Éreztük, hogy csak mi nyerhetünk

2016.05.15. 13:15
A magyar jégkorong-válogatott történelmi győzelmet szerzett szombaton a világbajnokságon. A fehéroroszok elleni 5-2-es győzelem után egy edzésen beszélgettünk a csapat két játékosával. Elmondták, mi volt a baj az elvesztett meccseken, és mit várnak a németek ellen.

A magyar jégkorong-válogatott hat mérkőzésen van túl az A csoportos oroszországi világbajnokságon, ahol egy történelmi győzelmet szerzett szombaton. 1939. február 3-a óta először sikerült vb-meccset nyerni: akkor a belgákat ütöttük ki 8-1-gyel, most pedig egy erős fehérorosz válogatott ellen győztük 5-2-re.

A bravúrban és az eddigi teljesítményben óriási szerepet játszanak a válogatott fiatal játékosai. Bartalis István egy góllal és 3 gólpasszal vezeti a magyar pontlistát, a 19 éves Galló Vilmos pedig élete első vb-gólját ütötte a fehéroroszok ellen. A két fiatal hokis beszélt élményeiről a szentpétervári csarnokban, az edzés után.

"Amikor 2-0 után a fehéroroszok visszajöttek és egyenlíteni tudtak, akkor volt egy kis izgalom. Utána viszont a meccs minden percében, minden újabb gólnál éreztük, hogy miénk a meccs" - kezdte Bartalis, akinek csúnya seb van az orrán, miután az egyik fehérorosz hokis odaütött neki a meccs hajrájában. Szerencsére nincs törése.  

"Végig követtük azt a taktikát, amelyet a mester adott, és éreztük, hogy csak mi nyerhetünk"

- mondta.

Galló hozzátette, az egész világbajnokság hatalmas élmény neki, és minden meccsre libabőrösen ment ki, óriási élményt jelent, hogy itt lehet: "Sok helyzetem volt Szlovákia és Kanada ellen is, így óriási terhet vett le rólam a gólom, az első vb-gól volt. "

A fiatalok beállítása amúgy nem kényszerű döntés volt, így tervezték ezt a válogatottnál: "A szakvezetés tudta, hogy 10 nap alatt hét meccset kell játszani, így már rég tudatoson építi a keretbe a fiatalokat, akik jobban bírják ezt a fajta sorozatterhelést. " mondta Galló.

Sorra vettük az eddigi meccseinket, és Bartalis elmondta, azt gondolta, hogy a kanadai NHL-sztárok ellen sokkal nagyobb lesz a különbség, de hamar kiderült, hogy tudjuk kontrollálni a korongot, ezért is tudtuk őket, ha csak 7-8 percre, de beszorítani: "Innen is látszik a magyar jégkorongsport fejlődése, hogy meg tudunk fogni csapatokat, és tudjuk irányítani a meccset is."

A franciák és amerikaiak ellen nem voltunk ott, nem volt jó a fókusz. Talán az is baj lehetett, hogy voltak olyan játékosok, akik a pihenőnapon jégre mentek, ahelyett, hogy pihentek volna. Volt egy jó meccsünk, aztán egy rossz, aztán megint jó. Most ezt akarjuk kiküszöbölni a németek ellen.

- tette hozzá Bartalis. Galló szerint érthetetlen volt a sok hiba, és mindenki kicsit letört akkor, de aztán már a következő meccsre koncentráltak.

"Minden nap új nap, és minden meccs más. Amikor kikaptunk az amerikaiaktól gyorsan a következőre koncentráltunk. Világos volt, ha kikapunk a fehéroroszoktól, akkor semmi keresnivalónk itt.  Ezért is hajtottunk és mutattuk meg, hogy igenis itt a helyünk" - mondta Galló

Szó esett a németek elleni hétfői meccsről is. Bartalis úgy véli: "Saját kezünkben van a sorsunk úgy kell kimenni a németek ellen is, mint a fehéroroszok ellen. A németek gyorsak, sokkal szervezettebb hokit játszanak mint a fehéroroszok. Kemény meccs lesz, de felkészülünk. Ilyen lehetőség a magyar jégkorongban még nem volt, ezt tudja közülünk mindenki."

Galló viszont biztos abban, hogy mi lesz:

Megverjük a németeket, és az A csoportban maradunk.

A lelátón rengeteg megfigyelő nézi a világbajnokságot, ezt Kovács Zoltán főtitkár is említette. Bartalisnak és Gallónak is érvényes szerződése van, Bartalis a Fehérvárral az EBEL-ben szerepel, de ha egy erősebb ligába hívnák váltana. A 19 éves Galló a Linköping játékosa, szerinte biztosan a svéd csapatában kezdi majd a felkészülést.

A szurkolókat mindkét játékos csak dicsérni tudta. Bartalis elmondta elképesztő, amit művelnek, nem gondolta volna, hogy ennyien eljönnek ilyen messzire, olyan, mintha hazai pályán játszanánk.

Libabőrös vagyok, ha csak a szurkolókra gondolok, elképesztő az a hangulat, amit ők teremtenek nekünk.

A magyar válogatott hétfő este, magyar idő szerint 20:15-től játssza sorsdöntő meccsét a német válogatottal, amelyből ketten sérülés miatt már hazautaztak. Az NHL-es Arizona Coyotes hokisa, Tobias Rieder, illetve a wolfsburgi Gerrit Fauser egészen biztosan nem játszik ellenünk.  

Ha ott nyerni tudna a válogatott, akkor biztosan nem esik ki, de akkor is maradhat az elitben, ha a fehéroroszok kikapnak a franciáktól.