A Mol Ligások nem akarják a Vasast

2013.05.02. 15:53

A két hete véget ért divízió I-es világbajnokságon egészen kiválóan teljesített a kapus Szuper Levente, aki gyakorlatilag egyetlen bajnoki meccs nélkül tett meg mindent a sikerért. Szuper összefogást tapasztalt a vb-n, viszont a Vasas sportigazgatójaként azóta egészen mást érez a magyar jégkorongsportban. Nem az összefogás, hanem a széthúzás jelei aggasztják a sportvezetőt, akinek csapatától a Mol Ligában részt vevő magyar csapatok megtagadták az indulási jogot.

07-szuperlevi
Fotó: Szécsi István

Szuper megkeresésünkre elmondta, a hét Mol Ligás csapat közül 1 igennel voksolt a Vasas szeptemberi indulására, kettő feltételes igennel, míg négy nemmel. „A liga színvonalának romlásától való félelem az, amire hivatkoznak a csapatok. Valamint arra, hogy esetleg nincs elég játékos erre, hogy két csapat csatlakozzon. A harmadik, hogy ne junior csapattal induljunk. Viszont azt mindenkinek tudnia kell, hogy Magyarországon jégkorongban a junior U23-at jelent. Szerintem egy 22-23 éves játékost már ne nagyon nevezzünk juniornak.”

„Mi tisztában vagyunk vele ki, és hogyan szavazott, de az ujjal mutogatást nem szeretném elkezdeni. Mindenki hozott egy felelős döntést, teljesen mindegy, hogy mire hivatkozva, amivel majd előbb utóbb el kell számoljon.”

Egy biztos, nehéz lesz öt magyar klubbal közelebb kerülni az élvonalhoz. A Fehérvár nem Magyarországon, hanem az EBEL-ben (lényegében Ausztriában) szerepel, és a Dunaújváros is oda vágyakozik, mellettük a Miskolc, a Fradi és az Újpest jelenti az élvonal magyar szekcióját. A Debrecen feltételes indulási lehetőséget kapott, míg a Vasas egyelőre azt sem.

Ami pedig a nemzetközi vetélytársakat illeti, az előttünk álló országokban mindenhol magas színvonalú bajnokság van, de még a mi csoportunkból kieső briteknél is 10 klub szerepel az élvonalban.

Szuper egy korábbi interjúban elmondta, hogy félő, a hozzájuk igazolni készülő játékosok miatt is történhetett ez a kiszavazás. A Vasas gyakorlatilag papíron már összerakott kerettel képes lenne a bajnokságot becsülettel végigjátszani.

A szövetség közbelép?

A Mol Liga nem egyéni jogi személy, hanem a Magyar Jégkorong Szövetség az, így szerencsésebb lenne, ha ilyen esetben a liga az  MJSZ-el közösen döntene , amely május 9-i rendkívüli ülésén tárgyalni is fog a kérdésről. „A szövetség meg fogja vizsgálni a helyzetet a jövő heti rendkívüli elnökségi ülésen. Majd ott kiderül, hogy mit tud tenni a helyzetben” - mondta Szuper.

„Mi azt mondtuk az edzőnknek és a játékosoknak is, nyilván a jövő csütörtöki elnökségi ülésen többé-kevésbé minden ki fog derülni. Mi péntekig tesszük a dolgunkat ebben a kérdésben, de azután ha negatív a döntés, akkor nem harcolunk tovább. Tiszteletben fogjuk tartani a döntést, ráadásul mi sem szeretnénk tovább húzni a helyzetet. Nem szeretnénk sem az edzőkkel, sem a játékosokkal kiszúrni, és a végtelenségig váratni őket, valamint nekünk sincs több időnk várni, mert tervezni kell a jövőt” – válaszolta a Vasas sportigazgatója.

Érdekes az a tény is, hogy konkrét szabályozás nincs abban a témában, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni a Mol Liga-induláshoz. Megbeszélt feltételek vannak, hogy megfelelő erősségű játékoskeret kell, ami a liga színvonalát nem csökkenti. Természetesen normális pálya, anyagi feltételek, de semmi konkrét nem szerepel a leírásban.

Szuper Levente még hozzátette, az MJSZ-nek van egy középtávú terve, amelyben szerepel a hazai bajnokság létszámának növelése is: „Szerintem ez jó. Viszont az összes csapattal be kellene tartatni ezeket a terveket, és ez az igazán nehéz feladat. Egyelőre még mindig az egyéni érdekek erősebbek, mint a közös érdekek. Nagyon kevesen gondolkoznak hosszú távon.”

Bizonyos, hogy két újabb csapat érkezése nem jelenthet feltétlen színvonalcsökkenést. A fővárosi rivalizálás különösen jót tenne a sportágnak, arról nem is beszélve, hogy a szövetség céljai között éppen ez szerepel. Erős, vagy erősebb bajnokság hiányában az A csoportos vb-részvétel továbbra is csak álom maradhat. Sokan lennének csalódottak a Vasas kiszavazása miatt, de az élet akkor is megy tovább: „Tesszük tovább a dolgunkat és folytatjuk az elkezdett munkát a többi korosztályban.  Nem fogunk a Dunának menni.”