Megfordult a világ a jégkorongban is

2013.05.21. 13:53 Módosítva: 2013.05.21. 13:54
Az utolsó mérkőzésre helyreállt a világ rendje a jégkorongban, és az esélyesebb csapat, Svédország begyűjtötte kilencedik világbajnoki trófeáját. Noha számos megérzés beigazolódott, arra azért kevesen gondoltak, hogy ez a torna ennyi meglepetést hoz.

A svéd válogatott sokáig összeszedetlenül játszott, a csoportban kikaptak például Svájctól, majd nagyon simán Kanadától. Aztán megérkeztek Vancouverből a Sedin-ikrek és egyszerre minden megváltozott. Az addig pocsék emberelőny-kihasználás feljavult, a két NHL-s hokissal megnőtt az önbizalom és gyorsabb is lett a csapat.

A végén megérdemelten nyerték meg a világbajnokságot, akármennyire is a nagyon szimpatikus Svájcnak drukkolt a vb-n kevés semleges szurkoló.

A svájciak rengeteg újat hoztak a játékba. Gyors korcsolyázással, kreatív támadójátékkal, és ezzel együtt kőkemény védekezéssel az összes ellenfelüket meglepték. A döntőben aztán a svédek pont azzal a játékkal fogták meg őket, amelyet mindenki megkedvelt ezen a vb-n. A svájciak nemcsak szerethető hokit varázsoltak a jégre, hanem sok hiányzó ellenére olyan játékosokat is, akiknek a torna volt az igazi áttörés a világhírnév felé.

1999 óta nevezik meg a világbajnokság legértékesebb játékosát, azaz az MVP-t, és Roman Josi személyében először lett svájci a legjobb.

Josi előtt nagy karrier áll, hiszen mindössze 22 éves, a 2008-as NHL-drafton választotta a Nashville Predators a berni nevelésű védőt, akinek fiatal kora ellenére már 100 tengerentúli meccs van a háta mögött. Az elmúlt évekre nem volt jellemző, hogy az MVP védő legyen, 2010-ben a németek kapusát Dennis Endrast, 2011-ben pedig a svédekét, Viktor Fastht választották a torna legjobbjának, már amennyire őket védőknek lehet tekinteni.

Az is pozitív hatása a világbajnokságnak, hogy az Egyesült Államok és a Kanada szinte minden évben elhoz magával olyan játékosokat, akik még nincsenek az igazi profik közelében, de tehetségükkel megérdemelnék ezt. A bronzérmet nyert amerikai csapatnak volt egy olyan sora, amelyben még szakértők által sem nagyon ismert játékosok szerepeltek. A kapus John Gibson – az Anaheim draftosa – pedig olyan fantasztikus védéseket produkált, amelyek nélkül az Egyesült Államok biztosan nem jutott volna el eddig. Gibson megnyugtató magabiztossága az egész csapatra kihatott, a 20 éves kapus egyetlen profi meccsel a háta mögött érkezett a vb-re.

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy az orosz válogatott ott lesz-e majd a legjobbak között, ahogy ezt a döntőn egy szurkolói transzparens hirdette. Általános szakmai vélemény volt a vb után, hogy az oroszok is sokkal többet kísérletezhetnének a fiatalokkal, hiszen nagyon gazdag az utánpótlás, akik a világ második legerősebb bajnokságának tartott KHL-ben, vagy éppen Észak-Amerikában bizonyítanak.

Ilja Kovalcsuk, Alekszandr Ovecskin zseniális hokis, de ahogy az Egyesült Államok ellen történelmi mélypontra kerültek, az több, mint elgondolkodtató.

Csalódás a szlovák és a cseh válogatott szereplése, de ahogy Svájc a tavalyi 11. hely után az idén a másodikat szerezte meg, azt mutatja, hogy a sportágban érdemes hinni a kiugró eredményekben. A magyarok szempontjából még inkább, hiszen ki gondolt volna arra néhány hete, hogy a jövőre már a magyarokkal egy csoportban szereplő Szlovénia hosszabbításra készteti a kanadai válogatottat.

Jövőre a vb-helyszínén, Minszkben újra lehet hinni a csodákban.