Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Olimpiai selejtezővel hangolunk a vb-re

2016.02.11. 16:39

Az idei év első fontos jégkorongtornája, az olimpiai selejtező kezdődik csütörtökön a magyar válogatott számára, ami felkészülés is a május elején kezdődő A csoportos világbajnokságra. A magyar csapat a litvánokkal, az észtekkel és lengyelekkel játszik az egyetlen továbbjutó helyért.

A tavalyi, krakkói divízió I/A-s bravúrhoz - amikor csoportmásodikként sikerült az elitbe kerülni - képest öt helyen változik a keret, amelynek kizárólag technikai okai vannak, Rick Chernomaz kapitány nem akart a tornára új csapatot építeni. Orbán Attila és Magosi Bálint sérült, Tyler Metcalfe nem játszik az idén, Erdély Csanád nem tudott az Egyesült Államokból hazajönni az olimpiai selejtezőre. Később Sebők Balázs is megsérült. Az újak közül Stipsicz Bence fejlődését emelte ki Chernomaz, míg Mestyán tapasztalata miatt kapott helyett.

Így aztán végül a kapusok az EBEL-es Fehérvárból kerültek be, amelyben nincs nagy meglepetés. A hátvédek közül Tokaji Viktor nemrég vonult vissza a válogatottól, majd később Orbán Attila és Varga Arnold is megsérült. A csatároknál Sebők Balázs a keddi edzésen szenvedett térdsérülést, felépülése 2-4 hetet vehet igénybe, helyette a korábban kimaradt Galló Vilmost hívta vissza a szakmai stáb.

A Fehérvár AV19 ezen a tornán is 11 játékost ad a válogatottnak. Tavaly a fehérváriak az EBEL negyeddöntőjéig jutottak, idén viszont a 11. helyen zárva alsóházi rájátszást sem értek el. Nagy kérdés, ez milyen hatással lesz majd a magyar válogatottra.

Mindentől függetlenül a magyar válogatott a torna első számú esélyese. És nem csak azért, mert a most 19. magyar csapat bőven előzi a lengyeleket (22.), a litvánokat (26.), és az észteket (29.) is. A csütörtöki ellenfél, Litvánia ellen legutóbb 2012-ben, szintén olimpiai selejtezőn találkoztunk, és 5-1-re nyertünk. Előtte 2008-ban 5-2 és 6-0 volt a javunkra.

Az észtekkel már nagyon régen, még a 2008-as világbajnokságon meccseltünk, és akkor 5-3-ra nyertünk. A lengyelek elleni legutóbbi találkozóra pedig talán mindenki emlékezik. A tavalyi divízió I/A-s vb-n, hatalmas csatában nyertünk 2-1-re Szirányi Bence hat másodperccel a vége előtt ütött, üres kapus góljával. Most sem vár könnyebb feladat a mieinkre, a torna minden bizonnyal az utolsó meccsen, vasárnap este, a lengyelek ellen dől el.

Ami az olimpiai selejtezőt illet, a 2018-as, pjöncsangi részvételért folyik a csata. A világranglista legjobb nyolc csapata (a kanadai, az orosz, a svéd, a finn, az amerikai, a cseh, a svájci és a szlovák) játék nélkül jutott ki az olimpiára, amelynek már a csoportbeosztásai is megvannak.

Az észtek az első körből jutottak tovább, a litvánok és a lengyelek a magyarokkal együtt most kezdenek. Ha a magyarok megnyerik a csoportot, idén szeptemberben Rigában folytatják a lettek, a németek és az osztrákok ellen. Ha a velünk egy időben, az olaszországi Cortina d'Ampezzóban zajló tornát nem az olaszok nyerik (a britek, a hollandok és a szerbek ellen), amire azért kicsit az esély, akkor norvég, francia, kazah ellenfél jut a következő körbe, mivel a csoportbeosztásnál mindig a világranglistás helyeket veszik figyelembe.

Kapusok: Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (mindkettő Fehérvár AV19)

Hátvédek: Gőz Balázs (DVTK Jegesmedvék), Kiss Dániel (Újpest), Mestyán István, Pozsgai Tamás, Stipsicz Bence (mind MAC Budapest), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Vas Márton (Fassa)

Csatárok: Frank Banham, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Andrew Sarauer, Vincze Péter (mind Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping), Hári János (Leksand), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sofron István (Klagenfurt), Vas János (Slavia Praha)

A program:

Csütörtök, 1. forduló: Lengyelország-Észtország 16.00, Magyarország-Litvánia 19.30

Péntek, 2. forduló: Lengyelország-Litvánia 14.30, Magyarország-Észtország 18.00

Vasárnap, 3. forduló: Észtország-Litvánia 14.30, Magyarország-Lengyelország 18.00