A Los Angeles nyerte a Stanley Kupát

2014.06.14. 07:37
A Kings az NHL döntőjének ötödik mérkőzésén kétszeri hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a vendég New York Rangerst, így összesítésben 4-1-re győzött.

Az eddig egyszer, 2012-ben bajnok Kings az első két, hazai pályán vívott meccset egyaránt hosszabbításban nyerte, majd győzött New Yorkban, majd 2-1-re kikapott, így nem tudta lezárni a párharcot. Ezzel együtt a legutóbb 1994-ben Stanley Kupa-győztes Rangers győzelmi kényszerben lépett pályára.

Hamar emberelőnybe került a Kings, ám mezőnyfölényéből csak a 7. percben lett gól: egy kapu előtti kavarodás végén Williams volt eredményes. Magára talált a New York, sorra dolgozta ki a helyzeteket, de egyenlítenie nem sikerült.

A második harmadban óriási volt az iram, amikor emberelőnybe kerültek a vendégek, egyenlítettek: McDonagh remek passzát Kreider lőtte be. Harminc másodperccel a szünet előtt pedig - emberhátrányban - Boyle ugrott ki, és szépen lőtt a bal felső sarokba.

A 3. harmadban nagyon nyomott a Kings, Lundqvist kapus azonban parádézott. Egészen a 48. percig ment így, ekkor, létszámfölényben Gaborik egy kipattanót kotort be. Továbbra is a hazaiak irányították a játékot, ám hősiesen védekezett a Rangers: a  Los Angeles 12-3-ra volt jobb kapura lövésben.

Jöhetett a hirtelen halál, az elején a Kingsnek volt nagy helyzete, aztán a Rangers hagyott ki ziccereket. Emberelőnyben McDonagh a kapuvasat találta el, majd a túloldalon Toffoli lövése a felsőlécről pattant ki. Aztán Carter, majd az egyedül kiugró Kreider rontott százszázalékos helyzetben.

Az ötödik játékrész hazai kapuvassal indult, később pedig - vendég létszámfölényben - Quick helyett mentett a vas. Óriási volt az izgalom, de gól nem esett. A 95. percben aztán Toffoli lövése kijött Lundqvistről, és az érkező hátvéd, Martinez könyörtelenül bevágta.

A rájátszás legértékesebb játékosának a Los Angeles-i Justin Williamset választották.

Stanley Kupa, döntő, 5. mérkőzés

Los Angeles Kings-New York Rangers 3-2 (1-0, 0-2, 1-0, 0-0, 1-0), kétszeri hosszabbítás után
gól: Williams (7.), Gaborik (48.), Martinez (95.), illetve Kreider (35.), Boyle (40.)

    A párharcot 4-1-es összesítéssel a Los Angeles nyerte.