Nem indul a KHL-ben a Donbassz Donyeck

2014.06.18. 16:52

Az Ukrajnában kialakult belpolitikai és gazdasági helyzet miatt nem indul a nyílt, orosz profi jégkorongliga (KHL) következő idényében a Donbassz Donyeck. A KHL szerdán honlapján tudatta, hogy a kelet-ukrajnai csapat nem vesz részt a 2014/15-ös kiírásban, a játékosok és az edzők érvényes szerződését egy évre befagyasztják, őket a következő évadban máshol foglalkoztathatják. A helyzet rendezése után a Donbassz Donyeck visszatérhet a ligába.

A klub otthonául szolgáló jégcsarnokot ismeretlenek május 27-én éjjel felgyújtották. A pálya tulajdonosa Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere, aki nem támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok törekvéseit és többször felszólalt az ország egysége mellett.

Ebben a csarnokban rendeznék elvileg a magyar jégkorong-válogatottat is felvonultató jövő áprilisi divízió I/A világbajnokságot. A nemzetközi szövetség (IIHF) május 22-én döntött úgy Krakkó ellenében, hogy Donyeck rendezheti a tornát, noha az ukrán válság miatt a lengyelországi helyszín tűnt esélyesnek a szavazáson. Németh Miklós, a magyar szövetség (MJSZ) elnöke korábban arról beszélt, hogy egyelőre nem merült fel aggodalom, az IIHF meg van győződve róla, hogy helyes döntést hozott. Hozzátette: ősszel Spanyolországban lesz a nemzetközi szövetség következő kongresszusa, ha a helyzet azt diktálja, elő lehet és kell is venni a kérdést, mert van idő és fórum is a változtatásra, ha szükségessé válik.

Múlt pénteken az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) ugyanakkor visszavette Ukrajnától a 2015-ös férfi Európa-bajnokság rendezési jogát.