Auguszta
-4 °C
2 °C

Itt a megfiatalított hokiválogatott

2013.11.08. 10:39

Érdekes helyzetben van a nyáron újabb három évvel hosszabbító Rick Chernomaz, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember azzal feltétellel maradt a csapat élén, hogy az elkövetkezendő években fokozatosan fiatalít. Mivel az U20-as válogatott vezetése is az ő feladata, és ennek korosztálynak Szlovéniában lesznek felkészülési meccsei, így kapitánya nélkül vág neki válogatottunk a Négy Nemzet Tornának, ahol pénteken Lengyelország, szombaton Románia, míg vasárnap a legerősebbnek tartott Ukrajna lesz az ellenfél. Ez utóbbin már Chernomaz irányít, az első kettőn a nyáron visszavonult Sille Tamás.

Nem tudok szétszakadni. Az tűnik a legjobb megoldásnak, hogy az U20-asokkal elutazom, majd a felnőtt válogatott utolsó, vasárnapi mérkőzésére visszatérek. Természetesen mindenről tudni fogok, hiszen remek szakmai stáb vesz körül.

 A Magyar Minőségellenőrzési Kft. (MME) által szponzorált tornát felvezető keddi sajtótájékoztatón Chernomaz elmondta, a keretet már nem szűkíti, aki itt van, játszani fog. Egyedül Tokaji Viktor (bokasérülés miatt) mondta le a szereplést.

Itt találja a Jégpalotát:


Nagyobb térképre váltás

Szükség is van a fiatalításra, hiszen az áprilisi vb után Sille mellett Szélig Viktor és Horváth András is visszavonult, ahogy Chernomaz fogalmazott, őket pótolni kell, és a fiataloknak kell bizonyítási lehetőséget adni. Ezen a szinten még sokat kell tanulniuk, ezt is szolgálja ez a torna.

A csapat legrutinosabb játékosa, 225. válogatott meccsére készülő, meccsrekorder Ladányi Balázs hozzátette, a fiatalabbak most vehetik célba a helyeket, és a rutin helyett most a gyorsaság jellemezheti majd a válogatott védelmét.

Ami az ellenfeleket illeti, az ukránok a legerősebbek. Van is miért visszavágniuk, hiszen 2008-ban a keleti szomszédunk legyőzésével jutottunk a legjobbak közé, a 2012-es világbajnokságon meg a harmadosztályba ejtettük ki őket. Mára viszont nagyon megerősödtek.

A gerincet négy honosított orosz hokis, valamint Ukrajna KHL-s csapatában, a Donbasszban hokizók jelentik. A románok gyakorlatilag egy Mol Liga B-válogatott, a keret a Corona Brassóból és a HSC Csíkszeredából áll össze. A lengyelek egy osztállyal alattunk szerepelnek, az ő erősségük a szakmai vezetésben rejlik, a neves orosz Igor Zaharin irányítja a válogatottat. Még nevesebb a tanácsadója, aki nem más, mint az orosz válogatott korábbi remek játékosa, majd szövetségi kapitánya, Vjacseszlav Bikov.

Négy Nemzet Kupa

A válogatott kerete

Kapusok: Bálizs Bence (Sapa Fehérvár AV19), Hetényi Zoltán (Tappara Tampere), Rajna Miklós (Sapa Fehérvár AV19), Peter Sevela (Dab.Docler)

hátvédek: Gőz Balázs (Morzine-Avoriaz), Hegyi Ádám (Miskolci Jegesmedvék), Hetényi Péter (Sapa Fehérvár AV19), Hüffner Adrián (Dab.Docler), Kiss Dániel (Sapa Fehérvár AV19), Nagy Richárd (Dab.Docler), Orbán Attila (Sapa Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (Sapa Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Sapa Fehérvár AV19), Tokaji Viktor (Sapa Fehérvár AV19), Varga Arnold (Sapa Fehérvár AV19)

Csatárok: Bartalis István (Troja-Ljungby), Gröschl Tamás (Dab.Docler), Kovács Csaba (Sapa Fehérvár AV19), Ladányi Balázs (Dab.Docler), Magosi Bálint (Sapa Fehérvár AV19), Tyler Metcalfe (Miskolci Jegesmedvék), Mihály Árpád (Sapa Fehérvár AV19), Miskolczi Márk (Miskolci Jegesmedvék), Nemes Benjámin (Sapa Fehérvár AV19), Németh Attila (Sapa Fehérvár AV19), Sikorcin Ladislav (Sapa Fehérvár AV19), Sofron István (Krefeld Pinguine), Somogyi Balázs (Dab.Docler), Tóth Adrián (Miskolci Jegesmedvék), Vas János (Rouen Dragons)

Az MME Négy Nemzet Torna programja

Péntek, 1. forduló:

Románia-Ukrajna 15.00

Magyarország-Lengyelország 18.30

Szombat, 2. forduló:

Ukrajna-Lengyelország 14.30

Magyarország-Románia 18.00

Vasárnap, 3. forduló:

Lengyelország-Románia 14.00

Magyarország-Ukrajna 17.30