Mindenki a svájci hokin ámul

2013.05.19. 09:02 Módosítva: 2013.05.19. 11:06

Megcsinálták. Svájc történelmet ír, de már így is egészen biztosan történelmi lesz a jégkorong-világbajnokság vasárnapi döntője, ahova a házigazda Svédország és Svájc került. Az a svájci válogatott, amelyet a saját szurkolóik is lesajnáltak a vb előtt, annyi hiányzó volt, illetve tavaly csak a 11. helyen tudott végezni.

Történelmi döntő lesz, mert ha Svájc nyer, először lesz aranyérmes, az eddigi 76 világbajnokságon eddig kilenc érme van, de az 1935-ös második helynél előrébb még nem végzett. Arra is már 27 éve várni kell, hogy a házigazda megnyerje a világbajnokságot, ez legutóbb 1986-ban a Szovjetuniónak a moszkvai vb-n jött össze. Olyan pedig emberemlékezet óta nem volt, hogy valaki befurakodjon a hét legnagyobb hokinemzet közé (Egyesült Államok, Kanada, Oroszország, Csehország, Szlovákia, Finnország, Svédország). Az 1953-as NSZK-ezüst óta csak az akkor harmadik Svájcnak sikerült mindez.

Mi lehet a svájciak titka? Ahogy eddig az összes ellenfelüket verték, szellemesen, nagyon gyors korcsolyázással, és a támadásokban olyan kombinációs lehetőséggel korcsolyáztak, amelyre az amerikaiaknak nem volt ellenszerük. Érezhető volt az Egyesült Államok játékán, hogy ők már a nagy célt teljesítették, és olyan védelmi hibákat követtek el, amelyből akár 4-5 gólos különbség lehetett volna már az első harmadban. Ez persze semmit sem von le a Svájc teljesítményéből.

„Nagyon kemény csatára számítottunk – értékelte a meccset a lefújás után Dean Simpson svájci szövetségi kapitány – Tudtuk, hogy az eddigi legjobb teljesítményünkre lesz szükséges a győzelmhez. Nagyon sokat korcsolyáztunk, így próbáltuk megakadályozin ellenfelüket a támadások vezetésében. Mindenki tudta, hogy mit érünk el egy győzelemmel, örömöt szereztünk Svájc jégkorongjáért szurkolóknak."

„Nagy türelem kellett a játékunkhoz, minden sor hozzátette a magáét, és mindenki remekül védekezett” - mondta Ryan Gardner, a svájciak támadója. Az amerikai kapitány is a sebességkülönbségre emlékeztetett, Joe Sacco így látta: „Svájc ma kiemelkedő jégkorongot játszott, gyorsak voltak és eltartott egy ideig, mire sikerült felvenni ezt a ritmust. Részben a mi hibánk is, hogy ma ellenfelünk ilyen jól játszott, nem elég a támadózónában jól teljesíteni, ha hátul elszórjuk a korongokat.”

A svájci sportsiker fontosságát is jelzi, hogy az ország elnöke, Ueli Mauer is ott volt a meccsen és személyesen gratulált Simpsonnak.

A másik elődöntőben a svéd és a finn válogatott között nem volt ekkora különbség, csupán annyi, hogy a kicsit tompább finnek ellen a hazaiak jobban használták ki az emberelőnyöket. Két gól is ilyen helyzetből esett. Jól érezhető, hogy a válogatott játéka sokkal stabilabb lett a Sedin-ikrek érkezése óta, ami vb-döntőt ért. „Sedinék jelenléte volt a különbség a két válogatott között. – jelentett ki Par Marts, a hazaiak szövetségi kapitánya. – De nem csak az emberelőnyös játékban, hanem azzal is, hogy itt vannak. Visszatért a csapat önbizalma, amióta a jégen vannak.”

A világbajnokságból már csak két meccs maradt. Vasárnap négy órától az Egyesült Államok Finnországgal játszik a bronzért, majd fél kilenctől jön a döntő, Svájc-Svédország.