nono

Svédország a világ tetején

2013.05.20. 09:51 Módosítva: 2013.05.20. 14:11

Nem sikerült a csoda, Svájc kilenc győztesen megvívott meccs után a legfontosabbat veszítette el, ezzel Svédország nyerte a 77. jégkorong-világbajnokságot Stockholmban. 2006 után lett első, története 9. világbajnoki címét nyerte, miközben 1986 óta először fordult elő, hogy a döntő után a házigazda ünnepelhetett.

Pedig Svájc ugyanazzal a játékkal kezdett, amellyel eljutott a csúcsig. Ötletes támadásokkal, hihetetlen gyors korcsolyázással és nagyon masszív, kemény védekezéssel operáltak. Ez az elején nagyon jól működött is, nem véletlen, hogy egy remek egyéni akció végén egy fonákkal lőtt góllal vezetést is szereztek.

A svédek azonban alaposan felkészültek a svájciak játékából. Ellenfelükhöz hasonlóan agresszív védekezéssel igyekeztek már a támadó harmadban zavarni a svájciak játékát és ez a taktika olyan jól működött, hogy fokozatossan átvették az irányítást. Előbb egyenlítettek, majd egy könnyen megítélt büntetővel nem csak emberelőnybe kerültek, hanem 2-1-re át is vették a vezetést. A második harmad kiegyenlített játéka után a harmadikban egy védelmi hibából végképp eldőlt a meccs. Svájc becsületére legyen mondva, mindent megtett, de nem tudott már visszakapaszkodni.

Természesetesen a svájciak csalódottak voltak, és ennek hangot is adott Sean Simpson szövetségi kapitány: „Nem úgy alakult a meccs, ahogy elterveztük, de ahova eljutottunk, az mindenkit nagyszerű érzéssel tölthet most el Svájcban. A csúcsig senki nem volt jobb nálunk, most nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, de jövőre megpróbáljuk.”

A kapus Martin Gerber így látta a meccset: „Nagyon jól kezdtünk, így is terveztük, aztán a semmiből jött az egyenlítés, majd furcsa kiállítás után már a svédek vezettek. Aztán eltévedtünk és nehezen találtunk vissza a pályára.” A vereség ellenére Svájc most is bebizonyította, hogy nem véletlenül, érdemtelenül, vagy szerencsével jutott el eddig.

Switzerland - Sweden 1-5

A svédek érthetően nagyon boldogok voltak és a játékosok is elismerték, amiről a szakemberek is beszéltek: a Sedin-ikrek érkezése nélkül ez a csapat nem valószínű, hogy eljutott volna idáig.

Henrik Sedin kiemelte, hogy nagyon jó ellenfelet sikerült legyőzni: „Éreztem, hogy végig a kezünkben van a meccs és amikor gyorsan sikerült két gólt lőni, biztos voltam benne, hogy nyerhetünk. A harmadik gólnál már mindenki megnyugodott.” A védő Gabriel Landeskog is nehezen jutott szóhoz a meghatottságtól: „Most még csak beszélünk róla, de igazából fel sem fogjuk, hogy megnyertük. Kell egy kis idő, hogy megértsük, hogy világbajnokok lettünk. Most csak az a nagyszerű, hogy itt állok 20 évesen, egy világbajnoki arannyal a nyakamban.”

A döntő előtti bronzmeccsen a motiváltabb Egyesült Államok nyert. A tengerentúli csapat jobban akarta ezt a harmadik helyet, és a finnek ugyan még visszakapaszkodtak, de a szétlövések negyedik körében elveszítették a meccset és nagy remények után végül érem nélkül távoztak.

Finland - USA 2-3 SO

Az NHL-ben szereplő Nashville védője, Roman Josi lett a torna legértékesebb játékosa, a svájci emellett természetesen a torna legjobb védője lett és az All Star-csapatba is bekerült. Ez így fest: Jhonas Enroth (svéd) – Roman Josi, Julien Vauclair (svájci) – Petri Kontiola (finn), Paul Stastny (amerikai), Henrik Sedin (svéd). A győzelemmel Svédország a negyedikről az első helyre ugrott a világranglistán, míg Svájc két helyet javítva a hetedik. Magyarország a 19. a sorban. A következő világbajnokságot jövő májusban a fehérorosz Minszk rendezi.

A svédek vezetik a ranglistát

A friss világbajnok svéd csapat három helyet előrelépve az élre került a Nemzetközi Jégkorong Szövetség világranglistáján, amelyen Magyarország - csakúgy, mint tavaly - a 19.