Svájc meglepte a hokivilágot

2013.05.07. 16:47 Módosítva: 2013.05.07. 16:51

Óriási meglepetésekkel kezdődött a finn-svéd közös rendezésű jégkorong-világbajnokság, és ezek majdnem mindegyike a svájci válogatotthoz kötődik.

Arra egészen biztosan senki sem gondolt, hogy első három meccsén Svájc legyőzi Svédországot, Kanadát és Csehországot is. Négy csoportmeccse még hátravan, de az eddig elért eredmények, és a megszerzett nyolc pont szinte bizonyosan negyeddöntős helyezést ér.

Pedig a vb előtt még sokan arról beszéltek, hogy rossz irányba halad a válogatott, és a hosszú évek óta tartó, folyamatos fejlődés megtörik. Svájc a legutóbbi olimpia óta, amelyen a nyolcadik lett, egyre csúszott vissza. 2010-ben még az 5. helyen végeztek a világbajnokságon, később már csak a 9., tavaly pedig a 11. helyen végeztek.

A legutóbbi, skandináviai vb-n csoportjukban csak a hatodikak lettek, így tovább sem jutottak.

Svájc pont azzal lepte meg a világot, ami miatt a legtöbb kritikát kapta a vb előtt: a védelemmel. A védelem oszlopa, a 15. nemzetközi szezonját játszó, 35 éves Mathias Seger mellett szól a rutin, de lassuló játéka miatt sok jóra nem számítottak a rajongók.

A kapusok közül Reto Berra hatékonyságát bírálták, illetve a 38 éves Martin Gerbernél negatív tényként emlegették, hogy 2010 óta nem szerepelt a világbajnokságon.

Erre Svájc a csoportja három legerősebb tagjával szemben egyszer sem kapott két gólnál többet, ezen a szinten pedig csak akkor lehet egy válogatott sikeres, ha két gólon, vagy az alatt tudja tartani az ellenfelet.

Berra védési hatékonysága 0,948, Gerberé 0,923.

Kiválóan felépített védelme három meccsen, 91 lövésből mindössze hat gólt kapott. A védelemben Julien Vauclair és Seger is +4-es plusz/mínusz mutatónál tart (pluszt kap egy hokis, ha jégen van, amikor csapata gólt szerez és mínuszt, ha gólt kap), Vauclair hét kapura lövésnél tart – ami egyel kevesebb csak, mint a legjobb támadó svájciaknak, Ambühlnak, Bodenmann-nak és Hollensteinnek – holott a vb előtt éppen a védők támadójátékát is sok kritika érte.

Ami pedig a támadójátékot illeti: a legjobb öt góllövő között egy, a legjobb hét asszisztozó között két svájci található az egész vb mezőnyében.

Aggódtak a svájciak amiatt is, hogy az ország hokitörténetek legelőkelőbb helyén draftolt Nino Niederreiter – 2010-ben a New York Islanders az ötödik helyen szerezte meg a játékjogát – milyen formában érkezik Észak-Amerikából, az AHL-s Bridgeporttól. Nos, a 20 éves fiatalember eddig zseniálisan hokizik, három gólnál tart. Sortársa, Reto Suri, a Kanada elleni győzelem kulcsfigurája volt, kétszer is belőtte a büntetőjét a szétlövésben. A támadósorok 22 pontot hoztak össze az eddigi három meccsen.

Svájcban most már tudják, hogy a jó munkához idő kell. Az évek óta tartó visszaesést emberül tűrte a kanadai Sean Simpson kapitány, akit 2010-ben neveztek ki a válogatott élére. Nála jobban kevés kanadai ismeri az európai hokit, 1983-ban még játékosként érkezett Hollandiába, majd Olaszországban is szerepelt. Edzőként a német, majd a svájci bajnokságban dolgozott, mindkét országban bajnok lett, a ZSC Lionsszal jégkorong-BL-t is nyert.

Svájc szerdán a szlovénok, szombaton a dánok ellen játszik, ezen a két meccsen akár el is döntheti továbbjutást. A végére Norvégia és Fehéroroszország ellen már csak a helyezés lehet kérdéses. Simpson kapitány a következő vb-n, Minszkben is minden bizonnyal Svájcot viszi majd küzdelembe.