Kanada lemészárolta az oroszokat a hoki-vb döntőjében

2015-05-17T211126Z 565277315 LR2EB5H1MUQSV RTRMADP 3 ICE-HOCKEY-
2015.05.17. 23:19

Kanada fantasztikus játékkal 6-1-re legyőzte Oroszországot a prágai világbajnokságon, és 2007 után ismét világbajnok lett. Története 25. aranyérme volt, két - a 2008-as, és a 2009-es - oroszok ellen elbukott vb-döntő után most fölényesen nyert. Sidney Crosby csatlakozott a világ elithokisainak társaságához, Kanada tízből tíz győzelemmel, teljesen megérdemelten végzett az élen.

Ahogy az elvárható volt, hatalmas iramban kezdődött a meccs. Mindkét kapu előtt rengeteg helyzet volt, de Szergej Bobrovszkij és Mike Smith kapus is sokáig sikeresen állta a rohamokat.

Az oroszok a hihetetlen gyors, és remekül cselező csatáraikra számíthattak. Ovecskin, Mozjakin, vagy Malkin megugrása életveszélyes volt. A másik oldalon a szélről belőtt korongból kialakuló helyzetekre éptettek. Vagy éppen a kapu elé erősen belőtt korongra. Ilyenből esett az első gól is. Tyler Ennis harcolt meg érte, fordulásból tette a kapu elé, Cody Eakin beletette a botját, ez pedig becsapta Bobrovszkijt.

A második harmad legelején ismét Ennisé volt a főszerep, körbekorcsolyázta a kaput, Bobrovszkij nem ért vissza a hosszúra, ahová a buffaloi csatár bekotorta, már 2-0-ra vezetett Kanada. Kimaradt két ziccer mindkét kapu előtt, aztán 44 másodperc alatt kétszer mattolták a szétesett orosz védelmet. Előbb Crosby - teljesen üresen - tett be egy palánkról visszapattanó korongot, majd Tyler Seguin maradt szintén nagyon üresen, közelről nem is hibázott. 

4-0 után időt kértek az oroszok, de ekkor már majdnem felesleges volt. Az orosz válogatott mindössze egyszer lőtt csak kapura a második 20 percben, összesítve pedig - talán vb-döntőben ilyen még sosem volt - 29-6 volt Kanada javára.

Az utolsó játékrészben sem álltak le a kanadaiak, az oroszok már minden mindegy alapon mentek előre, de azért egy-két játékosukon érezhető volt, alig várja már, hogy vége legyen. Claude Giroux gólja már kiütést sejtetett, az orosz szurkolók egy része nem volt hajlandó tovább nézni a mészárlást. Érthető volt a bánatuk, Oroszország 2008 óta most játszott hatodszor döntőt, és másodszor kapott ki, ennyire már emberemlékezet óta nem. Bobrovszkij is összehozta a maga potyáját, Nathan MacKinnon bombája pördült át a kezén. Malkin még szépített, bár a néhány száz kanadai drukker, és a melléjük szegődött, főleg cseh szurkolók még egy darabig elnézték volna, jött a megváltó dudaszó.

A Triple Gold-klub új tagja

Kanada teljesen megérdemelten lett világbajnok. Sidney Crosby lett a hokitörténelem 26. olyan játékosa, aki világbajnoki címet, olimpiát, és Stanley-kupát is nyert, kilencedik kanadaiként lett tagja a Triple Gold-klubnak. Kanada ezzel ismét a világranglista élére ugrott. Hivatalos információ csak hétfőn lesz, de a vb után nagyon valószínű, hogy a kanadai, a finn, az amerikai, a szlovák, a fehérorosz, a francia és a német válogatott lesz a magyarok ellenfele jövőre, valószínűleg Szentpéterváron.

A világbajnokság egy világcsúccsal búcsúzott, a torna 64 meccsét összesen 741 690 néző látta, ennyi pedig még sosem volt ilyen eseményen. 2016-ban már a magyar szurkolókkal lehet ennél is több néző az oroszországi világbajnokságon.

Kanada-Oroszország 6-1 (1-0, 3-0, 2-1)

Prága, O2 Arena, 17 383 néző.

Gólszerzők: Cody Eakin (Tyler Ennis, 18:10), Tyler Ennis (Cody Eakin, Sean Couturier, 21:56), Sidney Crosby (Jordan Eberle, Dan Hamhuis, 27:22), Tyler Seguin (Claude Giroux, Tyson Barrier, 28:06), Claude Giroux (Sidney Crosby, Ryan O'Reilly, 48:58), Nathan MacKinnon (David Savard, 49:50), illetve Jevgenyij Malkin (Szergej Mozjakin, Dmitrij Kulikov 52:47).