Bombameglepetések a hoki-vb-n

2013.05.16. 11:55 Módosítva: 2013.05.16. 16:54
  • Csütörtökön lejátsszák az összes negyeddöntőt a hoki-vb-n
  • Svájc legyőzte a cseheket is
  • A címvédő orokszok nagy verést kaptak, 8-3-ra ütötték ki őket
  • Az USA Svájccal találkozik a négy között
  • A finnek háromgólos vezetést adtak el, de végül verték a szlovákokat
  • A svédek hazai pályán, büntetőkkel harcolták ki az elődöntőt, a finnek jönnek

Kanada-Svédország

A két csapat már játszott egymással a csoportjában, akkor Kanada nyert 3-0-ra, de a svédek abban bízhatnak, hogy ők tartják a negyeddöntős rekordját. 18-ból 15-ször sikerült továbblépniük a legjobb négy közé.

Az első harmadban egy brutális szabálytalanság miatt állt sokat a játék. A svéd Adler térdel beleszállt Eric Staal lábába, és kihúzta alóla. A kanadait le kellett vinni a jégről, míg Adlert végleg kiállították.

A második harmad kezdete után még 15 másodpercig emberelőnyben volt Kanada, amikor Stamkos egy távoli lövésbe nagyon cselesen beletett az ütőjét, így a korong irányt változtatva, a kapust is becsapva csúszott be a hosszú sarokba. (1-0). A harmad végén még egyszer kapuba találtak, de már a dudaszó után.

A harmadik harmadból öt perc telt el, amikor Danielsson is messziről próbálkozott, a kanadai kapus előtt annyian álltak, hogy esélye sem volt észrevennie a korongat, ami így kapuba került. (1-1). Öt perccel később Svédország újra előadta eredményes figuráját, ismét emberelőnyben voltak, és Danilesson szinte ugyanonnan még egy távoli lövéssel szerzett vezetést. (1-2).

A svédek azonban nem sokáig tudták tartani a vezetést, a kapujuk előtt korongot vesztettek, amit Giroux kíméletlenül kihasznált és egyenlített (2-2). Mivel újabb gól nem született, hosszabbításban dőlhet el a továbbjutás. Bár a svédek nagyon nyomtak a tízperces ráadás végén, nem tudtak gólt begyötörni, büntetőlövések következnek.

Kanadánál Giroux volt az első, de elhibázta, a svédeknél Eriksson jött, aki egy köténnyel előnyt szerzett. A következő párban Eberle nem hibázott, Sedin viszont igen. A harmadik körben egyik játékos sem talált kapuba, maradt az 1-1. Petersson izomból lőtt egy óriásit távolról, míg Eberle kihagyta, Svédország az elődöntős.

A finnek jó start után szenvedtek

Cikkünk folyamatosan frissül

A finnek hazai pályán mérkőznek meg újra a szlovákokkal, a csoportban 2-0-ra győztek a házigazdák. A nyolcaddöntőben azonban még egy harmad sem kellett nekik a két gólhoz, másfél perc után Vaananen talált be, majd Koontiola duplázott,a tizedik és a tizenhatodik percben ütött egy-egy gólt, és ezzel 3-0-ra nyerte csapata az első harmadot.

A második harmad elején szépíteni tudtak a szlovákok. Miklik ütötte a korongot a kapuba. Hét perccel később újra szlovák gól következett, Sekera csökkentette egy gólra a két csapat közötti különbséget.

A harmadik harmad is szlovák góllal indult, még fél perc sem telt el, amikor Surovy egyenlített. A 49. percben újra a finneknél volt az előny, Aaltonen volt a gólszerző, aki ezzel a végeredmény is beállította. A finnek az elődöntőben a Kanada-Svédország-meccs győztesével játszanak majd.

Bekezdtek a csapatok

Helsinkiben fél ház előtt orosz lehetőséggel indult a meccs, a 19 éves amerikai kapus, Gibson hárította Ovecskin próbálkozását. Az első percekben nagy volt a tempó, mindkét csapat bekezdett.

A harmad félénél Radulov lőhetett közelről Ovecskin átadása után, Gibson megint védeni tudott, most lábbal. Egyre nagyobb volt az orosz fölény, sokat ütköztek, keményen játszottak.

A vezetést aztán mégis az amerikaiak szerezték meg, Paul Stastny tolta be közelről a korongot, 1-0 volt tizenkét perc után.

Két perccel később növelték előnyüket, orosz korongvesztés után Oshie az orosz kapus hónalja alatt bombázott a kapuba, 2-0. Kétgólos előnyük után is lendületben maradtak, Carternek volt lehetősége.

Az oroszok összeszedték magukat, még a szünet előtt szépítettek, a 16. percben Szojin passza után Szvitov talált be, ezzel lett 2-1. A harmad utolsó perceiben mindkét oldalon voltak lehetőségek, a kemény játék maradt, a 19. perc végén az oroszok kerültek emberelőnybe, Stastnyt küldték ki. A világranglistát vezető válogatott nyomott, de nem tudtak betalálni a harmad végéig, maradt a 2-1.

