A rutinos oroszok bedarálták az USA-t a hoki-vb-n

2015.05.16. 17:42 Módosítva: 2015.05.16. 17:45

Jágr, az isten! Ezt hirdették a cseh lapok öles betükkel a cseh válogatott elődöntőbe jutása után. De most sem a 43 éves hokis, sem pedig az utolsó pillanatban erősítésként érkező Tomás Plekanec sem tudott segíteni.

Kanada 2-0-ra verte a jégkorong-világbajnokság házigazdáját, és 2009 óta először ismét döntőért játszhat.

Az utolsó két meccsre hazatérő Plekanec pedig kétszeres vb-ezüstérmes, egyszeres bronzérmes, a Canadiensben 82 alapszakasz meccsen 26 gólt és 60 pontot szerzett, a rájátszásban 12-szer volt jégen, 1 gólja és 4 pontja volt.

Úgy kezdődött az első harmad, ahogy azt várni lehetett. A házigazda elképesztő iramban és óriási becsvággyal vetette magát bele a küzdelembe. Rögtön az első két percben Roman Cervenka, majd Martin Erat hagyott ki hatalmas ziccert. Volt egy olyan szituáció is, amikor Craig Smith már nem tudott volna menteni, a kapu is üres volt, még valahogy sikerült takarítaniuk a kanadai védőknek.

Aztán a kilencedik percben jött a kanadai vezető gól. Sidney Crosby zseniális passzal ugratta ki az edmontoni Jordan Eberlét, aki önzetlenül klubtársa, Taylor Hall elé tette, a fiatal csatárnak az üres kaput kellett eltalálni. A gól megfogta a cseheket, és Kanada innentől némi fölényben játszott. A cseh kapusnak, Ondrej Pavelecnek akadt több dolga – az első harmad végére 19-10 volt a kapura lövések aránya – de több gól nem esett, pedig a cseh kapuvasat is egyszer telibe lőttek.

A második harmadban is a kanadai csapat irányított a játékot, a csehek az elején nem nagyon tudták a korongot sem megtartani. Az egyik kanadai emberelőnyben a kapuvas mentette meg a cseheket az újabb góltól. Majd Milan Krejci hibázott óriási ziccerben, az ellentámadásból pedig Jason Spezza ügyesen lőtte el a korongot, ami Pavelecet is becsapta és máris 2-0 volt Kanadának. Az utolsó másodpercekben a csehek is betaláltak. Elsőre szabályosnak tűnt, de a bíró végül nem adta meg.

A cseheknek egy esélyük maradt, az utolsó harmadot ennek megfelelően hihetetlenül elszántan kezdték, bár a kanadaiak minden támadásában benne volt a gólveszély, inkább Smith-nek kellett védeni. A hazaiak feltámadásához az is kellett, hogy Kanada jelentősen visszavett a tempóból, de így is magabiztosan védekezett és őrizte kétgólos előnyét.

Hiába volt az utolsó öt percben szinte végig a kanadai harmadban a korong, a cseheknek csak nem jött össze a gól, a végén egy kanadai ziccer is kimaradt. A cseh kapus is lekorcsolyázott, de gól már nem esett. Kanada nyert, négy ötödik és egy hetedik hely után ismét a vb-aranyért játszhat. 2009 után először szerez érmet, 2007 óta először lehet világbajnok, a 25. aranyérmük jöhet a tengerentúliaknak.

A rutinos oroszok lenyomták a fiatal amerikaiakat

A másik elődöntőben ragyogóan kezdett az orosz válogatott, az első harmadban akár gólokkal is vezethetett volna, de az amerikai csapatnak hol szerencséje volt, hol pedig az AHL-ben – mondjuk úgy, a második vonalban – védő Connor Hellebuyck védett zseniálisan. Aztán egyre több hiba csúszott az oroszok játékába, és feljöttek a tengerentúliak. Az a csapat, amely nagyon fiatal és nagyon ügyes játékosokból állt, 11 olyan hokisból, amely életében először volt világbajnokságon.

A csoportmeccsek során egyszer már legyőzték az oroszokat és ha negyven perc után öt gólt ütnek, ahhoz az oroszoknak egy szavuk nem lehetett volna. De az amerikaiak is nagyon sokat hibáztak, a sokkal erősebb és rutinosabb orosz csapat végül megtörte a fiatalok ellenállását. A 48. percben Mozjakin nagy lövésből szerzett vezetést, majd a vb utolsó meccseire az NHL-ből megérkező Alekszandr Ovecskin két zseniális csel után a második gólt is megszerezte. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a meccs, az orosz a végén a harmadik gólt is megszerezték, majd üres kapuba a negyediket is

Az oroszok 2008 óta hatodszor jutottak a hoki-vb döntőjébe, 2008-ban és 2009-ben is legyőzték Kanadát, amelynek van miért visszavágni. A döntőt vasárnap este 20:45-től rendezik Prágában, előtte fél öttől Csehország és az Egyesült Államok játszik majd a bronzéremért. Vasárnapra az is eldől, kik lesznek a magyar válogatott ellenfelei a jövő évi, oroszországi világbajnokságon

Jégkorong-világbajnokság, elődöntő

Kanada-Csehország 2-0 (1-0, 1-0, 0-0)

Prága, O2 Arena, 17 383 néző.

Gólszerzők: Taylor Hall (Jordan Eberle, Sidney Crosby 08:40), Jason Spezza (Dan Hamhuis, Matt Duchene, 29:02)

Oroszország-Egyesült Államok 4-0 (0-0, 0-0, 4-0)

Prága, O2 Arena, 14 983 néző.

Gólszerző: Szerge Mozjakin (Szergej Bobrovszkij, 47:17), Alekszandr Ovecskin (50:19), Vagyim Sipacsjov (Nyikolaj Kuljomin, Szergej Mozjakin, 55:28), Jevgenyij Malkin (Alekszandr Ovecskin 58:35, üres kapuba).