Emma
-2 °C
6 °C

Ukrajna nem tudja megrendezni a divízió I/A-s hoki-vb-t

2014.08.15. 16:05

Az Ukrán Jégkorong Szövetség lemondott a jövő áprilisra, eredetileg Donyeckbe kiírt, a magyar jégkorong-válogatottat is felvonultató divízió I/A világbajnokság rendezéséről. A tornát várhatóan bizonnyal Krakkóba viszik.

Az ukrán szövetség saját honlapján közölte pénteken, hogy nem tudja megrendezni a vb-t. A nemzetközi szövetség (IIHF) kommunikációs igazgatója, Adam Steiss még csütörtökön közölte, az IIHF szeptember közepéig vár választ az ukrán féltől, hogy Donyeck helyett hol rendezné meg a tornát, erre jött most a válasz az ukrán fél részéről.

A lengyelek közben már korábban beadták kérvényüket, ha Ukrajna nem képes megrendezi a vb-t, akkor Krakkóba szívesen látják a mezőnyt.

A magyar szövetség arról tájékoztatta az MTI-t pénteken, hogy az érintett csapatok (magyar, lengyel, a japán, olasz, kazah) szövetségei már egyeztettek arról, hogy Lengyelországban képzelik el a vb-t, és erről hivatalos formában tájékoztatják az IIHF-et. A magyar, a lengyel és a japán szövetség vezetői már aláírták a levelet, ugyanakkor az olasz elnök személyesen mondta el René Faselnek, az IIHF elnökének, hogy Krakkóban lenne a legjobb helyen a torna, míg a kazah vezető egy rövid levelében jelezte, hogy nem utaznak Ukrajnába.

Az IIHF május 22-én döntött úgy - éppen Krakkó ellenében -, hogy Donyeck rendezheti a divízió I/A vb-t, pedig az ukrán válság miatt a lengyelországi helyszín tűnt esélyesnek a szavazáson. 

Aztán a vb helyszínéül szolgáló csarnokot ismeretlenek május 27-én éjjel felgyújtották. A pálya tulajdonosa Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere, aki nem támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok törekvéseit, és többször felszólalt az ország egysége mellett.

Korábban az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) visszavette Ukrajnától a 2015-ös férfi Európa-bajnokság rendezési jogát.