Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Jegeskádat is hoznak a kanadaiak

2014.03.13. 13:37

A címvédő kanadaiak - akik 22 játékossal és 17 fős stábbal érkeznek - speciális jegeskádat, nagyképernyős televíziókat is hoznak magukkal a március 23-án kezdődő budapesti női U18-as jégkorong-világbajnokságra. Gömöri Csaba szövetségi kapitány csütörtökön a sajtó számára rendezett háttérbeszélgetésen elmondta: a kanadaiak szinte már túlzásokba esnek, hiszen egyrészt maguknak kérik a káposztásmegyeri Jégpalota legnagyobb öltözőjét - ez a hazaiaknak járna -, ráadásul szinte minden hokisuknak külön edzője lesz.

"A regenerálódás felgyorsítására, illetve a kisebb sérülések kezelésére Calgaryból hozatnak jegeskádat. Még az öltözői televíziójuk is a sajátjuk lesz" - tette hozzá Gömöri, megjegyezve, hogy a világelitbe 2012-ben feljutott és tavaly ott a hatodik helyezéssel bennmaradt együttesét hétfős szakmai brigád segíti.

A magyarok a csoportkörben először március 23-án, 14.30-kor a svédekkel, másnap 18.30-kor az aranyéremre is esélyesnek tartott amerikaiakkal, március 26-án, ugyancsak 18.30-kor pedig az oroszokkal találkoznak. A másik ágon Kanada, Csehország, Finnország és Japán szerepel. Gömöri Csaba leginkább az oroszokat tartja legyőzhetőnek, de mint megjegyezte, a svédekkel is játszottak már szoros, hosszabbításos vereséggel zárult mérkőzést.

A két csoport első helyezettje bejut az elődöntőbe, a másodikak és a harmadikok keresztbe játszanak egymással a négy közé kerülésért. A két negyedik helyezett két győzelemig tartó párharcot vív a bennmaradásért. A torna március 30-ig tart.

Buzás Norbert, a kapitány segítője elárulta, hogy a játékosok felkészülését pszichológusok segítik, akik egy speciális, 40 oldalas kiadványt is összeállítottak a vb előtt, amelyből a hokisok hasznos ismeretekre tehetnek szert.

Kolbenheyer Zsuzsanna, a nemzetközi szövetség legfőbb vezető testületének, a tanácsnak a magyar tagja emlékeztetett rá: Magyarország még soha nem rendezett elitkategóriájú vb-t, ez lesz az első a nőket és a férfiakat, illetve bármelyek korosztályt beleértve.

A sajtóbeszélgetésen öt játékos - Németh Anikó és Németh Bernadett, valamint Tóth Enikő, Krivi Kriszti és Dabasi Réka vett részt. Kiderült: a válogatottak közül többen magántanulók, azokat pedig, akik iskolába járnak, nagy mértékben támogatják a tanáraik. A vb-re a belépés ingyenes. Eddig már több iskola, illetve osztály jelezte, hogy nagy létszámban látogat majd ki a magyar érdekeltségű mérkőzésekre.