Győzelemmel zártuk a dél-koreai vb-t

2014.04.26. 08:05 Módosítva: 2014.04.26. 08:44

Magyarország büntetőkkel legyőzte Japánt a Dél-Koreában zajló divízió I/A-s világbajnokság utolsó meccsén, így akár a negyedik helyen is végezhet a végére. A meccs nagy kérdése az volt, hogy leszünk-e királycsinálók, illetve a számunkra tét nélküli meccsen képesek leszünk-e legyőzni a vb meglepetéscsapatát.

Mindenki számolgatott a meccs előtt, de a mieink közül abban egyet értett mindenki, hogy nekünk éppenséggel nem a japánok feljutása lenne a legjobb, hiszen a következő vb-re a két A csoportos kieső mellett Szlovénia, vagy Ausztria is a nyakunkon maradhatott volna.

Frissítés: szlovén és osztrák feljutás

A szlovén és az osztrák jégkorong-válogatott jutott fel a jövő évi, 16 csapatos elit-világbajnokságra a dél-koreai Kojangban zajló divízió I/A osztályos tornáról.

Azzal, hogy a japánok szombaton egy pontot szereztek a magyarok ellen, az osztrákok feljutó pozícióba kerültek, ugyanakkor a szlovénoknak mindenképpen nyerniük kellett az osztrák ellen. Jan Urbas két góllal járult hozzá a 3-1-es sikerhez.

Amennyiben a zárómérkőzésen az ukránok nyernek a már biztos kieső házigazdák ellen, akkor a két győzelemmel és három vereséggel záró magyar válogatott ötödik lesz, ukrán vereség esetén pedig negyedik. 5. forduló:

Szlovénia-Ausztria 3-1 (0-0, 1-1, 2-0)

gól: Urbas (34., 49.), Stebih (59.), illetve Petrik (36.)

Nem kezdtük jól a meccset, sőt kifejezetten gyengén. Az első nyolc percben egyetlen kapura lövésünk volt, az is a kék vonalról. Japán viszont a harmadik percben már vezetett, Takesi Szaito szinte az alapvonalról lőtte el Hetényi válla fölött. Azt tudtuk, hogy a japánok nagyon gyorsak, és ezt a sebességet csak a harmad felénél tudtuk felvenni. A szünetre viszont egyenlő állással tudtunk menni, Sofron István nagy góllal egyenlített.

A második harmadot mi kezdtük jobban, és 49 másodperc után vezettünk, Bartalis István harcolta ki a helyzetet és a gólt is. Hiába játszottunk sokkal jobban, mint az első húsz percben, mégis Japán fordított. Négy perc alatt kaptunk két gólt, mindkétszer Hetényi lepkésére lőtt korongból és mindkétszer csúnya védekezési hibából. Előbb Bartalis maradt le, majd a kék vonalról eleresztett lövés ment be a korábban bravúrokat bemutató magyar kapus kapujába. A harmad utolsó részét megint jobban bírta a magyar válogatott, és egy nagyszerű támadás végén Sofron a második gólját ütötte.

Hektikus harmadik harmad következett. Mentünk előre, de egyre jobban fogyott a csapatból a tűz és az erő. Japán pedig megragadta az utolsó esélyét, hogy saját kezébe vegye a sorsát. Szejdzsi Takahasi büntetőjét még kivédte Hetényi, Hiroki Ueno lövését már nem tudta, öt és fél perccel a vége előtt Japán vezetett, amely egyben feljutást is jelenthetett volna, ha nem jött volna az újabb utolsó perces magyar gól. Vas Márton nagyon messziről lőtte rá és a korong becsúszott a kapus alatt, így hosszabbítás jött. Mindhárom játékrészben az utolsó percekben szereztünk gólt.

A hosszabbítás nagy játékot már nem hozott, a végére viszont 18 másodpernyi izgalmat nekünk. Túl sokan voltunk a jégen, így a végét emberhátrányban kellett kivédekezni. Sikerült, a büntetők következtek. Az első három után 1-1-re állt, végül ötödik párban, hihetetlen körülmények között, a javunkra dőlt el. Vas Márton belőtte, Kudzsi viszont elcsúszott a rávezetésnél, lövés nélkül fejezték be a meccset. Mi pedig megnyertük az utolsó vb-meccsünket.

Átalakuló, fiatal válogatottunk így hat ponttal zárta a világbajnokságot, és az ötödik helyen végzett. A magyar csapat azért lett utolsó előtti, mert a zárómérkőzésen az ukránok nyertek a már biztos kieső házigazdá koreaiak ellen. 

Magyarország - Japán 5-4 (1-1, 2-2, 1-1, 0-0, 1-0) - büntetőkkel
Gólszerzők: Sofron (2), Bartalis, Vas M. (2), illetve Szaito Takesi, Nisivaki, Kudzsi, Ueno