Ez a kazah válogatott túl erős volt a magyaroknak

2015.04.20. 15:33 Módosítva: 2015.04.20. 15:34
Kazahsztán 5-0-ra legyőzte Magyarországot a Krakkóban zajló divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokság második játéknapján. Egy olyan meccset vesztett el a magyar csapat, amelyet eredetileg sem győzelemnek terveztek, de a körülmények miatt mégis hiányérzet maradt bennünk. Helyszíni beszámolónk Krakkóból.

Alig kezdődött el a meccs, azonnal hátrányba került a magyar jégkorong-válogatott az egy tucat KHL-es, azaz a világ második legerősebb jégkorong-bajnokságában edződő hokissal felálló kazah válogatottal szemben. Rövid idő alatt kettős hátrányba kerültek, ami alaposan meghatározta a meccs legelejét. Energiánk nagy részét a védekezés emésztette fel, és sajnos nem sikerült kihúzni. Az egyik legjobb kazah, Konsztantin Rudenko szerzett vezetést.

Örömteli volt látni, hogy egy ilyen erős ellenféllel szemben is milyen gyorsan tudjuk rendezni a sorainkat. Nemcsak becsülettel támadtunk, de a fizikai harcokban is felvettük a versenyt.

Ugyanakkor furcsa volt látni, hogy hasonló szituációkat mennyire másképp ítél meg a cseh–szlovák bírókettős. A hihetetlen lelkes magyar szurkolótábort azonban szerencsére nem ez kötötte le, és sikerült átlendítenie a csapatot  a kezdeti nehézségeken.

Abszolút egyenrangú ellenfelek voltunk, és ha Sebők vagy Hári jobban összpontosít, az egyenlítés is meglehetett volna. A 9-4-es kapura lövési arány azért önmagért beszélt. A szünet után visszatérő játékvezetők és a magyar tábor nem lett éppen jó barát.

Sajnos a második harmadban sem tudtuk igazán azt játszani, amit elterveztünk. A magyar csapat számításait öt kiállítás húzta keresztül, amit leginkább saját butaságaik miatt kaptak a játékosok. Nem volt egyik ítélet sem vitatható, de azt hozzá kell tenni, a kazahok is ráéreztek, hogy a játékvezetők nagyon védik a testi épségüket. És ezzel gyakorlatilag el is dőlt a meccs.

Kevés támadásunk volt, még kevesebb olyan, amit lövéssel sikerült befejezni. Az összpontosítással gondok voltak, de a játékosok védelmében hozzá kell tenni, a sok emberhátrányos játék rengeteg energiát emésztett fel.

A befejező játékrészre 4-0-nál már lankadó tűzzel érkeztek ki a mieink. A katasztrofális vereség elkerülése már egyértelmű célnak látszott. Nagyon kevés támadást vezettünk, és lövésünk is alig volt. Kaptunk még egy kétpercest, meg egy gólt is, de aztán az utolsó öt percben nagyon összekapták magukat a magyarok, és harcoltak a becsületgólért. Most az nem jött össze.

„Nem kezdtünk jól, kettős emberhátrányban játszottunk rögtön az elején. Szerencsénk volt, hogy 1-0-val úsztuk meg az első harmadot. A folytatásban sem találtuk el, milyen távolságra kell állni az ellenféltől, miként kell védekezni, sorra jöttek a kiállítások és további gólokat kaptunk" – értékelt Rich Chernomaz szövetségi kapitány az MTI-nek, aki szerint a kazah válogatott élt a hibák által kínált lehetőségekkel, nem úgy, mint vasárnap a japán csapat. Úgy fogalmazott: „nem voltunk eléggé kannibálok, nem űztük eléggé az ellenfelet, amely így nem is igen rontott."

„Tetszett a meccs, öt gólt lőttünk, de nehéz volt legyőzni a magyarokat. Az utolsó harmadban már nem pörögtünk eléggé" – mondta Andrej Nazarov kazah szövetségi kapitány.

Bálizs Bence úgy vélte, nehéz mérkőzés volt, sok emberhátránnyal és nem találták az ellenszerét a kazah emberelőnyös játéknak.

A magyar hokiválogatott elveszítette a második meccsét, de nincs semmi tragédia. Nemcsak azért, mert ez egy felvállalható vereség volt, hanem azért is, mert amíg a kiállítások elkerültek minket, nemcsak korcsolyázásban, de játékban és fizikálisan is felvettük a versenyt a sokkal erősebb kazah válogatottal szemben,

Jön egy nap pihenő, szerdán az olaszok következnek, akikkel komoly elszámolnivalónk van az utóbbi két vereség miatt. A vasárnapi olasz–lengyel meccsen látottak alapján nem is esélytelenül. A világbajnokságon az elmúlt két napban a legkönnyebb és a legnehezebb ellenfelet letudtuk, számunkra szerdán kezdődik az igazi verseny.

Divízió I/A-s világbajnokság

Magyarország–Kazahsztán 0-5 (0-1, 0-3, 0-1)

Gólszerző: Rudenko (Szavcsenko, Dallman, 01:43 kettős emberelőnyből), Voroncov (Pansin, Litvinyenko 25:50), Dallman (Krasznoszlobodcev, Zsajlaulov 32:13, emberelőnyből), Krasznoszlobodcev (Rimarev, Zsajlaulov 35:36), Puskarjov (Zsajlaulov 48:06).

Olaszország-Ukrajna 2-1 (0-0, 1-1, 0-0, 1-0), hosszabbítás után

Le ngyelország-Japán 2-0 (0-0, 0-0, 2-0)

Az állás: 1. Kazahsztán 6 pont, 2. Olaszország 5, 3. Lengyelország 3 (3-2), 4. Magyarország 3 (4-7), 5. Ukrajna 1, 6. Japán 0

A szombatig tartó vb-n az első két helyezett feljut a 16-os világelitbe, és jövőre Oroszországban szerepelhet, míg az utolsó kiesik a divízió I/B osztályba.