Nehezen, de győzelemmel kezdte a magyar csapat a hoki-vb-t

2014.04.20. 15:07

Remekül, bátor játékkal kezdte a magyar jégkorong-válogatott a dél-koreai divízió I-es világbajnokságot a házigazdák ellen. Szinte az első perctől kezdve ment a letámadás, sőt, emberhátrányban is jól tartotta magát Rich Chernomaz csapata.

Hetényi Zoltán végig fantasztikusan védett, már az első harmadban számos hatalmas helyzetet hárított, végül a meccs legjobbjának is őt választották. Az első gólra 15 percig kellett várni, ekkor Bartalis István talált be emberelőnyből. Nagyon kellett a gól, előtte kettős emberelőnyből sem tudtak betalálni, innen viszont nagyon beindult a játék. Alig telt el három perc, Benk András növelte az előnyt, bár lövésébe beleért egy koreai védő is. A harmad további részében hiába nyomtak a házigazdák, de Hetényi mindent megfogott.

A második harmad elején percekre sikerült beszorítani a koreaiakat, ennek meg is lett az eredménye, miután öt percre emberelőnybe kerültünk Swift végleges kiállításával. A koreai Sebőkkel ütközött brutálisan, vállal találta arcon. A magyar játékost le is kellett támogatni, az emberelőnyből viszont gól lett - Azari Zsolt talált be először vb-n, igaz, az öt perc alatt csak egyszer talált be a csapat.

A kapuban Hetényi tovább folytatta bravúros védéseit, majd az újabb emberelőny újabb gólt hozott - ezúttal Sofron Istváné volt a gól, aki nagyon gyorsan vitte végig a korongot. A hazaiak alig egy percen belül szépítettek, Brock Radunske is emberelőnyben volt eredményes, de nem maradt sokáig a 4-1: Kovács Csaba is feliratkozott a góllövők közé, nem is akárhogy.

Vas János kerülte meg a kaput a koronggal, ám ahelyett, hogy onnan támadott volna, inkább Hári Jánosnak tette, aki visszapasszolt Kovácsnak, neki pedig csak be kellett passzolnia a védelem mögül.

Az utolsó harmadot Bartalis remek gólja nyitotta, nagyon messziről lőtte ki a bal felső sarkot, de Radunske gyorsan válaszolt rá egy kipattanóból lőtt találattal. Talán az ötgólos előny miatt, de kicsit elkezdett kiengedni a magyar válogatott, ezt Sin Szang Hun használta ki, aki 6-3-ra szépített. 2013-ban, a budapesti vb-n 4-1-ről nyert Dél-Korea, de akkor 3-0-ra nyerték az utolsó harmadot, hogy egyenlítsenek.

Most nem tették meg nekik ezt a szívességet, bár volt izgalom a végére így is, ám Hetényire lehetett számítani a kapuban. Szemmel láthatóan fáradt a magyar csapat a végére, a hajrát sokkal jobban bírták a koreaiak.

Kettős emberelőnyből sem talált be a magyar válogatott, míg a hazaiak 4 perccel a vége előtt, a magyar emberhátrány utolsó másodperceiben 6-4-re szépítettek Li Don Ku góljával. Az utolsó 1:44-re emberelőnybe került Dél-Korea, lehozták a kapust is, így mezőnyben kettővel voltak többen. Rá is fáztak: egy hatalmas hazai kapufa után valahogy kicsúszott a korong a harmadból. Itt Vas János kotort bele egy passzba, majd indította Bartalist, aki ha nehezen is, de összeszedte, majd csak be kellett vágnia az üres kapuba.

7-4-gyel eldőlt, 55 másodperc alatt már nem kellett félni az egyenlítéstől, de sokkal nehezebb lett a vége, mint az 6-1-nél tűnt. Sikerült a 2013-as vb-meccsért visszavágni és győzelemmel kezdeni a világbajnokságot, de a neheze még csak most jön. Folytatás Ukrajna ellen hétfő reggel 9-kor.

Dél-Korea - Magyarország 4-7 (0-2, 1-3, 3-2)

Gólszerzők: Bartalis István (59', 41', 15 ), Kovács Csaba (38'), Sofron István (35'), Azari Zsolt (27'), Benk András (18'), illetve Li Don Ku (56'), Sin Szang Hun (48'), Brock Radunske (43', 36').

A találkozó közvetítését itt olvashatja újra.