Mátyás
-6 °C
1 °C
Sífutás
Percről Percre

A litvánok után az észtek is kipipálva

2016.02.12. 20:32

A magyar jégkorong-válogatott 7-1-re nyert Észtország ellen a budapesti olimpiai selejtezőben. Mivel a lengyelek az észteket és a litvánokat is megverték, így a velük játsszuk majd a döntőt. A lengyeleket tavaly nagy csatában, Krakkóban győztük le.

Kemény meccs lesz, de győzni kell.

Ugyanott folytatta a magyar válogatott, ahol csütörtökön abbahagyta. Nagyon agresszívan letámadva próbálta a saját kapuja elé szorítani az észt válogatottat, és gyorsan megvolt a vezető gól is. Galló Vilmos, aki csak tartalékként került be a csapatba, még emberhátrányban szerzett korongot, de már teljes létszám mellett ütötte el szépen az észt kapus mellett.

Galló élete második válogatott meccsén a második gólját szerezte. Ez nemcsak őt, de az egész magyar csapatot megnyugtatta. Talán túlzottan is, mert a litvánokkal szemben az észtek sokkal komolyabban tervezték meg a támadószekciót, és volt nem egy jó akciójuk. Olyan is akadt, hogy a Rajna Miklóst váltó Hetényi Zoltánon is túljutott a pakk, de szerencsére úgy telt 80 perc ebből az olimpiai selejtezőből, hogy érintetlen maradt a magyar kapu.

A második harmadban úgy változott a kép, hogy 86 perc és 45 perc után megkaptuk az első gólunkat. Tenisznyelven szólva ki nem kényszerített hiba volt, Gőz Balázs adta el, egy kapu mögül visszatett korongból pedig jött a szépítés.

Ugyanakkor feltűnő volt, hogy hiba volt bőven, főleg az eladott korongokból. Az észteknek pedig tökmindegy volt, mentek előre és voltak veszélyes támadásaik is. Ez az a hiba, amit a májusi vébéig javítani kell, mert ezen a szinten még nem esett gól belőle, de egy kanadai, amerikai, finn válogatott ellen ezekből komoly gondjaink lehetnek majd.

Az előre játékban főleg Sofron kreativítása volt az, amiről pozitívan beszélhetünk. Volt egy korongszerzése, amelyből megszületett az ötödik gólunk is.

A harmadik harmad elején sokáig emberhátrányban voltunk, aztán a cserélni képtelen és elfáradt észt sor kénytelen volt kapitulálni, Vincze Péter Nagy Krisztián passzát vágta be a teljesen elfáradt észt védelem mellett.

Balti ellenfelünket mindenféleképp dicséri, még ekkor sem adták fel, bátran támadtak a biztos vereség tudatában is. Ezt azért nagyon fontos kiemelni, mert a magyar kapitány, Rich Chernomaz éppen azt emelte ki, hogy a védekezés a legfontosabb ezeken a meccseken. Kicsit ebben most nem vizsgáztunk jól.

Aztán a vége örömünnep lett, a 44., az 57. és az 59. percben háromszor – kétszer emberelőnyből is – betaláltunk. 7-1-re nyerni pedig nagyszerű élmény. Már csak azért is, mert olyan élménnyel megyünk bele a legfontosabb meccsbe, a vasárnapi, lengyelek elleni döntő találkozóba. Ha nyerünk, ott leszünk az olimpia kapujában. Még akkor is, ha azt szinte lehetetlen lesz meglépni, egy szintet megint lépett a magyar csapat.

Rich Chernomaz, magyar kapitány így értékelt a meccs után: „Az első két harmadban nem volt meg az a tűz, ami kellett volna, nyilván a játékosokban benne volt az a tudat, hogy a torna leggyengébb csapata ellen játszanak, aztán az észtek elfáradtak és a végén felőröltük őket. Az a fontos, hogy a védekező harmadban mindenki úgy dolgozzon, hogy a csapat eredményességét növelje. A lengyelek ellen egészen más lesz, van egy pihenőnap, erre fogunk majd készülni.”

Magyarország-Észtország 7-1 (2-0, 2-1, 3-0)

Gólszerzők: Sofron (2., 24.), Galló (16.), Banham (32.), Vincze (44., 57.), Sarauer (59.), illetve Rooba (27.)