Nem volt akadály az A-csoportos Ausztria

2015.04.10. 21:38

A magyar jégkorong-válogatott világbajnoki felkészülési mérkőzésen 3-2-re legyőzte az osztrák csapatot a budapesti Tüskecsarnokban, írta az MTI.

A magyarok szerdán Bécsben is nyertek a rivális ellen. Utoljára 1971-ben fordult elő, hogy egymás után kétszer sikerült legyőzni az osztrákokat.

A két csapat szerdán Bécsben találkozott, akkor a magyarok történelmi 4-2-es sikert arattak, ugyanis ezt megelőzően a válogatott soha sem nyert még Ausztriában riválisa ellen. A két nappal ezelőtti siker egy 14 vereségből álló sorozatot zárt le az osztrákok ellen. Most mindkét együttes átalakult, a vb-felkészülés jegyében a két kapitány újabb játékosokat vetett be. Többek között ezúttal nem a Bécsben remeklő Rajna, hanem a MOL Liga legjobb kapusának választott Bálizs kezdett. 
    A tavaly év végén átadott Tüskecsarnokban először rendeztek válogatott hokimeccset, és teltház, közel 3000 néző várta a kezdést.
    Az első tíz percben inkább védekeztek a csapatok, alig akadt helyzet, aztán váratlanul sikerült vezetést szerezni. Pozsgai távoli kísérlete levágódott a vendégek kapusáról, Bartalis pedig közelről nem hibázott. Bő egy perc elteltével, már emberelőnyben az éppen egy hete honosított, NHL-es múlttal bíró Banham erős lövése talált utat a kapuba. 
    A második játékrész elején emberelőnyben szépítettek a vendégek, akik a folytatásban is a korábbinál lényegesen nagyobb iramot diktáltak. A magyar védelem jól állta a rohamokat, Bálizs is jól védett, és olykor szerencséje is volt. Lassan ismét felpörögtek a hazaiak, és ismét veszélyesebbek lettek a támadások. Kógertől egyszer rúgómozdulat miatt elvettek egy gólt, ám később már eredményes volt: a szünet előtt, ismét létszámfölényben Sofron lövésébe nyúlt bele, és így 3-1-re módosult az állás.
    A vendégek óriási sebességre kapcsoltak a záró harmadra, Bálizsnak többször bravúrra volt szüksége. Aztán amikor a hazaiak emberelőnybe kerültek, a rivális faragott a hátrányán, Schumnig kiugrás után emelt a léc alá. A hajrában lehozta kapusát az osztrák válogatott, de nem sikerült egyenlítenie. 
    A Chernomaz-csapatra még egy felkészülési mérkőzés vár, ugyancsak a Tüskecsarnokban vasárnap az élmezőnyhöz tartozó szlovénok lesznek a vendégek.
    Az április 19-től 26-ig tartó krakkói divízió I/A világbajnokságon sorrendben Japán, Kazahsztán, Olaszország, Ukrajna és a házigazda Lengyelország lesz az ellenfél. Az első két helyezett feljut a 16-os világelitbe, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B osztályba.

Magyarország-Ausztria 3-2 (2-0, 1-1, 0-1)
gól: Bartalis (10.), Banham (11.), Kóger (38.), illetve Ganahl (23.), Schumnig (48.)