatalos honlapjának adatai szerint 9-szer nyertek, 16-szor kikaptak, 6-szor döntetlen született. A 100 lőtt gól mellett 135 kapott áll a statisztikában.

A legutóbbi két, egyaránt 2011-es meccset az olaszok nyerték, de csak hosszabbításban. Különösen az előbbi vereség volt fájó, mert 2011. április 23-án, az ugyancsak a Papp László Arénában rendezett divízió I-es torna döntőjében azon dőlt el, hogy ők jutottak fel a legjobbak közé. Azt megelőzően 2009-ben játszott a magyar és az olasz csapat, az Euro Ice Hockey Challenge sorozatban Székesfehérváron 6-1-re nyert a magyar válogatott.

Kikre lehet számítani a leginkább?

A mostani világbajnokságon három forduló után a pontlistán Vas Márton a második (1 gól, 4 gólpassz), Sikorcin Ladislav pedig az ötödik (2+2). Előbbi a gólpasszt adók között első, utóbbi a góllövőlistán holtversenyben negyedik, korongelhozatalban ötödik.

A kiállításpercekben Benk András vezet (8 perc). A közel egy év kihagyás után ismét parádézó Szuper Levente két mérkőzése alatt 60 lövésből 57-et védett – szerdán 40-ből 39-et –, ez 95 százalékos teljesítmény, amivel a harmadik a kapusok rangsorában.

A további program

Péntek, 4. forduló:
Kazahsztán-Koreai Köztársaság 12.30
Japán - Nagy-Britannia 16.00
Olaszország-Magyarország 19.30
Szombat, 5. forduló:
Nagy-Britannia - Koreai Köztársaság 12.30
Olaszország-Kazahsztán 16.00
Magyarország-Japán 19.30