Szenzáció: Svájc legyőzte Kanadát

2013.05.05. 21:19

Svájc már második szenzációs eredményét produkálta a Helsinkiben és Stockholmban zajló jégkorong-világbajnokságon. A nyitónapon legyőzte Svédországot, vasárnap pedig Kanadát is legyűrte. A szó szoros értelmében legyűrte, hiszen szétlövésben, a büntetőpárbaj nyolcadik körében.

Kanada 0-1-ról még megfordította a meccset, az 54. percben aztán Niederreiter megszerezte a vb-n második gólját. Meglehetősen véleményes gól volt, de a bírók némi videózás után megadták a kapu előtti tumultusban beerőszakolt találatot. 2-2 lett rendes játékidőben a végeredmény, majd Reto Suri és Matt Duchene volt a legvégén a főszereplő. Először mindketten belőtték a büntetőjüket, Suri a nyolcadik körben megint, Duchene viszont kihagyta, így Svájc Svédország után Kanadát is legyőzte. Kikapott az észak-amerikai válogatott, de ebből azért nagy következtetést nem szabad levonni, az viszont tény, Svájc eddig fantasztikusan teljesít.

Egyelőre az a két csapat áll a világbajnokság két csoportjának utolsó helyén, amely tavaly a magyarok csoportjából jutott fel. Vasárnap Ausztria és Szlovénia is elszenvedte második vereségét. Ausztria hiába támadott többet és lőtt tízzel többet a kapura, mit Franciaország, mégis a franciák lőtték a gólokat. Thomas Vanek megszerezte első vb-találatát, de ez sem segített.

A szlovénok hihetetlen jól tartották magukat a következő vb házigazdájával szemben, vezettek, majd 2-3 után egyenlítettek, de a harmadik találatuk után 27 másodperccel jött a mindent eldöntő Ugarov-gól, nyert Fehéroroszország. Az sztrákoknak és a szlovénoknak is össze kell kapnia magát, különben jövőre is a mieink ellen játszhatnak.

Az oroszok egy pillanatra sem állnak le, a második meccsükön a németeket győzték le, Ilja Kovalcsuk pedig a vb első mesterhármasát szerezte. A németek háromgólos vereséggel megúszták, az eddigi 34, Oroszország (korábban Szovjetunió) elleni vb-meccsük közül csak egyszer, 2011-ben, Pozsonyban tudtak nyerni, a többit rendre elveszítették.

H csoport

Franciaország–Ausztria 3-1 (2-0, 1-0, 0-1)

Gólszerző: Fleury, Da Costa, De Srosiers ill. Vanek

Oroszország–Németország 4-1 (0-0, 2-0, 2-1)

Gólszerző: Kovalcsuk (3), Kokarjov, ill. Tripp.

Egyesült Államok–Lettország  4-1 (0-0, 2-1, 2-0)

Gólszerző: Stapleton, Moss, Butler, Hunwick, ill. Kulda.

A csoport állása: 1. Oroszország 6 pont, 2. Egyesült Államok 6, 3. Finnország 5, 4. Szlovákia 3, 5. Franciaország 3, 6. Németország 1, 7. Ausztria 0, 8. Lettország 0.

S csoport

Fehéroroszország–Szlovénia 4-3 (1-1, 1-0, 2-2)

Gólszerző: Kaznadej, Kitarov, Filicskin, Ugarov, ill. Razingar, Rodman, Sabolic.

Svájc–Kanada 3-2 (1-0, 0-1, 1-1, 0-0, 1-0)

Gólszerző: Hollenstein, Niederreiter, Suri, ill. Ladd, Read.

Norvégia–Dánia 3-2 (1-0, 1-0, 1-2)

Gólszerző: Trygg, Bastiansen, Thoresen, ill. Lassen, Boedker.

A csoport állása: 1. Norvégia 6 pont, 2. Svájc 5, 3. Kanada 4, 4. Csehország 3, 5. Svédország 3, 6. Fehéroroszország 3, 7. Szlovénia 0, 8. Dánia 0.