Legyőzte Japánt, vb-3. a hokiválogatott

2013.04.20. 22:05
Már a meccs előtt eldőlt, Magyarország idén sem jut fel a világ elitjébe. A várt olasz győzelem elmaradt, a már korábban feljutott Olaszország békésen korcsolyázgatva, simán, 3-0-ra kapott ki Kazahsztántól, így ez a két válogatott lehet ott jövőre a minszki A csoportos világbajnokságon. A magyar válogatott a divízió I/A világbajnokság harmadik helyéért szállt harcba Japánnal, és győzött.

A magyar jégkorong-válogatott igazi sportemberekből áll, egy pillanatra sem felejtették el, kilencezer ember szombaton is azért ment ki a Papp László Sportarénába, hogy a győzelmet ünnepelje. Ennek megfelelően kezdtek a mieink, annak ellenére, hogy a cél már csak a harmadik hely megszerzése volt.

Végig domináltuk az első játékrészt, 15-3-ra álltunk a kapura lövésekkel, és Sofron István emberelőnyös góljával 1-0-ra nyertük a harmadot. A kapuban ezúttal Rajna Miklós állt, és akadt egy-két szerencsés momentuma, mert a kevés japán lehetőségből is születhetett volna gól.

A második harmad két Mihály Árpád-helyzettel kezdődött, de egyikből sem lett gól. Dicsérendő, a mieink ugyanolyan motiváltan és nagy elánnal hajtottak, mintha az A csoport lenne éppen a tét. Kevesebbszer teszteltük a japán kapust, de a fölényünk nem csökkent, ugyanakkor a japánok egyre bátrabban jöttek előre, Rajna kapuja előtt viszont jól takarítottak a védők. Sofronnak volt még egy ziccere, az utolsó perceket megint emberhátrányban fejeztük be, de jól védekeztünk és megóvtuk kapunkat a góltól.

A divízió I./A-s világbajnokság utolsó felvonásában volt japán előny, aztán magyar is. Igazából egyik válogatott sem volt képes a másik fölé nőni, egyenlő erők küzdelme volt a jégen.

Hungary vs. Japan - 2013 IIHF Ice Hockey World Championship Division I Group A

Rajna Miklósnak nem is egyszer szerencséje volt, de a védelem hihetetlenül jól dolgozott ezen a meccsen, a meccs végére a nekik akadt a legtöbb dolguk. Az utolsó percekben már csak egy dolog lebegett a csapat szeme előtt, megőrizni a minimális előnyt. Gyakorlatilag a támadásokat is feladtuk, a végén a japánok lehozták a kapusukat, Vas János még kapuvasat lőtt, sőt még Magosi is betalálhatott volna, de blokkolták a lövését.

A harmadik helyen végzett a magyar válogatott, ott, ahová mindenki várta a világbajnokság előtt. Kétszer is sporttörténelmet éltünk meg, a kazahok legyőzése mellett a másikról, a koreaiaktól elszenvedett vereségről szívesen lemondott volna mindenki. Ezzel együtt is büszkék lehetünk, a világon a tizenkilencediknek lenni nem rossz.

Az olasz Iannone, aki kétszer is elintézett minket az elmúlt két évben, lett a torna legértékesebb játékosa. A legjobb kezdőcsapatba egy magyart, Mihály Árpádot választották be a helyszínen dolgozó újságírók. Tavaly tíz ponttal az osztrákok feljutottak ebből a osztályból, most ez csak a harmadik helyre volt elég. De erre is legyünk büszkék, mert semmivel sem tartunk hátrébb, ahová tartozunk.

A másodosztályból Olaszország és Kazahsztán jutott a legjobbak közé.