Nehezen, de legyőztük Japánt a hoki-vb-n

2015.04.19. 15:28
Nagy küzdelemben Magyarország 4-2-re győzte le Japánt a Krakkóban zajló divízió I/A-csoportos jégkorong-világbajnokságon. Heroikus küzdelem volt, Japán nagyon szívósan őrizte sokáig az előnyét. Öt perccel a vége előtt vezettünk először, de a legjobbkor.

Nem jól indult számunkra ez a világbajnokság. Rick Chernomaz kapitány által megálmodott első két sor még a kezdés előtt összedőlt. Bartalis István még az utolsó edzésen sérült meg szerencsétlenül, Sofron Istvánt pedig egy nem régi, buta szabály miatt veszítettük el. A német bajnokságban hokizó csatár hárommeccses eltiltást kapott a DEL-ben, ebből maradt még kettő, ezt pedig a verdikt értelmében a japánok és a kazahok ellen kell letöltenie.

Aztán a meccs sem indult jól. Már a második percben gólt kaptunk. Kicsit szétcsúszott a védekezésünk, és az első kapura lövés be is ment, Obara kotorta be közelről. A sokkból aztán a harmad felére állt fel a magyar válogatott. Fokozatosan vette át az irányítást, a helyzetek után Banham hatalmas bombájából meg is lett az egyenlítés. Folyamatosan nyomás alatt tartottuk a japánokat és két-három nagy helyzetünk maradt még ki.

A japánok nagyon erősen kezdtek, kis idő kellett mire fejben visszajövünk a meccsbe, aztán a nyolcadik perc környékére meg is érkeztünk, onnantól mi irányítottunk, sokkal több helyzetünk volt, még annak fényében is, hogy az első félidő statisztikája alapján 8-8 volt a kapura lövések száma.

Agresszíven kezdtük a második harmadot, és sokkal jobban figyeltünk a gyors japán csatárokra. Fölényben játszottunk végig ebben a játékrészben, csak gól nem akart összejönni. Aztán egy csúnyán eladott korong végén nem tudtunk még rendesen visszavédekezni és japánok ezt kihasználták, ráadásul a Svédországban profiskodó Hirano elképesztő nagy gólt lőtt. Mielőtt megint hagytuk volna, hogy a japánok elhiggyék, hogy van esélyük, Erdély egy buli után nagyszerűen lőtte ki a sarkot.

Támadtunk és megint előnybe kerültünk, hiába záporoztak a korongok Fukufudzsi kapujára, csak nem sikerült megtalálni az utat a hálóba. Ebben a harmadban már kettővel több kapura lövésünk volt, mint ellenfelünknek, a szívósan védekező japánok kihúzták. Az utolsó percekben pedig már mi izgulhattunk, Metcalfe kiállítása még a harmadik harmadra is áthúzódott.

Ezt sikerült kihúzni, aztán percekig idegesen, kapkodva játszottunk, de Kóger, és Szirányi lövéseivel sikerült túljutni a holtponton. Aztán feljöttek a japánok, egyre többször csak nyomoztuk a korongot a kapunk előtt. Az utolsó tíz percre úgy fordultak a csapatok, hogy ebben az időszakban többször nekünk volt szerencsénk.

Ahogy közeledett a 60. perc, egyre jobban pörögtünk fel. Sarauer, majd Vas János előtt volt gólszerzési lehetőség, Sebők pedig az addigi legnagyobb ziccert hagyta ki. De nem váltunk görcsössé, és ezt Banham Frank bizonyította, aki emberelőnyből – először a meccsen – megszerezte a magyar vezetést.

A japánok kockáztattak és megbánták, lehozták a kapust, ezt pedig gyorsan Hári használta ki, végképp eldöntve ezzel a meccset, 4-2-re nyert a magyar válogatott. Nehezen, de végül sikerült felőrölni a japánokat és megvan az első, talán a legfontosabb vb-győzelmünk.

Meg lehet érteni, nehezen álltunk bele ebbe a meccsbe, a hetek óta összeállt kezdő ötösből a legjobb kettő két nap alatt omlott össze. Érezhető volt, hogy nincsenek még összeszokva ezek a sorok. Japán legyőzésével egy nagy lépést tettünk előre a cél felé, ami bármi lehet még ezen a vb-n. Hétfőn Kazahsztán ellen folytatjuk, ugyanígy délután egykor.

Eredmény:

1. forduló:

Magyarország-Japán 4-2 (1-1, 1-1, 2-0)

gól: Kóger (10.), Erdély (32.), Banham (57.), Hári (59.), illetve Obara (2.), Hirano (31.)

Kazahsztán-Ukrajna 5-2 (2-0, 1-0, 2-2)

Olaszország-Lengyelország 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)