Elképesztő siker: Magyarország ismét a hokielitben

D MTI20150422023
2015.04.25. 22:45 Módosítva: 2015.04.25. 23:01

Magyarország jégkorong-válogatottja egy 4 másodperccel a vége előtt ütött, üres kapus góllal 2-1-re győzte le Lengyelországot, ezzel második lett a divízió I/A csoportos világbajnokságon. Mindez azt jelenti, hogy a magyar hokiválogatott

hét év után ismét feljutott a világ elitjébe.

Az első harmad abszolút a miénk volt. Jól felépített támadásokkal teszteltük folyamatosan a lengyel kapust, miközben hátul nagyon figyeltünk a gyors hazai csatárokra. Sokat nem is tudtak kezdeni velünk, holott nekik lett volna több támadnivalójuk: egy esetleges rendes játékidős döntetlen nekünk lett volna jó. Esetleges volt a lengyel támadójáték, főleg akkor kellett Rajnának közbeavatkozni, amikor egy lepattanó korong jutott a hazaiakhoz. Sokszor ekkor sem kellett aggódni, borzasztó idegesek voltak, előfordult olyan is, hogy a lengyel támadó kilépett, de elhagyta a korongot.

A mieink játéka viszont tudatos volt, nem siettettünk semmit, hiszen nem is állt érdekünkben. Nagyon jók voltak a kiugrások, rendre odaértek a támadóink a kapu elé, az első húsz percet 14-8-as kapura lövési aránnyal zártuk.

Izgalmakból akadt bőven a második húsz percben is. Érezhetően a lengyelek rátettek egy lapáttal, agresszívebben próbáltak a harmadunkban koronghoz jutni, de helyzetük megint csak akkor akadt, amikor elvédekeztük magunkat. Szerencsére ebből azért nem volt olyan sok.

Amennyivel támadóbbak lettek a lengyelek, annyival estünk vissza,

és ez nem csak a kilenc kapura lövésben mérhető le. Odrobnynak a második harmadban nem kellett különösebb bravúrt bemutatnia, hogy megóvja kapuját a góltól. Megpróbáltuk most ziccerig húzni a korongot, de ebből kevés volt, ahogy a távoli lövésekből is.

Amikor azonos létszám mellett védekeztünk és nem a korongot kellett kergetni, akkor nagyon magabiztosan oldottuk meg a feladatot, igazán a harmad utolsó perceiben volt a lengyeleknek egy-két tetszetős támadásuk, de Rajna is hibátlan maradt.

Aztán másfél perc telt el a harmadból és végre megtört a jég. Frank Banham lövése kipattant a lengyel kapus válláról, Hári nem sokat variált, irgalmatlanul bevarrta a felső sarokba. Egy lépéssel közelebb kerültünk az A csoportos vb-hez.

Természetesen a gól a lengyeleket ösztökélte nagyobb erőbedobásra,

hiszen nekik már így kettő kellett az feljutáshoz. Volt is nyomás a magyar kapun, de nagyon higgadtan védekeztünk. Kilenc és fél perccel a vége előtt emberhátrányba kerültünk, három hatalmas lengyel helyzet maradt ki. Óriási nyomás volt a kapunkon.

Aztán öt perccel a vége előtt a lengyelek levitték a kapust, és egy kékvonalas bomba utat talált Rajna kapujába, a legeredményesebb lengyel védő, Rompkowski egyenlített.

Elképesztő utolsó három perc jött. A lengyel kapus le-föl korcsolyázott a jégről, óriási nyomás volt rajtunk, de kihúztuk. Nem csak kihúztuk, négy másodperccel a vége előtt Szirányi végleg eldöntötte a meccset, betalált az üres kapuba.

Mindez azt jelenti, hogy jövőre, április 29. és május 15. között, a moszkvai és szentpétervári vébén a magyar válogatott a világ legjobb csapatai ellen folytatja.

A magyar válogatott legutóbb 2009-ben szerepelt A csoportos világbajnokságon, akkor Kanada, Szlovákia és Fehéroroszország volt az ellenfelünk a csoportban, a szlovákoktól csak 4-3-ra, a fehéroroszoktól 3-1-re kaptunk ki (Kanada 9-0-ra vert minket). Majd a folytatásban Ausztriával, Dániával és Németországgal játszottunk, de nem sikerült bennmaradni.

„A játékosok maximálisan tudatában voltak annak, hogy miért jöttek Krakkóba - nyilatkozta az ünneplés közben az MTI-nek Rich Chernomaz szövetségi kapitány. - Rászolgáltak arra, hogy jövőre a világ legjobbjai között játszhassanak. Az első edzőtábor első másodpercétől a lengyel meccs utolsó pillanatáig maximálisan figyeltek. Büszke vagyok rájuk."

A szombat esti mérkőzés jegyzőkönyve

Magyarország-Lengyelország 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)

Gólszerző: Hári (Banham, Sebők 41:30), Szirány (59:54), ill. Rompkowski (Bryk, Pasiut 56:52)

1 Kazahsztán 5 5 0 0 0 23:6 15
2 Magyarország 5 4 0 0 1 14:11 12
3 Lengyelország 5 2 0 0 3 9:9 6
4 Japán 5 2 0 0 3 10:16 6
5 Olaszország  5 1 1 0 3 7:12 5
6 Ukrajna 5 0 0 1 4 8:17 1

A magyar válogatott korábbi mérkőzései a tornán

Magyarország-Japán 4-2 (1-1, 1-1, 2-0)

Kazahsztán-Magyarország 5-0 (1-0, 3-0, 1-0)

Olaszország-Magyarország 1-4 (0-2, 0-0, 1-2)

Ukrajna-Magyarország 2-4 (0-0, 2-1, 0-3)

Legeredményesebb magyar játékos: Sarauer Andrew 2 gól, 4 gólpassz, 6 pont

Gólkirály: Kóger Dániel 3 gól

Legtöbb gólpassz: Banham Frank, Sarauer Andrew 4-4 (ezzel a vb-n is elsők, két kazah játékossal holtversenyben)

Kapusteljesítmény: Rajna Miklós 92,41%