A svédek összetörték a svájci csodát

2013.05.19. 22:55

A jégkorong-világbajnokság döntőjében 5-1-re nyert Svédország a torna eddigi meglepetéscsapata, a veretlen Svájc ellen.

A csoportkörben még Svájc győzött, igaz azóta NHL-es játékosokkal erősített Svédország. A döntőt Svájc kezdte jobban, míg a svédek egyáltalán nem lőttek kapura, addig a svájciak már hétnél jártak hat perc után. Ekkor szerezte meg a keresztbe korcsolyázó és több játékost kicselező Josi a vezetést. Fonákkal a svéd kapus lábai között tette a korongot a hosszú sarokba.

A gól után a svédek nagy rohamba kezdtek, jóval agresszívebb és gyorsabb hokit játszottak az addigiaknál. Meg is lett az eredménye, egy kipattanó lövést Gustafsson takarított kapuba a nyolcadik percben.

A svédek ezután a vezetést is megszerezték emberelőnyből, miután Ambult magas bot használatáért kiállították. A két Sedin testvér összjátékából ezúttal Henrik emelt kapuba.

A második harmad elején is a svédek voltak aktívabbak, de nyolc perc után Svájc magára talált, úgy tűnt, felgyorsult hokijukkal eredményesek lesznek. Az ellenfél azonban kiállta a rohamokat, de nagy helyzetig nem jutottak a svédek sem. Az egy-egy emberelőnyt mindkét csapat kivédekezte, így az utolsó harmadra is 1-2--vel fordultak.

Svájc megint nem tudott élni a harmad elején kapott emberelőnnyel, és az addig jól működő védekezésébe is hiba csúszott. Vauclair utolsó emberként veszített korongot, amit Hjalmarsson a kapuig vitt (1-3). A kétgólos különbség még ledolgozható lett volna, de egy szerencsés góllal a 55. percben eldőlt a meccs. Danielsson távoli lövésébe Eriksson ért bele a kapu előtt, és lábáról a hálóba pattant a korog. Mivel nem tett rúgó mozdulatot, megadták a gólt.

Svájc még megpróbálta a lehetetlen, a kapust lehozva próbált fölénybe kerülni. A kockáztatás nem jött be, az üresen maradó kapuba Henrik Sedin ütötte be az ötödik svéd gólt.