Elhúztak az amerikaiak

Emberelőnyben kezdtek az oroszok, az első lehetőség az amerikaiaké volt, Gionta lógott meg, és a vasat találta telibe. Az oroszok percei következtek, az amerikai csapat előbb megúszott egy kapu előtti nagy kavarodást, aztán Gibson hárította Szvitov próbálkozását. Az oroszok beszorították az ellenfelet, sok volt az ütközés.

A másik oldalon Oshie kotorhatott volna kapuba, ütközött, aztán lökdösődni kezdett az oroszokkal a harmad ötödik percében, egyre nagyobb volt a feszültség a pályán. Aztán két perccel később Thompson kapta a korongot Cartertől az orosz kapu előtt, ki is használta a lehetőséget, 3-1.

A fiatal amerikai kapus, Gibson tartotta csapatát a folytatásban, több fontos védése is volt. A harmad felénél tudtak kijönni az amerikaiak a nyomásból, az oroszok kapuja előtt járatták a korongot, ráadásul emberelőnybe kerültek, de ez a mezőnyben nem tűnt fel, az oroszok letámadtak így is. Orosz emberelőny jött öt perccel a harmad vége előtt, Kovalcsuk próbálkozott kétszer is, a szépítés nem sikerült.

Az amerikai csapat két perccel a harmad vége előtt lecsapott egy korongra, kijátszották az oroszokat, a fehérorosz származású Galchenyuk még a kapus mellett is elhúzta a korongot, és belőtte, már 4-1 volt. Az oroszok váltottak a kapuban, jött Varlamov, az eredmény maradt a szünetig.

3 perc, 3 gól, kiütés

Ovecskin lövéssel indult az utolsó harmad, úgy tűnt, mintha bentről jött volna ki a korong, a bírók visszanézték. A lassítás alapján egyértelmű volt a gól, 4-2-re szépítettek az oroszok. Ezután rögtön emberelőnyben folytatták, Giontát küldték le.

Mégis az amerikai csapat talált be a 43. percben, Carter szerezte meg a korongot, végigvezette, majd az orosz kapus lába között a kapuba lőtt, 5-2.

Rögtön jött az orosz válasz, szépen járatták a korongot, Popov passza után pedig Perezsogin szerezte válogatottja harmadik gólját, 5-3 volt az állás. Az oroszok egyre jobban kezdtek felpörögni, nyílt volt megint a negyeddöntő, de aztán emberhátrányba kerültek, Tyutint állították ki. Az amerikai válogatott rögtön ki is használta az előnyt, Trouba talált be távolról, ezzel lett 6-3 a 48. percben.

Tíz perccel a vége előtt eldöntötte az amerikai csapat, Moss lőtte a hetedik góljukat, ez is távolról jött, és a kapus lábai között ment be. Stastny egy percre rá a nyolcadikat is megszerezte (8-3), Smith az ötödik asszisztját osztotta ki a gól előtt.

Az oroszok hét perccel a vége előtt nem tudták kihasználni emberelőnyüket. A végéig már nem is erőltették a játékot, az amerikaiaknak még volt lehetőségük, az eredmény viszont már nem változott. A világranglistát vezető címvédő oroszok nagy vereséggel búcsúztak a világbajnokságtól.

Svájc–Csehország

A negyeddöntő másik párosításában a csehek Svájccal találkoztak, és 2-1-re kikaptak az eyddi veretlen meglepetéscsapattól.

A csoportban még az oroszok nyertek

Ki nyeri a vb-t?

A jégkorong-világbajnokság csoportkörében már találkozott egymással Oroszország és Egyesült Államok május 7-én, akkor a csoportban második helyen zárt oroszok nyertek 5-3-ra. A csoportmeccs fordulatos volt, a világranglistát vezető oroszok vezettek, az amerikaiak fordítottak, aztán megint az oroszoknál volt az előny. Az utolsó harmadra egyenlő állással fordultak, és a végére az oroszok nagyobb tudása, illetve Ilja Kovalcsuk és Alekszandr Radulov zsenialitása eldöntötte a meccset.

Mindkét csapat ötször nyert és kétszer kapott a csoportban, az oroszokat a franciák és a finnek verték meg, az amerikaiakat az orosz válogatott mellett a szlovákok verték, 4-1 volt az a csoportmeccs.

A negyeddöntő győztese az eddig veretlen Svájc és a csoportjában negyedik helyen végzett Csehország csatájának továbbjutójával kerül össze az elődöntőben. A másik ágon Finnország-Szlovákia és Kanada-Svédország negyeddöntőket rendeznek.

A vb-negyeddöntők programja:
Oroszország-Egyesült Államok 3-8
Svájc-Csehország, Stockholm 14.45
Finnország-Szlovákia, Helsinki 17.30
Kanada-Svédország, Stockholm 20.15