Megint Vayé a nap védése, Amerikában is felfigyeltek rá?

2016.05.14. 10:27

A finnek ellen bravúrosan védő Vay Ádámnak az amerikaiak ellen 5-1-re elvesztett meccsen ugyan már potyája is volt, de a meccs elején, amikor még tartotta magát a válogatott, neki is jól ment.

Olyannyira, hogy megint az övé lett a nap védése: az első harmadban, amikor kettős emberelőnyben voltak az amerikaiak, akkor mutatott be több védést egymás után, az ellenfél sehogy se tudta bekotorni mellette a korongot. 

Az öt legszebb védés - nyolcadik nap (IIHFWorlds)

A finnek elleni meccs után is a magyar válogatott kapus védését választották a játéknap legjobbjának, akkor a top 5-ben a második és az ötödik hely is az övé lett.

Vayról egyébként az amerikai Hockeybuzz oldalon is írtak a meccs után, rámutattak arra, hogy az első harmad után ugyan ő is elfáradt, és a végén bekapott egy elkerülhető volt, de a legutóbbi két meccsen nyújtott teljesítményével valószínűleg felkeltette néhány amerikai csapat érdeklődését. 

Ők az NHL-es Buffalo Sabrest említik, mint lehetőséget, ahol várhatóan két kapus is távozni fog, tehát biztosan erősíteni fognak a posztra. De ha nem is igazolja le egy NHL-es csapat, az oldal szerint van esélye rá, hogy valaki meghívja egy nyári edzőtáborba, ahol megmutathatja magát. 

Azt emelték ki a róla írt elemzésben, hogy olyan alkata van (196 centi), amit sok NHL-es csapat vezetője szeret, valamint képes visszanyerni a koncentrációját és összeszedni magát egy-egy bekapott gól után is. 

A magyar kapus 2013-2015 között már játszott Amerikában, a WSHL-ben szereplő El Paso Rhinos junior csapatában védett két idényt. Nem is akárhogy, az első szezonban a legjobb védéshatékonysággal és a kapottgól-átlaggal is a lista elején végzett, és bajnoki címet is nyert.

„Nem sikerült kint maradni, mert ez egy juniorliga, és kinti megfigyelőket is inkább a felnőttligák érdeklik. A juniorokat inkább az egyetemről vadásszák le. Így aztán hazajöttem, és a Debrecenbe szerződtem" - mondta az Indexnek Vay.