Egy öreg hokis nevétől volt hangos minden prágai kocsma

2015-05-14T191530Z 316783288 LR2EB5E1HHKT2 RTRMADP 3 ICEHOCKEY-W
2015.05.15. 09:37

Csütörtökön négy negyeddöntővel folytatódott a csehországi hoki-világbajnokság, és a hazaiak sikerétől volt hangos estére Prága. Az egész város egy 43 éves hokis, Jaromir Jágr nevét skandálta metrón, utcán, kocsmában. Az NHL-s Florida Panthers csatára két gólt ütött a finneknek, gólpasszt is adott, a vb- nyolc meccsen már kilenc (6+3) pontja van. Megérdemelten lett a mezőny legjobbja, a csehek a tavalyi bronzérem után ismét a legjobb négyben végeznek, és Jágr sportemberi magatartásából megint példát mutatott az egész világnak.

1984-ben, Kladnóból indult a példátlan karrierje. 1990-ben a Pittsburgh az 5. helyen draftolta, és még abban az évben be is mutatkozott az NHL-ben. Elképesztő karriert futott eddig be eddig a tengerentúlon. A Penguins után, a Washington, a New York Rangers, a Philadelphia, a Dallas, a Boston, a New Jersey, és most legutóbb a Florida hokisa volt. Kétszer nyert Stanley-kupát, ötször lett az alapszakasz pontkirálya, számos díja mellett első európai hokisként 1802 pontot gyűjtött karrierje során, olyan legendák mögött a negyedik az örökrangsorban, mint Wayne Gretzky, Mark Messier és Gordie Howe.

722 góljával szintén a negyedik, 1080 gólpasszával pedig a hatodik az NHL örökranglistáján. Elképesztő teljesítmény, amelyen még javíthat, hiszen jövőre is játszani akar, április 12-én még egy évet írt alá a Florida Panthers-hez.

Nagyságát is jellemzi, hogy ezúttal sem követelt helyet magának a válogatottban. A szezonja végén szerényen jelezte, hogy részt venne a hazai rendezésű vb-n, Természetesen a cseh hoki vezetőinek a fejében egyetlen pillanatra sem fordult meg, hogy nemet mondjanak. Ahogy 1990 óta szinte soha, amikor Jágr ráért elutazni a vb-kre. Ez a tizedik világbajnoksága, és 2005-ben és 2010-ben aranyérmet nyert, a kollekció még két bronzzal teljes. 1998-ban olimpia bajnok lett, így a Triple Gold-klub tagja, azé a társaságé, amely olimpiát, vb-t, és NHL-t is nyerni tudott. Összesen 25 hokis van a világon, Jágr Jiri Slégr mellett a második cseh.

A vb még nem ért véget és a csehek szinte mindegyike a 43 éves sztárban bízik, hogy még tovább repítheti a hazaiakat. Jágr 119 vb-meccset játszott eddig 47 gól és 55 gólpassz a mérlege. Nem lesz egyszerű dolga, hiszen a hihetetlen erős és motivált Kanada következik. 2009-ben fordult elő legutóbb, hogy Kanada és az Egyesült Államok is elődöntőbe jutott az A csoportos jégkorong-világbajnokságon. Míg a fiatal amerikai csapat 0-1 után kevesebb, mint egy perc alatt megfordította a meccset és a végén 3-1-re verte Svájcot, addig Kanada gólparádét rendezett a megilletődött fehéroroszok ellen.

Ovecskin csatlakozik az oroszokhoz

A világ egyik legjobb csatára, Alekszandr Ovecskin csatlakozik az elődöntőjébe jutott címvédő orosz válogatotthoz miután, a Washington Capitals kiesett az NHL-rájátszásból. Az NHL alapszakaszában 53 találattal gólkirály Ovecskin pénteken repül Prágába. A játékos tavaly, valamint 2012-ben és 2008-ban világbajnok volt.
A vb-n szombaton 15.15-kor a kanadaiak a házigazda csehekkel, 19.15-kor pedig az oroszok az amerikaiakkal találkoznak az elődöntőben. A csoportkörben az amerikaiak legyőzték az oroszokat, akik remélik, Ovecskinnel visszavághatnak a vereségért. ( MTI)

A legutóbb 2007-ben világbajnok tengerentúli válogatott igazán erős csapattal érkezett a vb-re, a kezdés után a világ egyik legjobbja, Sidney Crosby is csatlakozott, nyolc meccsen 58 gólnál tart a csapat. Fehérorszország ellen három emberelőnyös gólt is szereztek és Tyler Seguin, a Dallas Stars hokisa triplázott. Az eddig látottak alapján Kanada nagyon eltökélt, nyolc évvel a legutóbbi vb-címük után úgy jöttek Prágába, hogy itt mindenféleképpen meglegyen a jubileumi, 25. aranyérem. Az elődöntő negyedikje, a címvédő svédeket nagy csatában, de végül simán verő orosz válogatott.

A csehek amúgy egyébként már a csütörtök délutáni meccseken megdöntötték a tavaly felállított nézettségi rekordot. A délutáni meccsek után 652 348-on állt a nézőszámláló, amely az eddigi 58 meccset figyelembe véve 11 247-es átlagnézőszámot jelent. Ezzel a tavalyi, minszki 10 001-es rekordot múlták felül. A csehek egyáltalán nem merész terve, hogy a torna végére összejöjjön a 700 ezres nézőszám.

Egészen biztosan összejön. A cseh válogatott továbbjutásával szinte biztos a telt ház a pénteki szünnap után, a szombati elődöntőkben.