Bronzérem és vastaps a hokiválogatottnak

2013.04.21. 09:48
Véget ért a budapesti, divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság, a magyar válogatott a harmadik helyet szerezte meg. A tavaly kiesett Kazahsztán és Olaszország jutott vissza az A csoportba. Ha csak tényeket nézzük, semmi meglepő nem történt, de az elmúlt egy hét alatt drámai összeomlást és fantasztikus feltámadást is megéltünk.

Igazuk volt azoknak, akik azt jósolták, kiegyenlített mezőny jött össze a Papp László Sportarénában. Ha csak a mi eredményeinket nézzük, nagy nehezen vertük 4-2-re a végül kiesett briteket, és óriási küzdelemben a harmadik helyért a japánokat.

Kétszer is a nemzetközi szövetség, az IIHF honlapjának vezető hírébe sikerült kerülnünk, egyszer a Dél-Korea elleni történelmi vereség miatt, egyszer pedig azzal a bravúrral, amellyel legyőztük a KHL-esekkel felálló Kazahsztánt. Az olaszoktól úgy kaptunk ki 2-1-re, hogy gyakorlatilag végigdomináltuk a meccset. Onnan hiányzott egy-két gól ahhoz, hogy most a feljutást kivívó csapatot ünnepelhessük.

Nem így történt. A Dél-Korea elleni vereség, a kazahok elleni siker, az olaszok elleni meccs megmutatta a magyar jégkorongsport összes betegségét és egyben erejét is. Elhasznált megállapítás, de ezen a szinten ma már nincsenek lefutott meccsek, egy újonc ellen is ugyanúgy kell csúszni-mászni, mint egy A csoportos ellen.

Minden csapatsportban létezik világranglista, de a jégkorongban van a legigazságosabb. Az, hogy Magyarország jelenleg a 19., jól mutatja helyünket a világban. A legjobb tizenhat után a harmadik legerősebb válogatott a miénk, ez büszkeségre adhat okot.

Ahogy idősebb Ocskay Gábor elmondta, a reális célt elérte magyar válogatott. „Az álmodozások kora lejárt, tudomásul kell venni, hogy a magyar csapat ide tartozik, a reális a második vonal harmadik-negyedik helye. A legfontosabb, hogy olyan sportágat alakítunk ki, amely családi sport. Erre a világbajnokságra öt napon át közel ötvenezer néző jött ki. Jövőre sem lesz könnyebb, sőt az elkövetkezendő 2-3 évben se számítsunk komolyabb előre lépésre. Az is nagy eredmény, ha ezen a szinten a harmadikak tudunk lenni.”

Apró lépésekben, de közelítünk a világ élvonalához, amely idén még elérhetetlen volt. Jövőre sem lesz egyszerűbb, hiszen a két A csoportos kieső mellett a britek helyett az ukránokat kapjuk.

Sokan csodát vártak a csapattól, de ahogy az elején megfogalmaztuk, bravúr lett volna a feljutás. Amit elértünk, szép eredmény, bármilyen sportágban a világ legjobb húsz csapata közé tartozni nagy dolog.