Krakkóban írhatjuk tovább a magyar hokitörténelmet

2015.04.19. 11:05
A lengyelországi Krakkóban vasárnap kezdődik az év legfontosabb jégkorong-eseménye a magyaroknak, a divízió I/A-csoportos világbajnokság. Most is, mint az elmúlt években mindig, ugyanaz a legfontosabb kérdés: a magyar hokiválogatott feljut, vagy kiesik a világbajnoki csoportjából?

Reményeink és az álmaink megint az elit felé tolnának minket, a valóság viszont az, hogy hat, közel azonos képességű csapat tornáján bármi megtörténhet, amely felülírja az előzetes várakozásokat, jelesül a világranglistán elfoglalt helyezéseket.

A hat résztvevő közül a magyarok a harmadik legerősebbek, a tavaly még A csoportos Kazahsztán és Olaszország mögött. Utánunk az ukránok, majd a japánok következnek, végül a házigazda lengyelek zárják a sort. De éppen a világrangsor sajátossága az is, hogy a lengyelek elé két olyan válogatott ékelődött be, amelyek alacsonyabb divízióban szerepeltek a 2015-ös idény előtt.

Miért bizakodjunk?

Több okunk van bizakodásra, és hinni abban, hogy 2008 után megint a legjobbak közé sikerül jutni, mint pesszimistán várni a világbajnokságot. Ha csak a saját játékunkat figyeljük, nem csak a szakmai stáb érzi azt, hogy ez a magyar válogatott egyre erősebb, és a hátteret adó klubhoki is nagyot lépett előre az elmúlt évben.

Tavaly novemberben, a káposztásmegyeri Négy Nemzet Tornáján a lengyelektől még kikaptunk, az olaszoktól is, viszont tőlük csak nagy csatában, a végén szétlövéssel. Az idei, februári EIHC-tornán egy újabb vereség jött a lengyelektől, viszont a másik vb-ellenfelet, Ukrajnát 6:5-re legyőzte a magyar csapat.

Ezután jött az osztrákok, majd a szlovénok elleni felkészülési találkozó. Két olyan csapat ellen, amely egy osztállyal feljebb játszik az idén, igaz, az osztrákok legjobbjai nem voltak még ott, ugyanakkor

a hokitörténelemben először nyertünk Ausztriában, 37 év után először vertük meg őket.

Nem is egyszer, a bécsi találkozó után két nappal, a Tüskecsarnokban 3-2 lett a magyarok javára. A szlovénok ellen 2-0-ra is vezettünk, végül kikaptunk. Az utolsó felkészülési meccs után Chernomaz kapitány úgy látta, hogy a csapat napról-napra válik egyre erősebbé és összeszokottabbá, mindenki teljes erőbedobással küzd a sikerért és egymásért is.

Ahogy a két frissen honosított kanadai hokisunk is, Frank Banham és Andrew Sarauer is. Mindketten részesei voltak a Fehérvár AV19 idei nagyszerű EBEL-menetelésének is. Bár sokan a 9-10. helyre várták a fehérváriakat, az alapszakaszt a hatodik, a középszakaszt a negyedik helyen zárták. Végül nem jött össze a történelmi siker, az elődöntőbe jutás, de az egész szezonban mutatott játék bizakodásra adhat okot. Főleg annak fényében, hogy a keret felét a Fehérvár adja.

A légiósok mellett a válogatott másik felét meg az egyre nívósabb Mol Liga, amely – az érsekújváraiak közjátékát leszámítva – idén is bizonyított. Főleg azt, hogy több pólusú: a korábbi évek dunaújvárosi sikerei után, idén a Miskolc lett a magyar bajnok, megnyerte a Mol Ligát, sőt a Fehérvár legyőzésével a Magyar Kupa is a Jegesmedvéké lett.

Az idegenlégiósaink szereplését az alábbi táblázat tartalmazza

Sofron István Krefeld Pinguine Német-1. 47 meccs 10 gól, 23 pont
Hári János Modo Svéd-1. 53 meccs 6 gól, 21 pont
Sebők Balázs Hokki Finn-2. 47 meccs 8 gól, 40 pont
Vas János Slavia Praha Cseh-1. 50 meccs 8 gól, 14 pont
Vas Márton Löwen Frankfurt Német-2. 51 meccs 7 gól, 34 pont

Miért legyünk pesszimisták?

Szomorkodásra adhat okot, hogy három alapember nem lehet ott Krakkóban. Tokaji Viktor, aki az 1995-ös vb óta csak egyről hiányzott, már a felkészülés során sem volt egészséges, ahogy Sikorcin Ladislav sem. Viszont Bartalis István kiesése nagyon fájó pont.

A Fehérvár ponterős csatára az utolsó edzésen, egy ártalmatlan szituációban sérült meg, az első vizsgálatok szerint térdszalag-szakadást szenvedett. Különösen azért jött ez a sérülés rosszkor, mert Rick Chernomaz fejében az első két sor már összeállt, ebben komoly feladat hárult volna Bartalisra is.

