Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bronzérem és vastaps a hokiválogatottnak

2013.04.21. 09:48
Véget ért a budapesti, divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság, a magyar válogatott a harmadik helyet szerezte meg. A tavaly kiesett Kazahsztán és Olaszország jutott vissza az A csoportba. Ha csak tényeket nézzük, semmi meglepő nem történt, de az elmúlt egy hét alatt drámai összeomlást és fantasztikus feltámadást is megéltünk.

Igazuk volt azoknak, akik azt jósolták, kiegyenlített mezőny jött össze a Papp László Sportarénában. Ha csak a mi eredményeinket nézzük, nagy nehezen vertük 4-2-re a végül kiesett briteket, és óriási küzdelemben a harmadik helyért a japánokat.

Kétszer is a nemzetközi szövetség, az IIHF honlapjának vezető hírébe sikerült kerülnünk, egyszer a Dél-Korea elleni történelmi vereség miatt, egyszer pedig azzal a bravúrral, amellyel legyőztük a KHL-esekkel felálló Kazahsztánt. Az olaszoktól úgy kaptunk ki 2-1-re, hogy gyakorlatilag végigdomináltuk a meccset. Onnan hiányzott egy-két gól ahhoz, hogy most a feljutást kivívó csapatot ünnepelhessük.

Nem így történt. A Dél-Korea elleni vereség, a kazahok elleni siker, az olaszok elleni meccs megmutatta a magyar jégkorongsport összes betegségét és egyben erejét is. Elhasznált megállapítás, de ezen a szinten ma már nincsenek lefutott meccsek, egy újonc ellen is ugyanúgy kell csúszni-mászni, mint egy A csoportos ellen.

Minden csapatsportban létezik világranglista, de a jégkorongban van a legigazságosabb. Az, hogy Magyarország jelenleg a 19., jól mutatja helyünket a világban. A legjobb tizenhat után a harmadik legerősebb válogatott a miénk, ez büszkeségre adhat okot.

Ahogy idősebb Ocskay Gábor elmondta, a reális célt elérte magyar válogatott. „Az álmodozások kora lejárt, tudomásul kell venni, hogy a magyar csapat ide tartozik, a reális a második vonal harmadik-negyedik helye. A legfontosabb, hogy olyan sportágat alakítunk ki, amely családi sport. Erre a világbajnokságra öt napon át közel ötvenezer néző jött ki. Jövőre sem lesz könnyebb, sőt az elkövetkezendő 2-3 évben se számítsunk komolyabb előre lépésre. Az is nagy eredmény, ha ezen a szinten a harmadikak tudunk lenni.”

Apró lépésekben, de közelítünk a világ élvonalához, amely idén még elérhetetlen volt. Jövőre sem lesz egyszerűbb, hiszen a két A csoportos kieső mellett a britek helyett az ukránokat kapjuk.

Sokan csodát vártak a csapattól, de ahogy az elején megfogalmaztuk, bravúr lett volna a feljutás. Amit elértünk, szép eredmény, bármilyen sportágban a világ legjobb húsz csapata közé tartozni nagy dolog.