Minden elképzelhetőt felümúltak a jégen

2013.05.17. 09:11 Módosítva: 2013.05.17. 09:11

Az idei jégkorong-világbajnokság már eddig is meglepő eredményeket hozott, az egyenes kieséses szakasz első napjánank eseményei azonban minden eddig elképzelhetőt felülmúltak.

Ha tartjuk a kronológiai sorrendet, az Egyesült Államokkal kell kezdeni, de nem csak az eredménye miatt. Az amerikai válogatott olyat tett, mint az eddigi világbajnokságokon, vagy olimpiákon még soha. Nyolcat lőtt az oroszoknak, érdemes feljegyezni, öt volt az eddigi csúcs.

Craig Smith öt gólpasszt adott, míg a kapitány Paul Stastny két gólt szerzett. Bár a meccs után a szakemberek mást éreztek a találkozó legjobbjának, a helyszínen egyértelmű volt, hogy John Gibson, az amerikai válogatott 19 éves kapusa elképesztő nagyot teljesített. A 19 éves kapus, aki a télen a juniorokkal nyert világbajnokságot, úgy érkezett Helsinkibe, hogy egyetlen profi meccs állt a háta mögött, az is az AHL-s Norfolk Admiralsban.

Az amerikaiak óriási becsvággyal küzdöttek, masszívan és magabiztosan játszottak, az oroszok kétszer is visszajöttek a meccsbe, de a harmadik harmadban, az emberhátrányban lőtt Carter-gól, döntő momentumnak bizonyult. Valamint az, hogy az utolsó három amerikai találat között mindössze egy perc és 56 másodperc telt el.

Csapatjáték

Az oroszok kudarcát a jelenlegi kapitány, a korábbi nagyszerű játékosa Zinetula Biljaletgyinov nagyon találóan foglalta össze: „A csapatunkban nagy hokisok vannak, büszkén merem vállalni, hogy a világ legjobbjai, de a jégkorong egy csapatjáték...”

Stephen Gionta, az amerikaiak hokisa annyit tett hozzá: „Az volt a terv, hogy minél többet legyen nálunk a korong, és amikor nálunk van, akkor a legtöbbet hozzuk ki a lehetőségeinkből, azt hiszem mindkét terv valóra vált. Ott vagyunk, ahová szerettünk volna elérni.”

Russia - Usa 3-8

Az amerikai csapat Svájccal játssza majd az elődöntőt. Ennek a párosításnak a valószínűsége a lehető legelképzelhetetlenebb volt a vb előtt.

Svájcot a saját szurkolói is lesajnálták a torna előtt és a csapat erre úgy válaszolt, hogy sorozatban a nyolcadik meccsét nyerte meg, 1998 óta ilyen előkelő helyen nem végzett még a válogatott.

Switzerland - Czech Republic 2-1

Helsinkiben a finnek egy negyedóra után már páholyban érezték magukat. 3-0-ra vezettek Szlovákia ellen, a szurkolók ünnepeltek, és az amerikai-orosz meccs után már sokan azt gondolták a helyszínen, hogy ezen a meccsen is mészárlás lesz. De míg az amerikai csapat megtalálta oroszok ellenszerét, addig a finn csak szenvedett. Ami még ennél is rosszabb, a harmadik harmad legelején eladta háromgólos előnyét. Észbe kaptak a házigazdák, valljuk meg, szerencséjük is volt, nem is egyszer, végül a nagyon furcsa mozgású finn óriás, Aaltonen góljával megnyerték a meccset.

Finland - Slovakia 4-3

A finnek végül egy ősi riválissal, a svédekkel szemben próbálnak majd a döntőbe jutni. A másik házigazda Kanadával játszott, és a szemet is fárasztó iramban zajló meccs inkább emlékeztetett hokiháborúra, mint rangadóra.

Voltak a találkozónak olyan szakaszai, amikor hat-hét percig egyáltalán nem volt játékmegszakítás. Gyűrték egymást a felek, nem is csoda, hogy hosszabbítás, majd szétlövés következett. A látottak alapján nem csoda, hogy a kanadai csapat fáradt el jobban, és az sem, hogy két olyan, az NHL playoffjából formán kívül érkező játékos, mint a Sedin-ikrek büntetőt hibáztak. A szerencsésebb Svédország lesz ott a stockholmi elődöntőben.

Canada - Sweden 2-3 SO

Ezen a meccsen történt egy sajnálatos sérülés is. A kanadai csapat kapitányát, Eric Staalt veszítette el, akit Alexander Edler, a Vancouver légiósa a gyorsvonat sebességével ütött el, A két térd találkozott egymással és Staal hatalmas kínok között fetrengett a jégen, úgy kellett lesegíteni. Edler azonnal végleges kizárást kapott, az elődöntőben egészen bizonyosan nem fog játszani.

Egyesült Államok-Oroszország 8-3 (2-1, 2-0, 4-2)

Gólszerző: P. Stastny (2), Oshie, Thompson, Galchenyuk, Carter, Trouba, Moss, ill. Szvitov, Perezsjogin, Ovecskin.

Svájc-Csehország 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)

Gólszerző: Hollenstein, Josi, ill. Kutlak

Finnország-Szlovákia 4-3 (3-0, 0-2, 1-1)

Gólszerző: Vaananen, Kontiola (2), Aaltonen, ill. Miklik, Sekera, Surovy.

Svédország-Kanada 3-2 (0-0, 0-1, 2-1, 0-0, 1-0)

Gólszerző: Danielsson, Eriksson, Petterson, ill. Stamkos, Giroux.