2009 óta jól megfigyelhető egyfajta tendencia a jégkorong-világbajnokságokon. Magyarország 2008-ban feljutott a legjobbak közé, aztán 2009-ben kiesett, és azóta egyszer sem sikerült az újabb bravúr. Majdnem hasonló mezsgyén mozog négy másik csapat. A kazah, az olasz, az osztrák és a szlovén. 2009-2010 óta ezek a csapatok rendszerint az első, vagy a második helyen végeznek a divízió egyben, a következő idényben viszont az utolsó, vagy az utolsó előtti helyen esnek ki az A csoportból.

Az idén egy osztállyal feljebb Szlovénia és Ausztria szerepel. A szlovénokon sokat segíthet a kétszeres NHL-bajnok Anze Kopitar jelenléte, talán még az élvonalban is tarthatja őket. Kazahsztán és Olaszország tavaly búcsúzott a legjobbaktól, és a magyarok csak abban bízhatnak, hogy az idén végre megszakad a hat esztendeje tartó sorozat.

Mire számíthatunk?

Az ellenfeleink közül egyértelműen Kazahsztán tűnik a csoport favoritjának. A bő keretében 26 olyan hokis van, aki a világ második legerősebb bajnokságának tartott KHL-ben szerepelnek, mivel a kazah Barisz Asztana a bajnokság egyik résztvevője. Igaz, a keret nagyrészt honosított orosz hokisból áll. Bár a felkészülés során néhány alapemberük kidőlt, a csoportban szereplő olaszokat így is kétszer verték, ráadásul indegenben. A csapat szerda óta készül a világbajnokság helyszínén.

Az olasz válogatott az évek során komoly változáson ment keresztül. Az elmúlt világbajnokságokon alapembernek számító honosított kanadaiak folyamatosan kerültek ki a keretből, helyükre fiatal hazai hokisok jöttek. Az EBEL-ben szereplő Bolzano is öt játékost ad, továbbá nyolc, Európában hokizó légiós szerepel a keretben.

Van mit elszámolnunk az olaszokkal. Kétszer is Budapesten szúrtak ki velünk nagyon. 2011-ben a hosszabbításban vertek minket 4-3-ra, egy emberelőnyös góllal. 2013-ban pedig 2-1-re kaptunk ki tőlük, mondani sem kell mindkétszer a feljutás múlt ezen a meccsen.

Nem csak mi, és a fenti két válogatott, a lengyel is nagy álmokat szövöget. A lengyelek 2009 óta egy osztállyal mögöttünk szerepeltek és csak tavaly sikerült visszakerülniük. Erős bajnokságuk van, és bár a felkészülés során az egy osztállyal lejjebb szereplő britektől kikaptak, minket az utóbbi két meccsen legyőztek. Minden bizonnyal nagy előnyt jelent majd a hazai légkör, a Tauron Kraków Arenaban közel 15 ezer drukker fogja biztatni a csapatot.

És hogy mennyire veszik komolyan a feljutást? A szövetség 150 ezer eurós prémiumot ajánlott fel, ha a válogatott két év alatt két osztályt lép előre.

Az ukrán válogatott ellen mindig nagyon nehéz. A tavalyi vb-n 3-0-ra kaptunk ki tőlük, az idei felkészülés alatt 6-5-re legyőztük őket. A keret nagy része idegenlégiós, de páldául öten a román bajnokságban játszanak. Érdekesség, hogy a 2014-es vb-keret majdnem teljesen kicserélődött, csak az egyharmada maradt meg a Szöulban negyedik helyet elért csapatnak.

Japán ellen hihetetlen nehéz vb-mecceket játszottunk az elmúlt két évben. Budapesten csak 1-0-ra, legutóbbi vb-n, Szöulban büntetőkkel nyertünk. Szerencsére már az első napon túl leszünk rajtuk.

Nehéz sorozat előtt állunk, a sorsolásunk abból a szempontból nagyon jó, hogy a japánok után a két legerősebbnek vélt csapattal játszunk, így már látni fogjuk, hogy feljutás, vagy a bennmaradás lesz a végső cél. De ahogy Chernomaz kapitány a hokiblogon is megfogalmazta: „A fiúk nagyot küzdöttek az elmúlt időszakban a felkészülés során, keményen dolgoznak az edzéseken és a meccseken, ennek a vb-n meg lehet az eredménye."

A magyar válogatott kerete és programja

Kapusok: Bálizs Bence (Miskolci Jegesmedvék), Rajna Miklós (Fehérvár AV19)

Hátvédek: Gőz Balázs, Tyler Metcalfe (Miskolc), Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Kiss Dániel (Újpest), Orbán Attila, Szirányi Bence (mint Fehérvár), Vas Márton (Löwen Frankfurt)

Csatárok: Frank Banham, Benk András, Erdély Csanád, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Andrew Sarauer, Vincze Péter (mind Fehérvár), Nagy Krisztián (Miskolc), Hári János (MODO), Sebők Balázs (Kaajanin Hokki), Sofron István (Krefeld Pinguine), Vas János (Slavia Praha)

  • 2015. április 19., vasárnap, 13:00, Magyarország–Japán
  • 2015. április 20., hétfő, 13:00, Magyarország–Kazahsztán
  • 2015. április 22., szerda, 16:30, Magyarország–Olaszország
  • 2015. április 23., csütörtök, 16:30, Magyarország–Ukrajna
  • 2015. április 25., szombat, 20:00, Magyarország–Lengyelország

A csoportból az első kettő jut fel az A csoportba, az utolsó kiesik a divízió I/B csoportba.