Újra lenne jégkorong-világkupa

2014.06.05. 12:29

A tervek szerint 2016 szeptemberében ismét megrendeznék a jégkorongozók világkupáját. Többek között erről tárgyalt az észak-amerikai profiliga (NHL) vezérkara, valamint a játékosokat tömörítő érdekvédelmi szervezet (NHLPA) a Stanley Kupa-döntő első, Los Angeles-i találkozója előtt.

A vk-t utoljára 2004-ben rendezték meg Európában és Észak-Amerikában, erőssége pedig az olimpiai tornával vetekedett. Ráadásul a klubtulajdonosok is jobban szeretik a szeptemberi időpont miatt, mert nem kell leállítani a bajnokságot, mint az olimpia idején. Így aztán tényleg a legerősebb válogatottak állhatnak ki, ami a világbajnokságokra nem igaz, hiszen a májusi időszakban javában tart az NHL rájátszása.

Gary Bettman, az NHL elsőszámú vezetője elmondta: nagyon jól állnak a tárgyalások a vk-t illetően, ugyanakkor az NHL-es sztárok 2018-as olimpiai szerepléséről még nem esett szó. A pjongcsangi rendezés miatt sok tulajdonos elégedetlen, hiszen megint az észak-amerikai földrésztől messze eső időzónába kellene utazniuk a játékosoknak, és még az alapszakasz is szünetelne három hétre februárban.

Az NHL-ben szóba került a létszámbővítés is, jelenleg ugyanis a keleti főcsoportban 16, a nyugatiban 14 csapat szerepel. Elsősorban Seattle és Québec City szeretne csatlakozni a mezőnyhöz.