Az oroszok egy hatossal kezdtek

2013.05.04. 22:47 Módosítva: 2013.05.05. 00:28
A svéd-finn közös rendezésű jégkorong-világbajnokság második napján hat meccset rendeztek, az összes résztvevő bemutatkozott, meglepetés csak majdnem volt, a finnek és a svédek viszont javítottak, az oroszok már első meccsükön erődemonstrációt tartottak.

A szombati játéknapot az Egyesült Államok–Ausztria-meccs nyitotta, és megint majdnem meglepetés született. Az osztrákok Latusa és Welser góljaival, az első harmad elején, 40 másodperc alatt, kétgólos előnybe kerültek. A tengerentúliak sokáig csak nyomozták a korongot. Aztán az amerikai csapat emberelőnyből szépített, majd a második játékrészben eldöntötte a meccset. Gyorsan három gólt ütöttek, Erik Johnson duplázott, és meg is lett a három pont. Az EBEL-es csapat így is büszke lehet teljesítményére, 21 lövésből háromszor betalált Ben Bishop kapujába.

A folytatásban a norvégok Anders Bastiansen duplájával verték a szlovénokat. Az oroszok pedig egy könnyed győzelemmel mutatkoztak be. Pedig a lettek még egy ötperces büntetést, sőt kettős emberhátrányt is kivédekeztek. Ilja Kovalcsuk és Alekszandr Radulov is betalált, a 34-15-ös kapuralövési-arány is feltétlen az oroszok nagy fölényét jelentette.

Aztán jött Kanada, és ezt a meccset sokan elfelejtenék az észak-amerikai szurkolók közül. Dánia az ötödik percben, Morten Green révén vezetést szerzett, és ezt az előnyt fél óráig őrizni is tudta. Matt Duchene egyenlő létszám mellett, majd Steven Stamkos előnyből is betalált. Duchene újabb gólt lőtt, Kanada nehezen, de nyert.

Este pedig ismét jöttek a házigazdák. Finnország kiköszörülte a csorbát, pedig Szlovákia 36-21-re nyerte a kapura lövéseket, de Antti Raanta ma mindent megfogott. Petri Kontiola nemcsak gólt lőtt, gólpasszt is adott.

A svédek voltak nehezebb helyzetben. A vb előtt a szurkolók érmet vártak a kedvencektől, akik Svájc ellen vereséggel kezdtek, ráadásul a második fordulóban a bivalyerős cseh válogatott következett. A svédek összekapták magukat, két NHL-s, Loui Ericsson és Henrik Tallinder góljaival 2-0-ra is vezettek, majd jött a Stanley-kupa-győztes Jiri Hudler szépítő gólja. Az utolsó harmadban hiába gyűrték egymást a csapatok, az állás már nem változott.

H csoport
Oroszország–Lettország 6-0 (1-0, 3-0, 2-0)

G.: Birjukov, Medvegyev, Radulov, Rjaszenszkij, Kovalcsuk, Petrov.

Egyesült Államok–Ausztria 5-3 (1-2, 4-1, 0-0)

G.: E. Johnson (2), Moss, Stapleton, Palushaj, ill. Latusa, Welser, Schüller.

Finnország–Szlovákia 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)

G.: Aaltonen, Kontiola.

S csoport
Kanada–Dánia 3-1 (0-1, 2-0, 1-0)

G.: Duchene (2), Stamkos, ill. Green.

Norvégia–Szlovénia 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)

G.: Bastiansen (2), M. Hansen, ill. Jeglic.

Svédország–Csehország

G.: Ericsson, Tallinder, ill. Hudler.