Kicsi kellett volna a bravúrhoz a magyarok búcsúmeccsén

2016.05.16. 21:57 Módosítva: 2016.05.16. 22:03

Nem jött össze a bravúr, magyar jégkorong-válogatott 4-2-re kikapott a némettől az oroszországi A csoportos vb-n.

A magyar csapat a kiesés szélén, sorsa a franciákon múlik. Ha kedd délután Franciaország a rendes játékidőben legyőzi Fehéroroszországot, akkor a magyarok megtartják A csoportos tagságukat. Minden más esetben a kazahokkal együtt visszacsúsznak a divízió A/1 csoportba.

Az első harmad előtt a szurkolói zónában próbáltam szóra bírni azt néhány száz magyar drukkert, akik itt maradtak a végső csatára. Egyértelmű volt a vélemény, hogy nyerünk és jövőre is A csoportosak leszünk.

Esküdöztek, hogy az időközben a csoportkör végére a harmadára fogyott magyar tábor háromszor akkora hanggal fog buzdítani.

Az első harmadban ezzel nem is volt probléma, és a magyar hokisok is mindent beleadtak. Ezt ígérték ők is, hiszen mindenkinek ez élete meccse volt. Jól kezdtek, szépen oldották meg a védekező harmadban a feladatot, és ami még szembetűnőbb volt, hogy a semleges zónában rengeteg korongot szereztek, amit aztán jól is játszott meg a magyar válogatott. 

1-0

Jól álltunk kapura lövésekben is, csak a végén buktuk 8-9-re. És közben a magyarok meglőtték azt a gólt is, amely megadta a meccs alaphangulatát. Megint Bartalis volt a főszereplő, no és Sofron, aki nagyon megérdemelte ezt a találatot. 1-0-s előnnyel mentünk szünetre.

A második harmadban kiegyenlítettek a németek, ráadásul emberelőnyből, de ennél sokkal fontosabb volt, hogy az is kiderült, hogy a németek egyetlen pontot sem adnak ingyen. Elképesztő agresszíven harcoltak minden korongért, és ebben a magyarok nehezen vették fel velük a harcot.

Mind a támadó, de főleg a védekező harmadukban egy négyzetcentit sem engedtek, gyorsaságban még volt, amikor partnerek tudtak lenni, de a pontos passzokban, a korongért zajló küzdelemben a válogatottunk fölé nőttek. Voltak okos és technikás megoldásaink, ezzel nem tudtak mit kezdeni, de amikor ember ember elleni küzdelem volt, jobbnak bizonyultak.

A harmadik harmad a lehető legrosszabbul kezdődöt, egy kapu előtt kavarodás után mindenki a bajt akarta elkerülni de a kipattanóra senki sem figyelt, nem úgy a harmadik soros védő, Reul, aki nagyon bevágta.

Nem tört össze a magyar csapat, csak pár perc kellett, és Wehrs hasonló nagy lövésből, sokkal kisebb helyzetből egyenlített. Újra nyílt lett a meccs, de csak elméletileg, mert a németek iszonyatosan beszorították a magyarokat.

A nagy nyomásnak az lett a vége, hogy a németek megint egy távoli lövéssel - ahogy tegnap az utolsó percben az amerikaiak ellen is - megszerezték a vezetést.
A végén már az üres kapus gól igazán nem is is számított. 

A beloruszok most kaptak egy nagy esélyt. Ha kedden verik a franciákat, akkor ők bentmaradnak, és a magyar válogatott esik ki, tehát a sorsunk nem a mi kezünkben van. A csapat mindent megtett, de csak erre volt ereje.

  • Magyarország-Németország 4-2 (1-0, 0-1, 3-1)

Szentpétervár, vezette: Martin Frano (cseh), Konsztantyin Olenyin (orosz)

Magyarország: Rajna, Vay - Szirányi, Wehrs, Sofron, Galló, Bartalis - Dudas, Sagert, Nagy G., Kóger, Sarauer - Stipsicz, Vas M., Benk, Vas J., Erdély - Mestyán, Kovács Cs., Nagy K., Magosi, Sebők.

Németország: Greiss, Pielmeier - Holzer, Ehrhoff, Kink, Seidenberg, Goc - Boyle Akdag, Macek, Draisaitl, Nöbels - Reul, Müller, Hager, Schutz, Gogulla - Braun, Flaake, Reimer, Kahun.

Gólszerző:  Sofron (Bartalis) 09:09 (1-0)  Hager 31:42 (1-1)  Reul 41:22 (1-2)  Wehrs (Magosi) 45:14 (2-2)  Braun (Akdag, Draisaitl) 57:24 (2-3)  Goc (Seidenberg, Greiss) 59:27 (2-4)